Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodujú stopky, nie vek, tvrdí Alonso. Uškodil jeho návrat akadémii?

Bol to emotívny okamih. Po záverečnom podujatí sezóny formuly 1 pred dvoma rokmi sa ich víťaz a šampión Lewis Hamilton, v pretekoch i v celkovom poradí MS druhý Sebastian Vettel a veterán Fernando Alonso zastavili na cieľovej rovinke.

09.07.2020 18:29
Fernando Alonso Foto: ,
Fernando Alonso.
debata (1)

Spoločne roztočili monoposty a zadymenými piruetami pripravili nadšeným divákom nezabudnuteľný zážitok.

„Tento víkend zostane v mojom srdci,“ lúčil sa s prestížnym kolotočom Alonso. Naznačil však, že to nemusí byť definitívna bodka.

Po 20 mesiacoch je jasné, že ani nebola. Skúsený, o necelé tri týždne už 39-ročný španielsky pretekár, sa v budúcej sezóne vráti v pozícii jazdca Renaultu.

Oslava kariéry dvojnásobného majstra sveta sa niesla v efektnom duchu. Bude taký aj jeho formulový reštart?

Útok v sezóne 2022?

Rodáka z Ovieda čaká tretí angažmán vo francúzskej stajni (po rokoch 2002 – 2006 a 2008 – 2009). Ten prvý ozdobil v sezónach 2005 a 2006 dvoma titulmi, čím prerušil nadvládu Michaela Schumachera.

Pri stredajšom potvrdení špekulácií nazval Alonso Renault svojou rodinou. „Dal mi šancu vstúpiť na najvyššiu úroveň a teraz na návrat. Moje ambície sa zhodujú s plánmi tímu. V zime v ňom nastal progres, ktorý ukazuje, že ciele na sezónu 2022 sú reálne,“ nadchýnal sa na sociálnych sieťach.

Mal na mysli zavedenie nových pravidiel, ktoré pre koronavírus posunuli na spomínaný ročník. V tom budúcom zostal v platnosti len rozpočtový strop, na technické zmeny si fanúšikovia počkajú o sezónu dlhšie. Netají, že po návrate ho čaká prípravný, prípadne zoznamovací rok.

„Myslím si a verím, že ročník 2022 prinesie do nášho športu viac férovosti a aj vyrovnanosti. Dovtedy máme dosť času na to, aby sme si vybudovali tempo, ktoré potrebujeme,“ narážal aj na dlhodobú suverenitu Mercedesu.

V monoposte Renaultu vystrieda Daniela Ricciarda, Austrálčan sa presunie do McLarenu. Alonsovým tímovým kolegom bude o 15 rokov mladší Francúz Esteban Ocon.

„Sledujem F1 niekoľko rokov. Jediné, na čom v nej záleží, sú stopky, nie vek. Nikdy som sa nekvalifikoval na preteky vďaka pasu či dátumu narodenia. Verím, že som stále dosť rýchly, prípadne rýchlejší ako ostatní. Cítim sa byť pripravený. Z pretekárskeho hľadiska stopercentne,“ dodal sebavedomo.

Napriek tomu médiá riešia otázku, či nezaberá miesto ambicióznym mladíkom z akadémie, čakajúcim na šancu v nižších kategóriách.

Fernando Alonso. Foto: SITA/AP, Darron Cummings
Fernando Alonso Fernando Alonso.

"Počítali sme s takýmito názormi. Rád by som zdôraznil, že to tak nie je. Našu akadémiu berieme veľmi vážne, no tým, že sa aktuálna sezóna začala neskôr, máme menej času posúdiť výkony našich dvoch najstarších jazdcov z F2.

Naším plánom je zistiť, či sa môžu dostať do F1," odôvodňoval šéf Renaultu Cyril Abiteboul uprednostnenie Alonsa pred mladíkmi Kaun-žu Čouom a Christianom Lundgaardom.

„Som si istý, že Fernando a Esteban môžu k ich rozvoju výrazne prispieť,“ dodal. Získanie Alonsa podľa neho pomôže športovej stránke aj samotnej značke.

Ničiteľ kolegov a tímov?

Nechýbalo veľa a Alonso mohol byť už trojnásobným šampiónom. Pamätnou je sezóna 2007, keď jazdil v McLarene v pozícii tímového kolegu mimoriadne talentovaného debutanta – Lewisa Hamiltona. Turbulentný ročník poznačili viaceré konflikty na okruhoch i mimo nich. Prispeli k tomu, že dvojici vyfúkol titul Kimi Räikkönen z Ferrari.

Už ako súperi. Lewis Hamilton (vľavo) a tretí... Foto: SITA/AP, Eugene Hoshiko
Lewis Hamilton, Fernando Alonso Už ako súperi. Lewis Hamilton (vľavo) a tretí Fernando Alonso si užívajú víťazné šampanské.

„O Alonsovi je známe, že dokáže zničiť kolegov a z dlhodobého hľadiska aj tím. Do pretekania však dáva všetko a dokáže maximálne využiť potenciál monopostu. Pre tím by bol jeho angažmán výborný, no už menej pre Ocona,“ povedal pre Canal+ ešte pred potvrdením Alonsovho návratu majster sveta z roku 1997 Jacques Villeneuve.

