Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prečo sa Schumacher nikdy neospravedlnil za Jerez? Jeho exmanažér prehovoril

Vo formule 1 zanechal nezmazateľnú stopu. Nielen vďaka rekordným siedmim majstrovským titulom a 91 vyhratým veľkým cenám, ale aj incidentmi, najmä tým v Jereze. Pri mene Michael Schumacher si nejeden fanúšik spomenie na dátum 26. október 1997.

19.06.2020 10:34
Willi Weber, Michael Schumacher Foto: ,
Willi Weber a Michael Schumacher v júli 2008.
debata

V druhej sezóne vo farbách Ferrari Schumacher bojoval o titul s Jacquesom Villeneuvom z Williamsu. Pred záverečným podujatím, Veľkou cenou Európy v Jereze, ich delil jediný bod v prospech Kanaďana.

V 48. kole Kanaďan zaútočil na rivala a pri snahe predstihnúť ho došlo k pamätnému kontaktu. Schumacher do súpera úmyselne vrazil a preteky sa preňho skončili v štrkovej zóne. Villeneuve pokračoval a po treťom mieste za duom z McLarenu si zaistil titul.

Schumachera za toto konanie diskvalifikovali z celého šampionátu.

Jeho vtedajší manažér Willi Weber sa po takmer 23 rokoch vrátil k incidentu v časti rozhovoru pre Motorsport-Total.com, ktorý bude mať premiéru v plnom znení v piatok podvečer.

Snažil sa poodhaliť, čo bolo za neférovým počínaním.

„Chcel som sa s ním porozprávať ako priateľ, nie ako manažér. Zaujímalo ma, čo sa odohrávalo v jeho mysli,“ povedal dnes 78-ročný Weber o chvíľach po úmyselnej kolízii, no o detailoch z debaty nechcel hovoriť.

Odhalil však obsah rozhovoru v deň pretekov. „Ak to chceš urobiť, tak to preveď správne, ako Ayrton Senna s Alainom Prostom v roku 1990. Nech to nie je polovičná práca. Aby nemohol pokračovať ani jeden z vás,“ odkázal na slávnu zrážku legiend v Suzuke.

Ako sme pripomenuli v úvode článku, takýto plán nevyšiel.

Schumacher prežíval po Jereze veľmi ťažké dni, priznal Weber.

„Nikdy som ho takéhoto nevidel. Lomcovalo ním niečo medzi hnevom a zúfalstvom. Vedel, že by sa mal ospravedlniť, ale bol nahnevaný na to, že urobil takú veľkú chybu. Na druhej strane ho iritovalo, že nevykonal správne to, čo chcel,“ dodal.

Úprimné ospravedlnenie od Schumachera nikdy neprišlo. Viacerí fanúšikovia a experti mu to dodnes vyčítajú.

Weber naznačil, prečo to tak bolo:

„Úlohu v tom zohralo viacero faktorov. Michael sa narodil v znamení Kozorožca. Pracoval som s viacerými mužmi – Kozorožcami, oni sa jednoducho nevedia len tak postaviť a ospravedlniť sa. A už vôbec nie ak si myslia, že chybu neurobili. Je to jednoduché.“

Odtajnil ďalšiu zaujímavosť. V inkriminovanej sezóne 1997 dal vyrobiť veľa šiltoviek na počesť Schumacherovho titulu, ktorý si napokon nevybojoval.

Niektoré si nechal vo svojej súkromnej zbierke, ďalšie stále ležia v sklade. Pri otázke, či ich neplánuje predať cez eBay, sa usmial: „Záujem o ne je poriadny.“

Najkrajšie monoposty v histórii (PlanetF1) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Brawn BGP001 (2009).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher #Jerez #Willi Weber