Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Albon opäť pocítil brutálnosť F1. Šéf Red Bullu: Hamilton by sa mal ospravedlniť

Pred Veľkou cenou Rakúska nemal na konte víťazstvo ani pódiové umiestnenie, ale v nedeľu na okruhu v Spielbergu si trúfal ako nikdy predtým. Thajčan s londýnskym rodiskom Alexander Albon túžil vyhrať prvú veľkú cenu výrazne posunutej sezóny formuly 1.

06.07.2020 15:13
debata (3)
Veľká cena Rakúska Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tribúny bez divákov počas tréningu pred Veľkou...

Jeho stajňa Red Bull sa pred záverečnou časťou pretekov rozhodla poslať ho do boxov na výmenu pneumatík a na nových mäkkých gumách 24-ročný pilot letel dopredu ako šíp.

Jedenásť kôl pred koncom bol už na treťom mieste, ale potom neustál riskantný predbiehací manéver. V zákrute číslo 4 sa vonkajšom snažil predísť úradujúceho majstra sveta Lewisa Hamiltona, lenže napokon sa stretli kolesami aj bočnicami a Thajčanov monopost vyletel z trate.

Nešťastník sa dvakrát otočil okolo vlastnej osi a úplne stratil rýchlosť. Po návrate na trať klesol až na posledné miesto a neskôr z pretekov odstúpil.

Hamilton bol za incident penalizovaný piatimi sekundami a napokon obsadil štvrté miesto. Víťazom prvej veľkej ceny po koronaprestávke sa stal jeho tímový kolega z Mercedesu Fín Valtteri Bottas.

"Keď som schádzal do boxov, netušil som, či je to správna voľba. Keď som sa však vrátil na štvrtom mieste a cítil som rýchlosť, vedel som, že moja šanca je veľká. Mercedes bol v týchto pretekoch veľmi rýchly, ale naši ľudia odviedli výbornú robotu a cítil som, že môžem zvíťaziť.

Vždy je to riziko, keď predbiehate vonkajšou stranou, ale dal som súperovi dosť priestoru. Bolo to už len na ňom, či sa chce zraziť alebo nie. Som ešte v strese z toho, čo sa stalo, snažím sa preto vážiť slová," uviedol Albon krátko po pretekoch, cituje ho aj portál BBC.

Šéf tímu Red Bull Christian Horner bol značne rozladený. „Tento náš šport dokáže byť poriadne brutálny. Alex jazdil výborne a toto si nezaslúžil. Bolo to chybné rozhodnutie od Lewisa Hamiltona a mal by sa za to ospravedlniť.“

Mimochodom, Hamilton už vlani v novembri na Veľkej cene Brazílie zostrelil Albona, po pretekoch si vtedy priznal chybu.

VIDEO: Incident z Brazílie:

Britovi celkovo nevyšiel prvý súťažný víkend sezóny v Rakúsku. V sobotňajšej kvalifikácii skončil síce druhý, ale za nerešpektovanie stewardov a výstražných vlajok na trati ho čakal zosun o tri miesta na štartovnom rošte. Neskôr v pretekoch prišiel už spomenutý incident šesťnásobného majstra sveta s Albonom.

„Mal som dobré tempo a možno by som predstihol aj Valtteriho. Nechce sa mi veriť, že sme sa dostali do kontaktu s Alexom. Podľa mňa to bol súťažný incident. Akceptujem trest a sústredím sa už na ďalšie preteky,“ uviedol Hamilton pre Sky F1.

Tridsaťročný Bottas sa dočkal ôsmeho víťazstva v kariére, všetky sa zrodili vo farbách Mercedesu.

Valtteri Bottas na Mercedese pózuje s trofejou... Foto: TASR/AP, Mark Thompson
VC Rakúska Valtteri Bottas na Mercedese pózuje s trofejou a fľašou šampanského po triumfe na Veľkej cene Rakúska.

Vlani triumfoval na VC F1 štyri razy a rovnako ovládol úvod sezóny, vtedy to však bolo tradične v Austrálii.

Svojho skúsenejšieho tímového kolegu Hamiltona však napokon v boji o titul majstra sveta neohrozil. Celkovo za ním na druhom mieste zaostal o 87 bodov. Aktuálne vyjadril, pochopiteľne, spokojnosť.

„Bol som pod tlakom, Lewis Hamilton mal veľa šancí predstihnúť ma. Nakoniec som však preteky dostal pod kontrolu. Lepší spôsob ako začať sezónu, myslím si, neexistuje,“ povedal víťazný Fín.

Už najbližšiu nedeľu pokračuje táto špecifická sezóny MS F1 ďalšími pretekmi v rakúskom Spielbergu. Tentoraz pôjde o Veľkú cenu Štajerska.


Kalendár F1 2020

Dátum, dejisko a meno víťaza
1. 3. – 5. júla VC Rakúska Valtteri Bottas
2. 10. – 12. júla VC Štajerska Lewis Hamilton
3. 17. – 19. júla VC Maďarska Lewis Hamilton
4. 31. júla – 2. augusta VC V. Británie Lewis Hamilton
5. 7. – 9. augusta VC k 70. výročiu F1 (Silverstone) Max Verstappen
6. 14. – 16. augusta VC Španielska Lewis Hamilton
7. 28. – 30. augusta VC Belgicka Lewis Hamilton
8. 4. – 6. septembra VC Talianska Pierre Gasly
9. 11. – 13. septembra VC Toskánska Lewis Hamilton
10. 25. – 27. septembra VC Ruska Valtteri Bottas
11. 9. – 11. októbra VC Eifelu Lewis Hamilton
12. 23. – 25. októbra VC Portugalska Lewis Hamilton
13. 31. októbra – 1. novembra VC Emilia-Romagna Lewis Hamilton
14. 1 – 15. novembra VC Turecka Lewis Hamilton
15. 27. – 29. novembra VC Bahrajnu Lewis Hamilton
16. 4. – 6. decembra VC Sachiru Sergio Pérez
17. 11. – 13. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

Jazdci: 1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 347 bodov, 2. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 223, 3. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 214, 4. Sergio Perez (Mex./Force India) 125, 5. Daniel Ricciardo (Aus./Renault) 119, 6. Carlos Sainz (Šp./McLaren) 105, 7. Alexander Albon (V. Brit./Red Bull) 105, 8. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) 98, 9. Lando Norris (V. Brit./McLaren) 97, 10. Pierre Gasly (Fr./AlphaTauri) 75, 11. Lance Stroll (Kan./Racing Point) 75, 12. Esteban Ocon (Fr./Renault) 62, 13. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 33, 14. Daniil Kvjat (Rus./AlphaTauri) 32, 15. Nico Hülkenberg (Nem./Racing Point) 10, 16. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo) 4, 17. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo) 4, 18. George Russell (V. Brit./William­s/Mercedes) 3, 19. Romain Grosjean (Fran./Haas) 2, 20. Kevin Magnussen (Dán./Haas) 1, 21. Nicolas Latifi (Kan./Williams) 0, 22. Jack Aitken (V. Brit./Williams) 0, 23. Pietro Fittipaldi (Braz./Haas) 0.

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 573 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 319, 3. Mclaren Renault 202, 4. Racing Point BWT Mercedes 195, 5. Renault 181, 6. Ferrari 131, 7. Alphatauri Honda 107, 8. Alfa Romeo Racing Ferrari 8, 9. Haas Ferrari 3, 10. Williams Mercedes 0

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Alexander Albon