Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Deň, keď Red Bull zažil katastrofu. Kolegovia sa šokujúco zostrelili

Veľká cena Turecka bola súčasťou kalendára formuly 1 sedem rokov (2005 - 2011), jeden z jej najpamätnejších incidentov sa odohral v jej predposlednom ročníku. Presne pred 10 rokmi, 30. mája 2010, sa Sebastian Vettel zrazil so vtedajším tímovým kolegom z Red Bullu Markom Webberom.

30.05.2020 21:30
debata
Sebastian Vettel (vľavo) a Mark Webber z Red... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Sebastian Vettel, Mark Webber Sebastian Vettel (vľavo) a Mark Webber z Red Bullu v sezóne 2010. Po pretekoch v Turecku ste medzi nimi takéto gestá určite nevideli.

Poďme však poporiadku. Webber štartoval z prvej pozície, Vettel bol tretí.

Nemec sa dokázal zlepšiť o jednu pozíciu. V 40. kole sa dostal na úroveň Webbera a snažil sa o predbehnutie. Webber mu nedal priestor, došlo ku kolízii a oba redbully skončili mimo trate. Rozzúrený Vettel vypadol z pretekov, Austrálčan pokračoval, pričom si musel ísť po nové predné krídlo.

Sme tím a treba to rešpektovať

„Sebastian išiel vo vysokej rýchlosti do vnútornej stopy. Boli sme bok po boku, on potom prudko zahol doprava a došlo ku kontaktu. Stalo sa to veľmi rýchlo. Pre tím je to veľká škoda,“ komentoval situáciu Webber a neskôr dodal:

„So Sebastianom sa o tom porozprávam. Samozrejme, v jeho monoposte to muselo vyzerať zle, že som točil doľava, no určite tam bol posun aj z jeho strany a potom to už bola skur…á katastrofa,“ citoval vtedy Austrálčana portál Eurosportu.

„Šiel som dovnútra a zrazu som stratil kontrolu nad monopostom. Na televíznom zázname je vidieť, že sme sa zrazili. Nie som typ človeka, ktorý na niekoho zvalí vinu. V konečnom dôsledku sme tím a to treba rešpektovať,“ reagoval Vettel. Po vystúpení z monopostu gestami ukazoval, že Webberovi preskočilo.

Z double Red Bullu bolo double McLarenu s víťazom Lewisom Hamiltonom, za ním skončil Jenson Button. Webber finišoval tretí a mohlo ho tešiť len to, že sa v klasifikácii bodovo vzdialil Vettelovi.

Webber si líderskú pozíciu neudržal

V mimoriadne vyrovnanom ročníku bol Austrálčan lídrom šampionátu. Kolíziu riešili niekoľko týždňov, nakoniec dostali jazdci Red Bullu interné pokarhanie. Kolegovia incident hodili za hlavu. Podľa poradcu tímu Helmuta Marka za incident mohol Webber, šéf tímu Christian Horner vinil oboch.

Webber si líderskú pozíciu v seriáli neustrážil. Z premiérového majstrovského titulu sa v novembri tešil Vettel.

Konečné bodové hodnotenie bolo veľmi tesné: 1. Vettel 256 bodov, 2. Alonso 252, 3. Webber 242, 4. Hamilton 240.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).
debata chyba
Viac na túto tému: #red bull #Sebastian Vettel #Mark Webber