Alonso útočil na celkový triumf v šampionáte aj vo Ferrari (2010 – 2014), no nestačil na Sebastiana Vettela z Red Bullu. Trikrát sa stal vicemajstrom. V roku 2015 prestúpil do McLarenu, no najmä kvôli nespoľahlivým motorom sa trápil.

Venoval sa aj iným motoristickým odvetviam. S jeho menom sa začala spájať predovšetkým útok na Trojkorunu. Veľkú cenu Monaka už ovládol, rovnako aj dvadsaťštyriho­dinovku v Le Mans, chýba mu akurát víťazstvo na zámorských pretekoch 500 míľ Indianapolis. Pôvodne na nich mal štartovať v máji, no pre koronavírus ich preložili na 23. septembra.

Fernando Alonso počas testov v IndyCar. Foto: SITA/AP, Michael Conroy
Fernando Alonso Fernando Alonso počas testov v IndyCar.

Ak sa mu podarí uspieť, napodobní legendárneho Grahama Hilla. Brit pokoril bájnu métu v 60. a 70. rokoch.

„Trojkoruna je moja tohtoročná priorita,“ povedal v januári pred štartom Rely Dakar. Vo svojej premiére na púštnom dobrodružstve skončil so spolujazdcom Marcom Comom na Toyote Hilux na celkovom 13. mieste.

Po uvoľnení sedačky v Renaulte a špekuláciách o Alonsovom návrate sa hovorilo aj o jeho plate. V McLarene totiž dostával až 30 miliónov dolárov, čo je v dnešnom čase krízy nepredstaviteľná su­ma.

Fernando Alonso na Rely Dakar. Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
Fernando Alonso Fernando Alonso na Rely Dakar.

Podľa denníka Marca však časť jeho mzdy zaplatí vlastník F1 Liberty Media. Pre spoločnosť je rozhodne veľkým magnetom. Jej šéf okomentoval Alonsov návrat ako skvelú správu a nevie sa dočkať, keď sa opäť postaví na štart.

Alonso nie je jediným majstrom sveta, ktorý si z kolotoča odskočil a vrátil sa doň. Stačí spomenúť mená ako Niki Lauda, Alain Prost, Nigel Mansell, Michael Schumacher či stále aktívny Räikkönen. Prví dvaja menovaní si dokonca po comebacku vybojovali titul…

Najkrajšie monoposty v histórii (PlanetF1) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Brawn BGP001 (2009).

Kalendár F1 2020

Dátum, dejisko a meno víťaza
1. 3. – 5. júla VC Rakúska Valtteri Bottas
2. 10. – 12. júla VC Štajerska Lewis Hamilton
3. 17. – 19. júla VC Maďarska Lewis Hamilton
4. 31. júla – 2. augusta VC V. Británie Lewis Hamilton
5. 7. – 9. augusta VC k 70. výročiu F1 (Silverstone) Max Verstappen
6. 14. – 16. augusta VC Španielska Lewis Hamilton
7. 28. – 30. augusta VC Belgicka Lewis Hamilton
8. 4. – 6. septembra VC Talianska Pierre Gasly
9. 11. – 13. septembra VC Toskánska Lewis Hamilton
10. 25. – 27. septembra VC Ruska Valtteri Bottas
11. 9. – 11. októbra VC Eifelu Lewis Hamilton
12. 23. – 25. októbra VC Portugalska Lewis Hamilton
13. 31. októbra – 1. novembra VC Emilia-Romagna Lewis Hamilton
14. 1 – 15. novembra VC Turecka Lewis Hamilton
15. 27. – 29. novembra VC Bahrajnu Lewis Hamilton
16. 4. – 6. decembra VC Sachiru Sergio Pérez
17. 11. – 13. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

Jazdci: 1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 347 bodov, 2. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 223, 3. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 214, 4. Sergio Perez (Mex./Force India) 125, 5. Daniel Ricciardo (Aus./Renault) 119, 6. Carlos Sainz (Šp./McLaren) 105, 7. Alexander Albon (V. Brit./Red Bull) 105, 8. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) 98, 9. Lando Norris (V. Brit./McLaren) 97, 10. Pierre Gasly (Fr./AlphaTauri) 75, 11. Lance Stroll (Kan./Racing Point) 75, 12. Esteban Ocon (Fr./Renault) 62, 13. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 33, 14. Daniil Kvjat (Rus./AlphaTauri) 32, 15. Nico Hülkenberg (Nem./Racing Point) 10, 16. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo) 4, 17. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo) 4, 18. George Russell (V. Brit./William­s/Mercedes) 3, 19. Romain Grosjean (Fran./Haas) 2, 20. Kevin Magnussen (Dán./Haas) 1, 21. Nicolas Latifi (Kan./Williams) 0, 22. Jack Aitken (V. Brit./Williams) 0, 23. Pietro Fittipaldi (Braz./Haas) 0.

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 573 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 319, 3. Mclaren Renault 202, 4. Racing Point BWT Mercedes 195, 5. Renault 181, 6. Ferrari 131, 7. Alphatauri Honda 107, 8. Alfa Romeo Racing Ferrari 8, 9. Haas Ferrari 3, 10. Williams Mercedes 0

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Fernando Alonso