Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dostal ponuku z Ferrari. Odmietol ju kvôli Schumacherovi

Vyhral trinásť pretekov, štyrikrát skončil v celkovom hodnotení formuly 1 tretí, raz dokonca druhý. Keby nebol jeho tímovým kolegom Mika Häkkinen, mohol sa stať ešte väčším súperom Michaela Schumachera.

30.04.2020 07:34
David Coulthard, Michael Schumacher Foto: ,
David Coulthard (vpravo) a Michael Schumacher v roku 2006.
debata (1)

David Coulthard po smrti Ayrtona Sennu v roku 1994 figuroval v pozícii kolegu Damona Hilla vo Williamse, v sezónach 1996 – 2004 potom pôsobil v McLarene, posledné štyri ročníky kariéry si odkrútil v neskôr veľmi úspešnom Red Bulle. V ňom dnes pôsobí ako ambasádor.

Škótsky pretekár poskytol rozhovor írskej televízii RTE. Priznal v ňom, že keby sa v roku 1995 rozhodol inak a nepodpísal by zmluvu s McLarenom, jeho kariéra sa mohla uberať iným smerom. V tom čase jazdec Williamsu dostal ponuku aj z Ferrari, kde sa mohol pridať k Michaelovi Schumacherovi. Odpovedal na ňu záporne.

„V skutočnosti to znamenalo, že budem pri Michaelovi pretekárom číslo dva. Niet pochýb, že spomedzi nás dvoch bol on tým lepším pilotom, pripúšťam, že z celkového pohľadu to tak bolo. V tej etape kariéry by som nemohol podpísať zmluvu ako dvojka. Preto som sa rozhodol pre McLaren. Išlo o správne rozhodnutie,“ vra­ví.

Zároveň však tvrdí, že keby hneď neprestúpil do McLarenu, mohol dosiahnuť väčšie úspechy. Williams totiž v ďalších dvoch sezónach po jeho odchode získal majstrovské tituly vďaka Damonovi Hillovi a Jacquesovi Villeneuveovi.

"Jednu vec som sa naučil už skôr. Keď som bol vo Williamse, môj manažment mi vybojoval oveľa lukratívnejší kontrakt s McLarenom v porovnaní s dvojročným predĺžením vtedajšej zmluvy. Bolo to jediný raz, keď zohrali financie úlohu v mojom rozhodnutí. Opustil som tím po pretekoch v Adelaide 1995 a o tri mesiace som bol v Melbourne trinásty na štarte.

Michael Schumacher (vľavo) a David Coulthard v... Foto: SITA/AP, Apichart Weerawong
Michael Schumacher, David Coulthard Michael Schumacher (vľavo) a David Coulthard v decembri 2012.

Dostal som viac peňazí, ale moje auto bolo menej konkurencieschopné, toto obdobie som prečkal a potom sme boli konkurencieschop­ní," dodal. Häkkinen získal majstrovský titul v rokoch 1998 a 1999, potom prišli roky nadvlády Ferrari.

Je otázne, čo by mohol dosiahnuť po boku Schumachera. Aj pri Häkkinenovi boli situácie, keď sa stal „nosičom vody“ a prischla mu nálepka dvojky.

Coulthard nie je jediný, kto sa vyjadril o tom, že kolegovia Schumachera v podstate súhlasili s tým, že pri Nemcovi budú jazdcami číslo dva. Bývalý šéf tímu Eddie Jordan si preto myslí, že Nemec nie je najlepším pretekárom všetkých čias, ale tento honor by dal Alainovi Prostovi.

David Coulthard s mikrofónom v ruke. Foto: SITA/AP, Imre Foldi
Veľká cena Maďarska F1, Sergio Perez David Coulthard s mikrofónom v ruke.

Dnes 49-ročný Coulthard sa stále udržiava v kondícii: „Bicyklujem a plávam, no od konca jazdeckej kariéry som neposilňoval. Až doteraz, prinútila ma k tomu karnténa.“

Uviedol tiež, že keby nebolo tímovej réžie, mohol by mať „o niekoľko viac víťazstiev v životopise“, ale nič neľutuje.

„Nenarušuje mi to spánok. Čo by to dnes znamenalo? Možno by som zarobil o niečo viac peňazí, to je asi všetko,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher #David Coulthard