Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drakonické tresty či Hamilton do basy. Maďari krotia britské vášne

Pre väčšinu slovenských fanúšikov ide o najbližšie dejisko pretekov formuly 1. Na okruh Hungaroring v Mogyoróde, približne 20 kilometrov od centra Budapešti, každoročne smerujú solídne počty milovníkov motošportu spod Tatier. Najčastejšie odetých do farieb obľúbených tímov.

17.07.2020 06:20
Valtteri Bottas, Lewis Hamilton Foto:
Jazdci Mercedesu Valtteri Bottas (vľavo) a Lewis Hamilton na tlačovej konferencii pred Veľkou cenou Maďarska.
debata (11)

Pandémia koronavírusu však spôsobila, že pretekársku elitu tentoraz uvidia len v televízii. Aj víkendová Veľká cena Maďarska, tretie podujatie šampionátu, sa uskutoční bez divákov.

„Počet priaznivcov či predaných vstupeniek tento rok nie je dôležitý. Úspechom bude, ak od nás všetci odídu zdraví,“ citujú tamojšie médiá riaditeľa okruhu Zsolta Gyulaya.

Tisícky testov

Aj slová dvojnásobného olympijského víťaza v rýchlostnej kanoistike potvrdzujú dôležitosť prísnych opatrení v boji proti ochoreniu COVID-19.

Prestížny kolotoč si ich otestoval počas uplynulých dvoch víkendov na rakúskom Red Bull Ringu. Vedenie F1 požiadalo aj maďarských organizátorov, aby počet ľudí v areáli zredukovali na minimum.

Zamestnanci tímov musia mať potvrdenie o negatívnom teste na koronavírus (nesmie byť starší ako päť dní). Na Hungaroringu je pripravených niekoľko tisíc testov.

Samozrejmosťou je dodržiavanie miestnych pravidiel. Maďarské orgány preto ešte minulý týždeň poslali stajniam oznámenie s dôrazom na občanov Veľkej Británie a krajín mimo Európskej únie.

VC Štajerska F1 s dominanciou Lewisa Hamilton Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Lewis Hamilton na líderskej pozícii na VC...

Tí smú zostať iba v kontajnerovom mestečku vybudovanom na trati a v hoteloch. Stravovať sa môžu iba na okruhu alebo v hoteli, majú zakázané používať verejnú dopravu ani taxíky. V prípade porušenia nariadení ich čaká pokuta 15-tisíc eur či dokonca väzenie.

Radšej tretie Rakúsko?

Práve posledné upozornenie sa stalo horúcou témou. Najväčšia hviezda spomedzi pilotov, šesťnásobný a úradujúci majster sveta Lewis Hamilton, je totiž britským občanom. Rovnako ako ďalší jazdci Lando Norris a George Russell.

„Maďarská vláda hrozí drakonickým trestom všetkým Britom pracujúcim vo formule 1, ostatným Európanom však nie. Trojica pretekárov dostala varovanie, že ak poruší karanténu, pôjde do väzenia,“ napísal minulý víkend The Sun a článok doplnil snímkou rúk v putách za mrežami.

Briti sú podľa sprísneného maďarského semafórového systému „žltou“ krajinou, čo si vyžaduje karanténne opatrenia po prekročení hraníc.

Motoristický expert Sándor Mészáros krúti hlavou nielen nad slovami bulvárneho denníka, ktoré prevzali aj iné médiá z kategórie senzáciechtivých.

Najkrajšie monoposty v histórii (PlanetF1) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Brawn BGP001 (2009).

"V každej krajine platia isté pravidlá na zabránenie šírenia koronavírusu, presne tak ako existujú aj sankcie za ich nedodržanie. Britský bulvár však začal chrliť také príbehy, pri ktorých sa zastavuje rozum. Ak vraj Hamilton, Russel a Norris vstúpia na maďarské územie, riskujú väzbu.

Nik nechce nikoho zatvárať do basy. Ide o normálne dodržiavanie pripraveného kódexu. Aj samotný manuál FIA (Medzinárodnej automobilovej federácie, pozn.) je ešte prísnejší ako naše opatrenia," upozornil skúsený žurnalista v podcaste stránky formula.hu.

Dodal, že sa dokonca stretol s názorom, aby F1 zostala v Rakúsku aj na tretie pokračovanie, pretože Briti by sa necítili v bezpečí… Mimochodom, až sedem z desiatich tímov má sídlo vo Veľkej Británii.

Netflix a Call of Duty

Hamilton si je vedomý obmedzení a dodržiavanie pravidiel berie ako samozrejmosť. „Nijako ma to neovplyvní, pretože zostanem na trati. Môj tím zatiaľ zvláda ‚bublinu‘ výborne,“ povedal minulý víkend na tlačovej konferencii.

