Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schumacher efekt je nenapodobiteľný. Vettel odmietol triky Ferrari

Keď v roku 2015 odštartoval prvú sezónu v červenej kombinéze, jeho fanúšikovia verili, že by sa mohlo vrátiť úspešné spojenie Nemec a Ferrari. Narážali na majstrovskú éru Michaela Schumachera. Štvornásobnému šampiónovi (tituly získal ešte vo farbách Red Bullu) Sebastianovi Vettelovi sa k výsledkom slávneho krajana nepodarilo priblížiť.

13.05.2020 08:38
Sebastian Vettel Foto: ,
Sebastian Vettel.
debata

„Vettel ukázal, že ,Schumacher efekt' sa len tak ľahko nedá napodobniť. Prišiel ako viacnásobný šampión, ale podobne ako Fernandovi Alonsovi to nevyšlo. Pre Vettela to mohlo byť bolestivé, a to najmä vlani, keď ho zdolal tímový kolega Charles Leclerc,“ tvrdí bývalý holandský pretekár, dnes motoristický expert Robert Doornbos pre NU.nl.

Schumacher v sezónach 2000 – 2004 dosiahol päť majstrovských titulov za sebou. Tento kúsok poháňal aj Vettela.

V prípade, že sa skrátená sezóna tento rok uskutoční, Vettel bude mať poslednú šancu potešiť temperamentných tifosi. Tím a jazdec v utorok potvrdili medializované informácie, že po ročníku 2020 sa ich spolupráca skončí. Talianska stajňa s ním chcela predĺžiť zmluvu len o jeden rok, pilot však mal záujem o dlhodobý kontrakt.

Pri Leclercovi nebol na vrchole

„V Red Bulle to bolo pre Vettela perfektné, s najlepšími monopostami Adriana Neweyho. Mal najlepšie auto, ale nie najlepšieho kolegu. Vo Ferrari sme videli, že pri Leclercovi sa dopúšťa chýb a nie je na vrchole,“ pokračuje Doornbos.

Ďalšie kroky 32-ročného Vettela nie sú jasné. Podľa Doornbosa však do pretekárskeho dôchodku ešte neodíde:

„Môže prísť výmena za Lewisa Hamiltona alebo návrat do Red Bullu k Maxovi Verstappenovi. Musí si dávať pozor na to, aby jeho kariéra nepripomenula Alonsovu, ktorý s dávkou frustrácie jazdil v McLarene.“

Ako píše Auto Bild Motorsport, práve McLaren by mohol byť pre Vettela najlepšou voľbou. Od budúcej sezóny sa tím vracia k motorom Mercedes. Vettel by si mohol vymeniť miesto s Carlosom Sainzom, ktorý je v užšom okruhu jeho potenciálnych nástupcov. Podľa zákulisných informácií by Ferrari mohlo potvrdiť meno nového tímového kolegu Leclerca v najbližších hodinách.

Interná politika i pochybnosti

Nemecké médiá tiež rozoberajú hlavné dôvody toho, prečo sa cesty Vettela a Ferrari rozišli. Jedným môže byť interná politika Talianov, ktorá sa začala obracať proti nemu.

U Vettela mali nastať pochybnosti po dôvernej dohode medzi Medzinárodnou automobilovou federáciou (FIA) a Ferrari.

Pripomeňme, o čo ide. Začiatkom minulého novembra FIA vypočula výzvu Red Bullu a upresnila použitie senzorov, ktoré kontrolujú prietok paliva. Nasledujúca Veľká cena USA bola pre Ferrari fiaskom. Po niekoľkých pretekoch zrazu nebolo najrýchlejšie v kvalifikácii a do cieľa prišiel len Leclerc – na štvrtom mieste s takmer minútovou stratou na víťaza.

„Toto sa stane, keď prestanete podvádzať,“ štipľavo okomentoval situáciu Verstappen z Red Bullu.

Sebastian Vettel z Ferrari počas predsezónnych... Foto: TASR/AP, Joan Monfort
Sebastian Vettel Sebastian Vettel z Ferrari počas predsezónnych testov.

Šéf stajne z Maranella Mattia Binotto poprel, že by Ferrari niečo zmenilo. Z amerického prepadáku vinil zlé nastavenie monopostu pri snahe získať vyššiu rýchlosť v zákrutách. Talian dal potom v debate s náprotivkom z Red Bullu Christianom Hornerom priechod temperamentu. Dokonca mali odznieť vyhrážky súdom.

Karta sa o štyri mesiace obrátila. Pár minút pred ukončením testov FIA zverejnila netradičné stanovisko. Píše sa v ňom, že po dôkladnom vyšetrení ukončila analýzu fungovania pohonnej jednotky Ferrari a dosiahla s ním dohodu.

Vzbura kvôli Ferrari

Sedem stajní sa vzbúrilo a v spoločnom prehlásení žiadalo zverejniť všetky utajované informácie. Na druhý deň FIA uviedla, že si stojí za podrobnou technickou analýzou a aj keď pohonná jednotka Ferrari nebola v poriadku, bolo by náročné niečo tímu dokázať.

„Vettel nechcel byť pilotom, ktorý vyhráva s pomocou trikov,“ napísal nemecký motoristický novinár Ralf Bach.

Kauzu pomenovali Ferrarigate a porovnávajú ju s pamätnou špionážnou Spygate z roku 2007. Podľa talianskych médií aj v tejto situácii zohrali úlohu uniknuté dokumenty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #Sebastian Vettel #Michael Schumacher