Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Má zázemie, dedičstvo i špičkových inžinierov. Prečo potom Ferrari nevyhráva?

Bývalého šéfa tímu Renault vo formule 1 chceli nedávno fanúšikovia posadiť na čelo Ferrari. Na tú pozíciu je vraj ideálny adept. Takýto scenár však zostáva v rovine špekulácií.

09.04.2020 07:52
Flavio Briatore, Fernando Alonso Foto: ,
Flavio Briatore s Fernandom Alonsom v máji 2014.
debata

Flavio Briatore sa zatiaľ vyjadril len k forme talianskemu tímu. „Nerozumiem, prečo nedokáže Ferrari vyhrať šampionát. Má potrebnú finančnú základňu, historické dedičstvo, vynikajúcich inžinierov. Podľa mňa stajni chýba niekto, kto by to celé dokázal zložiť dokopy,“ povedal pre Corriere della Sera.

Roky bez titulu

Ferrari momentálne prežíva druhé najdlhšie obdobie v F1 bez jazdeckého titulu, na čele tejto štatistiky je 21 rokov medzi titulmi Jodyho Schecktera (1979) a Michaela Schumachera (2000). Na Pohár konštruktérov čakal najdlhšie 16 rokov (1983 – 1999).

Naposledy sa stal šampiónom v talianskom tíme Kimi Räikkönen v sezóne 2007. O úspech sa postaral po dramatickej bitke, ktorej záver nezvládli aj kvôli vnútorným sporom jazdci McLarenu. O rok neskôr získal tím z Maranella zatiaľ posledný Pohár konštruktérov.

Jazdci Ferrari Sebastian Vettel a Charles... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Sebastian Vettel, Charles Leclerc Jazdci Ferrari Sebastian Vettel a Charles Leclerc na čele vláčika monopostov po štarte Veľkej ceny Ruska.

Briatore považuje za veľké zlyhanie, že sa v červenej kombinéze nestal majstrom sveta Fernando Alonso.

„Prišiel o dva tituly, ale nie vlastnou chybou. V roku 2010 sa už mohol cítiť ako víťaz, no tím doplatil na zlú stratégiu. Bolo to veľmi kruté, nikdy predtým som Fernanda nevidel plakať,“ spomína Briatore.

Príliš skoré oslavy

„Ak by sa mu podarilo triumfovať, história F1 by vyzerala inak. O rok by mal veľkú motiváciu a mohol by titul obhájiť, Domenicali aj Montezemolo by zostali vo vedení tímu. Vinou chybných rozhodnutí v roku 2010 sa to nestalo,“ dodáva.

Podľa Briatoreho začalo Ferrari príliš skoro oslavovať a poľavilo v koncentrácii pred posledným krokom. Preto schytalo podobne studenú sprchu ako Briatore s Michaelom Schumacherom počas spoločného pôsobenia v Benettone.

„Boli sme presvedčení o tom, že v Suzuke získa titul, zorganizovali sme preto veľkú oslavu s tromi tonami ustríc a kreviet. Nevyhrali sme. Stáli sme pri tých ustriciach a krevetách – ja, Schumi, ktorý zostal úplne bez slov a jeho manažér,“ spomenul príhodu s jazdcom, ktorý si však v Benettone vybojoval dva tituly sa neskôr vďaka úspešnej šnúre vo Ferrari stal rekordérom F1.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #Flavio Briatore