Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pán motorov. Mladíci mu hľadia na výfuk

756. Jediná štatistika, ktorá svieti pri jeho mene v kolónke víťazných etáp, vám postačí na to, aby ste pochopili, čo pre motošport znamená pojem Carlos Sainz.

14.01.2020 17:30
Carlos Sainz Foto: ,
Carlos Sainz tento rok útočí na tretí titul na pretekoch Rely Dakar.
debata

Španielsky matador je žijúcou legendou vo svete agregátov na štyroch kolesách. Dvojnásobný šampión rely seriálu WRC (štyrikrát bral konečné druhé miesto) útočí na tohtoročnom Dakare na tretí triumf v kariére.

Pred záverečnou štvrtinou podujatia v Saudskej Arábii má v kategórii automobilov pohodlný náskok. Hoci ani jeho v minulosti neminuli technické problémy a nečakané havárie, 57-ročný veterán tento rok plánuje na konci Dakaru ďalšie víťazné oslavy.

Lopta a raketa

Na rozdiel od väčšiny terajších súperov, Sainz mal v mladosti iné koníčky ako počúvať rachot motora a vyžívať sa v aróme nafty. Rodákovi z Madridu učarovali dva športy – futbal a squash. Medzi šestnátkami bol taký dobrý, že slávny Real mu ponúkol miesto v mládežníckej akadémii.

Mladý Carlos ponuku odmietol a uprednostnil squash. Urobil dobre – vo veku 16 rokov sa stal juniorským majstrom krajiny. Na futbal a milovaný Real však nikdy nezanevrel. Dokonca kandidoval na pozíciu klubového viceprezidenta.

„Som Španiel a my milujeme futbal. Raz sa do Realu v nejakej funkcii vrátim,“ vravel po neúspešnej kandidatúre v roku 2006.

Krátko po tom, ako dostal vodičský preukaz, zistil, že jeho celoživotným poslaním bude rýchlosť na štyroch kolesách. Po úspešnej kariére v seriáli MS v rely (v historickom poradí víťazstiev mu patrí štvrté miesto) presedlal na maratónske preteky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Cruise control: 50km at 180km/h! En este @dakarrally hemos hecho secciones de 50km a 180km/h sin levantar el pie ni un momento! #carlossainz #dakar2020

Príspevok, ktorý zdieľa CSainz_oficial (@carlossainzoficial),

Dakar prvýkrát ovládol v roku 2010 na stroji Volkswagen Touareg, o osem rokov triumfoval na Peugeote 3008 DKR. Pri oboch úspechoch ho sprevádzal jeho verný spolujazdec Lucas Cruz. Na aktuálnom púštnom dobrodružstve Sainz šoféruje špeciálne upravenú buginu značky Mini.

„Hoci sme vynovený stroj neodskúšali na takom počte podujatí, ako sme plánovali, i tak sme spokojní a pripravení. Som tu, aby som preteky vyhral. Ak by som to tak necítil, mohol som rovno zostať doma,“ vravel Sainz pred štartom trinásteho Dakaru v kariére

Aký otec, taký syn

Pred začiatkom edície 2020 šokoval mladších konkurentov výbornou fyzickou pripravenosťou. Pre niekoho vekom pomaly už dôchodca sa pravidelne zatváral do posilňovne a týral svoje telo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa CSainz_oficial (@carlossainzoficial),

„Tí z nás, ktorí milujú šport, nikdy neprestanú s tréningom. Od leta som sa zameral na špecifické a metodické cvičenia. Pracujem s činkami, praktizujem aeróbne cvičenia, zlepšujem silu a výdrž. Množstvo hodín, ktoré trávime za volantom, si to vyžadujú,“ zdôraznil.

Špeciálnu pozornosť zameral na posilnenie chrbtice a krku. „Tieto časti tela sú počas dlhých etáp namáhané najviac. Keď auto skáče cez piesočné duny, cítite sa ako na horskej dráhe. Krčná chrbtica dostáva zabrať a práve na týchto svaloch sme pracovali najviac,“ pokračoval.

Dakar sú špecifické preteky a Sainz je jeden z tých, ktorí by o ich unikátnosti vedeli rozprávať celú večnosť.

„Jazdíte dlhé hodiny a o etape máte len minimum informácií. Musíte sa spoliehať iba na spolujazdca a svoj inštinkt. Rozhodnutia sú rýchle. Niekedy vďaka nim získate cenné sekundy, inokedy zase stratíte dlhé minúty,“ prezradil úskalia púštnej rely.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

First things first on the first day of the first month of the first year of a new decade. #happynewyear Feliz año a todos!!

Príspevok, ktorý zdieľa Carlos Sainz (@carlossainz55),

Meno Sainz sa nepohybuje iba v rely. Otcovi na diaľku drží palce Carlos junior, pilot F1 aktuálne pôsobiaci v stajni McLaren.

„Som hrdý syn najrýchlejšieho otca na planéte. Klobúk dole pred tebou, vždy budeš pre mňa tým najväčším vzorom,“ napísal Sainz mladší na sociálnu sieť po tom, ako otec vyhral Dakar pre dvoma rokmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rely Dakar #Carlos Sainz #Rely Dakar 2020