Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chýbala spoločná túžba, lúči sa Vettel s Ferrari. Spájajú ho aj s Mercedesom

Štvornásobný majster sveta formuly 1 Sebastian Vettel po tejto sezóne opustí tím Ferrari. Talianska stajňa to potvrdila v utorok na svojom webe.

12.05.2020 08:37 , aktualizované: 16:35
Sebastian Vettel Foto: ,
Sebastian Vettel.
debata (1)

Tridsaťdvaročnému Nemcovi vyprší kontrakt a stranám sa nepodarilo dohodnúť na novej zmluve.

„Bolo to spoločné rozhodnutie, aj keď nebolo jednoduché, pretože Sebastian je skvelý človek i jazdec,“ uviedol šéf tímu Mattia Binotto.

„Na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku v tomto športe je nevyhnutné, aby boli obe strany v dokonalej harmónii. Spolu s tímom sme si uvedomili, že nemáme spoločnú túžbu pokračovať aj po sezóne. Otázka financií nezohrávala v spoločnom rozhodnutí žiadnu úlohu,“ poprel špekulácie Vettel.

Vo Ferrari pôsobí od roku 2015, keď prišiel z Red Bullu. Odvtedy však čaká na piaty majstrovský titul. Napriek tomu sa zaradil medzi najúspešnejších jazdcov histórie tímu, keď je so štrnástimi okruhovými víťazstvami na treťom mieste.

Nemecké médiá informovali, že problémom je dĺžka zmluvy, kým stajňa ponúkla ročné predĺženie, Vettel preferuje dlhodobejšiu spoluprácu, odvolal sa pritom na svojho 22-ročného tímového kolegu Charlesa Leclerca, ktorý vlani podpísal kontrakt na štyri roky.

Sebastian Vettel z Ferrari počas predsezónnych... Foto: TASR/AP, Joan Monfort
Sebastian Vettel Sebastian Vettel z Ferrari počas predsezónnych testov.

Mladý Monačan neskrýval sklamanie nad Vettelovým odchodom a svojmu skúsenejšiemu kolegovi poďakoval. „Nikto ma nenaučil viac ako Vettel. Bola pre mňa obrovská česť byť s ním v jednom tíme. Občas bola na pretekoch medzi nami rivalita, ale vždy sme sa rešpektovali,“ citovala Leclerca agentúra DPA.

Vo Vettelovom prípade sa špekuluje o prestupe do iného tímu (skloňuje sa napríklad McLaren), ale aj o konci kariéry.

Najvážnejšími adeptmi na nahradenie Vettela v červenej kombinéze sú Carlos Sainz (McLaren) či Daniel Ricciardo (Renault).

Ferrari vraj rokovalo aj s päťnásobným šampiónom z Mercedesu Lewisom Hamiltonom, ten však mal ponuku z Maranella odmietnuť.

A čo spojenie Vettel a Mercedes? Hamiltonovi i jeho tímovému kolegovi Valtterimu Bottasovi po tejto sezóne skončia zmluvy. „V prvom rade sme lojálni k našim súčasným pretekárom, ale teraz nevieme predvídať ako sa vyvinú okolnosti,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #Sebastian Vettel