Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Biologická zbraň v púšti. Koronavírus strašil už na Dakare, nepochybujú Česi

Pri koronavíruse ste sa určite stretli aj s kontroverzným pomenovaním čínsky vírus, keďže sa dostal do sveta z tejto ázijskej krajiny.

01.04.2020 22:57 , aktualizované: 23:25
Carlos Sainz Foto: ,
Carlos Sainz na tohtoročnej Rely Dakar. Aj španielska hviezda upozorňovala na chorobu, ktorá sa zmenila v ďalších mesiacoch na pandémiu.
debata

Za časté používanie tohto termínu si vyslúžil kritiku americký prezident Donald Trump.

Portál Nova Sport sa v súvislosti s koronavírusom vrátil k tohtoročnej Rely Dakar (prebiehala od 5. januára do 17. januára). Púštne dobrodružstvo na území Saudskej Arábie sprevádzala tajomná choroba, na ktorú lieky nezaberali.

Viacerí pretekári sa zhodujú, že išlo o nový typ koronavírusu, keďže medzi účastníkmi boli aj Číňania. Podľa spomínanej českej stránky vraj netušili, že v sebe niesli „biologickú zbraň“ a nevedomky sa postarali o prvé masívne šírenie.

„Som o tom presvedčený od polovice februára, pretože jasné príznaky koronavírusu malo niekoľko členov nášho tímu,“ prezradil majiteľ Buggyra Racingu Martin Koloc.

„Medical Center na Dakare je sofistikované pracovisko. A ak z troch tisíciek v bivaku tisíc ‚maródilo‘ a lekári nevedeli, čo robiť a aké im dať lieky, tak to asi o niečom vypovedá,“ dodal.

Nie je to aprílový žart

„Toto bohužiaľ nie je aprílový žart. Nové informácie naznačujú, že zdravotné problémy, ktoré na Dakare 2020 sužovali veľké množstvo zúčastnených, vrátane niekoľkých členov nášho tímu, naozaj neboli obyčajným prechladnutím. Covid-19 sme pravdepodobne tiež prekonali,“ doplnil tím na Facebooku.

Ľudí trápili vysoké horúčky aj suchý kašeľ, čiže symptómy ochorenia Covid-19, ktoré sa začalo šíriť z Wu-chanu. Vtedy ho však svet veľmi nevnímal a sotva by niekto tušil, čo rozpúta v ďalších mesiacoch.

Niektorí zo zúčastnených na Dakare skončili aj na pľúcnej ventilácii, no nikto chorobe (počas podujatia či bezprostredne po ňom) nepodľahol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rely Dakar 2020 #koronavírus #Dakar 2021