George Russell z Williamsu je jedným z troch... Foto: SITA/AP, Darko Bandic
George Russell George Russell z Williamsu je jedným z troch britských pilotov v šampionáte F1. Na snímke prichádza na okruh Hungaroring.

Podobne reagoval Norris z McLarenu, ktorému pomôže zvládnuť karanténu pozeranie Netflixu či počítačová hra Call of Duty.

"Je to však výzva, náročné časy. Rozumieme tomu, všetci sme si vedomí opatrení a berieme ich veľmi zodpovedne. Budem na trati alebo v hoteli, to je všetko. Samozrejme, že existujú nejaké obmedzenia a riziká.

Nemôžem napríklad len tak vysadnúť na bicykel alebo si ísť hocikam zabehať," doplnil pred necelým týždňom pretekár, ktorý podal kvalitný výkon v oboch pretekoch na Red Bull Ringu.

Hamiltonov kolega z Mercedesu Valtteri Bottas spomínanú bublinu po úvodnej Veľkej cene Rakúska opustil a zamieril domov do Monaka. K rovnakému kroku pristúpil aj v uplynulých dňoch pred Maďarskom.

Na sociálnej sieti Instagram zverejnil fotografiu zo steru z nosa vo svojej obývačke.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Just Chilling Kind of used to the lovely COVID test twice a week... #VB77 #covid19 #negative #noworries

Príspevok, ktorý zdieľa Valtteri Bottas (@valtteribottas),

„Nemá zmysel udržiavať to v tajnosti. Vraciam sa domov a, samozrejme, zostávam s ľuďmi, s ktorými sa zdržiavam aj v dejisku pretekov: s mojou priateľkou a trénerom,“ poprel pre Racefans, že by porušil zdravotný protokol. Fín za krok pred VC Štajerska vyviazol bez trestu.

Do monackého domova si vtedy odskočil aj Charles Leclerc. Pretekár Ferrari však dostal od FIA napomenutie, pretože sa zúčastnil na narodeninovej oslave. Snímky z nej sa objavili na sociálnych sieťach.


Kalendár F1 2020

Dátum, dejisko a meno víťaza
1. 3. – 5. júla VC Rakúska Valtteri Bottas
2. 10. – 12. júla VC Štajerska Lewis Hamilton
3. 17. – 19. júla VC Maďarska Lewis Hamilton
4. 31. júla – 2. augusta VC V. Británie Lewis Hamilton
5. 7. – 9. augusta VC k 70. výročiu F1 (Silverstone) Max Verstappen
6. 14. – 16. augusta VC Španielska Lewis Hamilton
7. 28. – 30. augusta VC Belgicka Lewis Hamilton
8. 4. – 6. septembra VC Talianska Pierre Gasly
9. 11. – 13. septembra VC Toskánska Lewis Hamilton
10. 25. – 27. septembra VC Ruska Valtteri Bottas
11. 9. – 11. októbra VC Eifelu Lewis Hamilton
12. 23. – 25. októbra VC Portugalska Lewis Hamilton
13. 31. októbra – 1. novembra VC Emilia-Romagna Lewis Hamilton
14. 1 – 15. novembra VC Turecka Lewis Hamilton
15. 27. – 29. novembra VC Bahrajnu Lewis Hamilton
16. 4. – 6. decembra VC Sachiru Sergio Pérez
17. 11. – 13. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

Jazdci: 1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 347 bodov, 2. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 223, 3. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 214, 4. Sergio Perez (Mex./Force India) 125, 5. Daniel Ricciardo (Aus./Renault) 119, 6. Carlos Sainz (Šp./McLaren) 105, 7. Alexander Albon (V. Brit./Red Bull) 105, 8. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) 98, 9. Lando Norris (V. Brit./McLaren) 97, 10. Pierre Gasly (Fr./AlphaTauri) 75, 11. Lance Stroll (Kan./Racing Point) 75, 12. Esteban Ocon (Fr./Renault) 62, 13. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 33, 14. Daniil Kvjat (Rus./AlphaTauri) 32, 15. Nico Hülkenberg (Nem./Racing Point) 10, 16. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo) 4, 17. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo) 4, 18. George Russell (V. Brit./William­s/Mercedes) 3, 19. Romain Grosjean (Fran./Haas) 2, 20. Kevin Magnussen (Dán./Haas) 1, 21. Nicolas Latifi (Kan./Williams) 0, 22. Jack Aitken (V. Brit./Williams) 0, 23. Pietro Fittipaldi (Braz./Haas) 0.

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 573 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 319, 3. Mclaren Renault 202, 4. Racing Point BWT Mercedes 195, 5. Renault 181, 6. Ferrari 131, 7. Alphatauri Honda 107, 8. Alfa Romeo Racing Ferrari 8, 9. Haas Ferrari 3, 10. Williams Mercedes 0

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľka cena Maďarska