Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zanardiho zranenie je iné ako Schumacherovo. Modlí sa za neho aj pápež

Minimálne do budúceho týždňa budú udržiavať Alexa Zanardiho v umelom spánku. Jeho stav zostáva po piatkovej nehode, pri ktorej sa zrazil na handbiku s nákladným autom vážny, ale stabilizovaný.

24.06.2020 07:51
Alex Zanardi Foto: ,
Alex Zanardi.
debata

Bývalý pretekár formuly 1 a viacnásnobný paralympijský šampión v cyklistike utrpel devastačné poranenia tváre i poškodenie mozgu. V nemocnici v Siene podstúpil trojhodinovú operáciu. Zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Talianske médiá sa pokúsili porovnať nešťastný moment, respektíve vážnosť zranení s pádom Michaela Schumachera pri lyžovaní koncom decembra 2013.

Zanardiho lekár Giuseppe Olivieri tvrdí, že tieto prípady sú rozdielne.

„Je to menej vážne ako v prípade Schumachera. Difúzne axonálne poranenie mozgu je veľmi závažné poškodenie celej mozgovej kôry, sťažujúce návrat k normálnym kognitívnym a motorickým funkciám,“ vysvetľuje pre Gazzettu dello Sport chirurg.

Toto spojenie sa spomínalo po tragickej havárii Julesa Bianchiho na Veľkej cene Japonska v októbri 2014. Francúzsky pretekár o deväť mesiacov zomrel.

„Z toho, čomu sme spolu s lekárskymi kolegami doteraz porozumeli, Zanardi toto zranenie neutrpel. Dôležitý je bod nárazu. Záleží na vnútorných zraneniach a na tom, aké vážne sú poškodenia v lebke,“ doplnil Oliveri.

„Pri takýchto typoch zranení musíte počkať pár dní, týždeň, možno dva. Hovoríme o pacientovi, ktorý utrpel vážne zranenie hlavy a malo by sa s ním zaobchádzať veľmi opatrne. Najhoršie je začať sa znepokojovať a pozerať príliš dopredu,“ tvrdí.

Alex Zanardi na jednom z Ironmanov. Foto: SITA/AP, Mark J. Terrill
Alex Zanardi Alex Zanardi na jednom z Ironmanov.

Doplnil, že je veľmi skoro povedať, či sa 53-ročný Zanardi zotaví: „Zatiaľ je dobrou správou, že jeho stav je stabilizovaný. To je najviac, čo si momentálne môžeme priať. Skutočnosť, že je športovec v dobrom fyzickom stave, je dôvodom na optimizmus.“

Modlí sa za neho aj pápež

Za Zanardiho sa modlí aj pápež František. "Milý Alessandro, tvoj príbeh je príkladom toho, ako sa dá začať život po nečakaných okolnostiach. Vďaka športu si nás naučil žiť život hrdinu, dával si lekcie ľudskosti a dal silu tým, ktorí ju už strácali.

Počas tohto bolestivého obdobia som pri tebe, modlím sa za teba i tvoju rodinu," priniesli jeho slová z rukou písaného listu rodine viaceré talianske médiá.

Hlava katolíckej cirkvi v nich odkazovala na ťažkú haváriu Zanardiho v roku 2001 vo formule Cart, po ktorej mu amputovali obe nohy. Po nej na motošport nezanevrel, no najmä sa stal úspešným paralympijským reprezentantom v handbikoch.

Najkrajšie monoposty v histórii (PlanetF1) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Brawn BGP001 (2009).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alex Zanardi