Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prežila horor, teraz kritizuje Ferrari: Pretekárky slúžia len na marketing

Formulová pretekárka Sophia Flörschová komentovala výroky šéfa Ferrari Mattiu Binotta o tom, ako by privítal v jazdeckej akadémii slávneho tímu aj ženy. "Pracujeme na tom, aby sa to stalo čím skôr," uviedol Binotto.

20.01.2020 13:22
debata (2)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Macau 2019 ——— Everything was planned just three weeks before the Grand Prix. Everything was organised really shortly but with the help of my two main partners @mgm.mo and @ixo_models it was possible for me to go back to Macau this year. I always said from the beginning onwards that my main goal is to enjoy it and prepare for next season as the @fiaf3 car was completely new to me. Apart from that I of course loved it to be driving through the streets of Macau again! Thanks to @hwaag_official for that great work during those days. Shame that we had a technical failure in the Grand Prix but that’s Motorsport . Congrats to @richardverschoor for taking the win this year. || x @birgarolsen || Anzeige #sophia #sophia99 #racegirl #changeagent #racing #macau #push #limit #comeback #MGMMacau #MGMCotai #MGM #ixo #ixomodels

Príspevok, ktorý zdieľa Sophia (@sophiafloersch),

Tímy elitného šampionátu podľa Nemky Flörschovej často považujú ženské zástupkyne v kokpitoch skôr za marketingový produkt či atraktívny doplnok.

„Potrebujeme ľudí, ktorí veria v ženy – pretekárky a nepoužívajú ich len na zvýšenie vlastného povedomia. V minulosti sa v F1 mihlo zopár žien s podporou tímov, ale zväčša tam len stáli, usmievali sa a kývali do kamery. Dievčatá by mali mať rovnaké možnosti a podporu ako chlapci. Vezmite si Micka Schumachera. Tiež je v akadémii Ferrari a neslúži stajni ako reklamný objekt,“ povedala pre Auto Bild.

V posledných rokoch podporili stajne F1 niekoľko jazdkýň. Boli medzi nimi mená ako Susie Woffová, Carman Jordá či Jamie Chadwicková – prvá šampiónka W Series.

Tento čisto ženský seriál sa premiérovo uskutočnil vlani, tento rok bude sprievodným podujatím víkendu formuly 1 na dvoch zastávkach.

Ženská formula W Series Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Sústredená Holanďanka Beitske Visserová.

Aj keď Flörschová, ktorá mala v novembri 2018 hororovú nehodu v Macau vo svetovom finále Formule 3, nemá na tento rok zabezpečenú pretekársku sedačku, W Series ju nezaujíma.

„Pozrite sa na Chadwickovú. Musí si odkrútiť ďalšiu sezónu W Series, pretože stále nemá dosť peňaží na Formulu 3. Stratila dva roky na úrovni, ktorá je nanešťastie nižšia ako v seriáli, v ktorom jazdia muži. Potrebujeme rovnaké príležitosti. Mojím cieľom bolo odjakživa byť najlepšou a to zahŕňa aj zdolávanie mužov na trati,“ pokračovala 19-ročná jazdkyňa.

Jej zlomený krčný stavec si pred 14 mesiacmi vyžiadal jedenásťhodinovú operáciu. Zo zranení sa dostala tento rok plánuje zabehnúť Berlínsky maratón. A nepochybne aj ukázať svoje kvality na asfalte okruhov.

UPOZORNENIE: Video havárie Flörschovej je len pre silné povahy

„Pokiaľ budeme len marketingovou vecou, nič sa nezmení. Musíme ukázať, že sme si rovné s mužmi. Ako Michele Moutonová,“ poukázala na dnes 68-ročnú Francúzku, ktorá bola ženskou motošportovou priekopníčkou. Vo svetovom šampionáte rely (WRC) vyhrala v roku 1982 štyrikrát a v celkovom hodnotení skončila na druhom mieste.

Na veľkých cenách formuly 1 sa doteraz predstavilo šesť žien. Najlepším umiestnením bolo 6. miesto Lelly Lombardiovej na skrátených pretekoch v Španielsku v roku 1975. Wolffová sa v sezónach 2014 a 2015 zúčastnila na štyroch tréningoch. Naposledy sa pokúsila kvalifikovať na ostrý štart Giovanna Amatiová v roku 1992, no nepodarilo sa jej to.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #Sophia Flörschová