Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ferrari v ňom malo budúcnosť, Leclerc mentora. F1 si pripomína smutné výročie

Sedemnásteho júla 2015 sa nielen motoristický svet zobudil do smutného rána.

17.07.2020 11:37
Jules Bianchi Foto: ,
Jules Bianchi.
debata

Talentovaný francúzsky pretekár Jules Bianchi podľahol následkom nehody, ktoré utrpel na Veľkej cene Japonska na začiatku októbra 2014. Mal 25 rokov.

Formula 1 si vyžiadala obeť po havárii na trati po vyše 21 rokoch. V roku 1994 zahynul počas Veľkej ceny San Marína trojnásobný majster sveta Ayrton Senna.

Bianchi dostal na mokrej trati v Suzuke šmyk a jeho nekontrolovateľný monopost v takmer 130-kilometrovej rýchlosti narazil do žeriavu, ktorým sa traťoví maršali snažia odpratať havarované auto Adriana Sutila.

Jules Bianchi Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Jules Bianchi (3. 8. 1989 - 17. 7. 2015).

Pri hrôzostrašnej zrážke utrpel jazdec Marussie vážne poranenia hlavy. Preteky predčasne ukončili. Jazdec upadol do kómy, z ktorej sa už neprebral.

Po vyše 9 mesiacoch od hrôzostrašného momentu zastihla pilotov smutná správa na Veľkej cene Maďarska. Pred štartom si ho uctili v kruhu držiac sa za ramená. Do jeho stredu umiestnili prilbu zosnulého pretekára.

„Merci, Jules, navždy zostaneš v našich srdciach. Vieme, že skôr či neskôr by si sa stal súčasťou tohto tímu,“ hovoril do vysielačky po víťazstve na Hungaroringu Sebastian Vettel z Ferrari.

Jazdci formuly 1 spoločne vyjadrili podporu... Foto: SITA/AP, Valdrin Xhemaj
Jules Bianchi, jazdci F1 Jazdci formuly 1 spoločne vyjadrili podporu Julesovi Bianchimu aj pred Veľkou cene Ruska 2016.

Narážal na Bianchiho prepojenie so slávnym talianskym tímom. Ten si rodáka z Nice v roku 2009 vybral do svojej akadémie. Splnil sa mu detský sen, stal sa súčasťou legendárnej rodiny. A obľúbencom padoku. Pri testovaniach sa skamarátil najmä s Fernandom Alonsom.

„Hrávali sme spolu futbal, jazdili na bicykli, cestovali na preteky. Ferrari v ňom malo budúcnosť,“ spomína Alonso. Špekulovalo sa, že bude spolujazdcom dvojnásobného majstra sveta. V testoch viackrát presvedčil o svojich kvalitách a nechával za sebou známe mená.

„Od svojho vstupu do akadémie tvrdo pracujem na tom, aby som mohol štartovať vo farbách Ferrari aj v šampionáte. Získal som skúsenosti a som pripravený posunúť sa vyššie,“ neskrýval nadšenie len pár hodín pred fatálnou nehodou v Japonsku.

Pohreb Julesa Bianchiho Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Jean Eric Vergne (vľavo), Felipe Massa (druhý...

Tá mala vplyv na zmenu pravidiel v F1. V ročníku 2016 zaviedli virtuálne bezpečnostné auto, ktoré jazdcov prinúti spomaliť viac ako po výstrahe žltými vlajkami. Práve na ne podľa expertov Bianchi dostatočne nereagoval.

O rok neskôr predstavila Medzinárodná automobilová federácia (FIA) nový systém halo (svätožiara), ktorý chráni hlavu pri náraze či v prípade lietajúcich objektov. Pretekári F1 pod jej ochranou jazdia od roku 2018.

Leclerc spomínal na fotografii

Viacerí jazdci súčasného štartového poľa mali k Bianchimu blízko. Najmä aktuálny jazdec Ferrari Charles Leclerc, ktorému na ceste do F1 pomáhal cennými radami.

„Poznali sme sa od detstva. Bol mojím krstným otcom a vďačím mu za väčšinu vecí, ktorými sa riadim na trati. Snažím sa vyvarovať chýb, na ktoré ma upozorňoval. Jeho pomoc mi veľmi chýba,“ spomínal Leclerc v roku 2016.

Dnes Francúzovi venoval na sociálnych sieťach príspevok, podobne ako aj viacerí iní jazdci. Leclerc zverejnil fotografiu z detstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jules Bianchi