Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podľa Zanardiho syna sa otec zotavuje: Opäť to zvládne, som si istý

Bývalého jazdca F1 Alexa Zanardiho previezli z nemocnice v Siene do neurorehabilitačného centra.

22.07.2020 07:09 , aktualizované: 10:57
debata
Alex Zanardi so zlatou medailou na paralympiáde... Foto: SITA/AP, Alastair grant
Alessandro Zanardi Alex Zanardi so zlatou medailou na paralympiáde 2012.

Zanardiho v piatok 19. júna počas pretekov paralympijských atlétov na handbikoch v toskánskom meste Pienza zrazilo nákladné auto. Pri nehode utrpel zranenia v tvárovej a lebečnej oblasti.

Po nehode absolvoval tri ťažké neurochirurgické zákroky vrátane operácie tváre. Nemocnica však neinformovala, či je Zanardi pri vedomí alebo v kóme.

„Jeho stav sa postupne stabilizuje, vďaka tomu bol schopný prevozu do špecializovaného zariadenia. Tiež sme mohli zmenšiť dávky sedatív,“ citovala agentúra AP riaditeľa nemocnice Valtera Giovanniniho.

Päťdesiattriročný Zanardi utrpel v roku 2001 ťažkú haváriu na pretekoch série Cart. Museli mu po nej amputovať obe nohy. Neskôr sa z neho stal reprezentant v handbikoch, na paralympijských hrách v rokoch 2012 a 2016 získal spolu štyri zlaté medaily.

„Pán Zanardi ukázal neobyčajnú silu, ktorú bude potrebovať na zdolanie tejto výzvy,“ dodal Giovannini.

Podľa Zanardiho syna Niccola je jeho otec mimo ohrozenia života a na najlepšej ceste zotaviť sa. Uviedol to v rozhovore pre talianske periodikum Corriere della Sera.

„Otec to zvládne. Opäť. O tom som presvedčený. Som si istý, že sa spolu ešte poprechádzame a stretne aj svojich vnukov, a verí tomu aj moja mama,“ povedal Niccolo Zanardi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Io questa mano non la lascio. Dai papà, anche oggi un piccolo passo avanti ❤❤

Príspevok, ktorý zdieľa Niccolò Zanardi (@niccolo_zanardi),

Naznačil, že jeho otec je stále v bezvedomí. „Teraz je dôležité zistiť, či bude schopný komunikovať. Máme pred sebou dlhú cestu, ale pozitívne je, že nabrala správny smer,“ dodal.

„Zotavuje sa oveľa rýchlejšie, ako sa očakávalo. Ale to nás neprekvapuje. Má v sebe neuveriteľnú energiu a silu,“ uviedol Niccolo Zanardi, podľa ktorého však hrozí, že ak sa jeho otec zotaví, príde o zrak v dôsledku devastačných poranení tváre.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alex Zanardi