Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Renesancia slávneho priezviska. Schumacherovci sú bližšie k F1

Priezvisko Schumacher sa vo formule 1 stalo zárukou farbistých príbehov. Viaceré z nich fanúšikov nadchli, iné dojali, nad ďalšími aj po rokoch krútia hlavami. Isté je, že odkedy nie je súčasťou prestížneho kolotoča, prišiel o nemalú časť emócií.

08.06.2020 11:53 , aktualizované: 12.06.2020 13:43
debata
Michael Schumacher (vľavo) a jeho brat Ralf v... Foto: SITA/AP, ECKEHARD SCHULZ
Michael Schumacher, Ralf Schumacher Michael Schumacher (vľavo) a jeho brat Ralf v roku 2005.

Dlho to však nemusí trvať. Nielen nemecké médiá detailne sledujú boj ďalšej generácie Schumacherovcov o vysnívanú sedačku. Krôčik za krôčikom sa k elite blížia Mick, syn sedemnásobného šampióna Michaela a David, ktorého otcom je Ralf Schumacher.

Pretekár, ktorého kariéru zatienil starší súrodenec a mentor v jednej osobe.

Slzy namiesto šampanského

Nezabudnuteľný moment pri spoločnom pôsobení v F1 zažili zrejme najpopulárnejší bratia svetového motošportu v apríli 2003. Ich mama Elisabeth skolabovala a v nemocnici ju prijali s podozrením na vnútorné krvácanie. Predtuchy sa naplnili a po operácii upadla do kómy.

S blížiacou sa Veľkou cenou San Marína jej synovia uvažovali, či na štvrté podujatie sezóny vôbec vycestujú. Napokon sa rozhodli štartovať a v sobotňajšej kvalifikácii dokonca dosiahli najrýchlejšie časy – Michaela na Ferrari delilo od Ralfa vo Williamse len 14 tisícin.

Po tom, ako vystúpili z monopostov, zamierili súkromným lietadlom do Kolína za mamou v kritickom stave. V nedeľu ráno, už na okruhu Imola, sa dozvedeli, že zomrela. Mala 55 rokov. Schumacherovci napriek veľkému smútku preteky nevynechali.

„Mama by si to takto priala,“ reagoval Michael. Týmto gestom si s Ralfom uctili jej pamiatku. Mladší z bratov sa dokonca v prvej zákrute dostal na čelo, no napokon mu pódium ušlo – skončil štvrtý.

Vyhral Michael, pre ktorého to bol 65. triumf z celkových 91. Oslava s tradičným šampanským sa však, pochopiteľne, nekonala. V očiach víťaza, ktorý mal na rukáve červenej kombinézy čiernu pásku, sa objavili slzy.

Dvojmiliónová bratská výpomoc

Schumacherovci vždy držali spolu. Dôkazov je niekoľko, jeden z nich sa na verejnosť dostal po dlhom čase. Michael v druhej polovici 90. rokov vykúpil Ralfa spod zmluvy v tíme Jordan. Šéfovi stajne Eddiemu Jordanovi zaplatil 2 milióny dolárov. Dvojica sa dobre poznala, okrem Ralfa totiž odštartoval kariéru v F1 aj Michael.

„Všetci boli spokojní,“ potvrdil Jordan v nedávnej debate na Youtube. Mladému Ralfovi sa otvorili dvere do konkurencieschop­ného Williamsu. V jeho farbách dosiahol všetkých šesť víťazstiev v F1 a 21 z 27 pódiových umiestnení.

„Súboje s bratom na trati si vychutnávam. Vraciam sa v nich k časom, keď sme jazdili na motokárach,“ usmieval sa Ralf v máji 2004 na návšteve Slovenska. O Michaelovi však v Bratislave veľa nepovedal.

Nie je prekvapením, že mlčí aj o bratovom vážnom zranení, ktoré utrpel pri lyžovačke v decembri 2013. Od nešťastnej udalosti sa Michael na verejnosti neobjavil.

Január 2014. Ralf Schumacher prichádza do... Foto: SITA/AP, Claude Paris
Ralf Schumacher Január 2014. Ralf Schumacher prichádza do nemocnice, kde po páde pri lyžovaní hospitalizovali jeho brata Michaela.

„Spolu s rodinou sme sa dohodli, že sa k tejto veci nebudeme vyjadrovať,“ reagoval pred niekoľkými dňami pre Kölner Express dnes 44-ročný Ralf. Rodina dlhodobo neposkytuje informácie o Michaelovom zdravotnom stave, pretože každá správa by vraj vyvolala nové špekulácie.

Micka spájajú s Alfou Romeo

A čo bratranci, ktorí kráčajú v šľapajach populárnych otcov? O niečo bližšie k F1 je Michaelov 21-ročný syn Mick. Čaká ho druhá sezóna v seriáli F2 vo farbách tímu Prema. Zároveň je členom jazdeckej akadémie Ferrari, v ktorej si jeho otec vydobyl nesmrteľný status.

„Dôležitá bude najbližšia sezóna. Z hľadiska náročnosti F2 si myslím, že prvý rok mal dobrý. Potrebuje ešte nejaký čas,“ vyjadril sa Ralf Schumacher pre Sky Sports k synovcovi . Ten skončil vo vlaňajšom šampionáte v bodovaní dvanásty. Jediné víťazstvo si vybojoval v šprintových pretekoch v Maďarsku.

Médiá posielajú Micka do najprestížnejšieho šampionátu už v sezóne 2021. „Má dobré šance dostať sa do F1, napríklad v Alfe Romeo. Čo sa týka jej jazdcov, Kimi Räikkönen čoskoro môže ukončiť kariéru a Antonio Giovinazzi nie je až taký silný,“ zamýšľa sa Ralf.

Mick Schumacher testoval monopost Ferrari Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Mick Schumacher v kokpite Ferrari na začiatku...

V prognózach kariéry osemnásťročného syna Davida je opatrnejší. V sezóne 2018 skončil v nemeckej F4 celkovo deviaty, vlani jazdil v európskej Formule Regional. Dosiahol štyri triumfy a klasifikovali ho na štvrtej priečke hodnotenia.

Zvučná posila českej stajne

Aj tento výsledok ho posunul do F3. V sprievodnom podujatí F1 bude jazdiť v českom tíme Charouz Racing System.

Podľa jeho otca pôjde o zoznamovaciu sezónu, útok na čelo hodnotenia neočakáva: „David je veľmi, veľmi ďaleko od F1. Teraz na ňu ani nemyslíme. Musí ticho a s pokorou začať v F3.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

A little bit of workout after all the food my dad cooks at home @ralfschumacher_rsc #gaisberg #salzburg #outdoor #training #chefcook = @vivien_keszthelyi

Príspevok, ktorý zdieľa David Schumacher (@davidschumacher_official),

Spomenul príhodu, keď televízia RTL s poriadnou dávkou senzáciechtivosti oznámila, že Schumacher je späť v F1. Narážala na Davidovo účinkovanie vo virtuálnych pretekoch za tím Racing Point.

„Bolo to smiešne, všetci sme sa na tom pobavili. Pre chlapcov ide o skvelú zábavu a rozhodne to nie je jednoduché, ale stále je to len hra,“ upokojuje expretekár.

Pri predstave dvoch Schumacherov po rokoch v najvyššej lige poskočí srdce nejednému priaznivcovi…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher #Mick Schumacher #David Schumacher #Ralf Schumacher