Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

F1 už nebude ako predtým. Tímy súhlasili so znížením rozpočtového stropu

Tímy formuly 1 súhlasili so znížením rozpočtového stropu pre budúci rok o 30 miliónov dolárov. Budú tak môcť narábať so sumou maximálne 145 miliónov dolárov.

23.05.2020 14:23
Španielsko, formula Foto: ,
Štart Veľkej ceny Španielska 2019.
debata

Rozpočtový strop sa v budúcej sezóne v motoristickom seriáli majstrovstiev sveta zavedie premiérovo. Konečná suma je výsledkom kompromisu, niektoré stajne ako Ferrari a Red Bull pôvodne odmietali stlačiť sumu pod 150 miliónov dolárov. Naopak McLaren patril medzi tie tímy, ktoré navrhovali znížiť rozpočtový strop až na úroveň 100 miliónov.

Tímy F1 sa dohodli na výške rozpočtového stropu aj pre ďalšie obdobie. V sezóne 2022 klesne o ďalších 5 miliónov na 140 miliónov dolárov a v rokoch 2023–2025 sa ustáli na sume 135 miliónov.

Aerodynamický hendikep

Okrem finančnej otázky, ktorá by mala pomôcť najmä menším tímom, vyrovnať sily v štartovom poli či prilákať nové stajne, je ďalšou témou aerodynamický vývoj. Podľa nového systému čím menej bude úspešnejšia stajňa, tým viac času bude môcť stráviť v aerodynamickom tuneli a naopak, víťaznému tímu v ňom oproti predchádzajúcej sezóne uberú čas.

Čas sa podľa BBC bude meniť v celkovom poradí o 2,5 %. To znamená, že tím, ktorý získa titul, môže v ďalšom ročníku stráviť v tuneli 90 % času z predchádzajúceho. V prípade poslednej stajne to bude 112,5 %.

Na rade je FIA

Novinka sa týka aj súčiastok vyrobených veľkým tímom (neovplyvňujúcich výkonnosť), ku ktorým budú mať tímy otvorený prístup.

Dohodu by mala ešte schváliť rada Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA), no to by mala byť iba formálna záležitosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1