Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naháňala Jakeša. Nežná kráska v mužskom svete zahanbuje drsniakov

Zlá povesť žien - vodičiek je známa takmer v každom kúte sveta, nielen na Slovensku. Hoci prieskumy a štatistiky ukazujú, že ide o mýtus, dáma za volantom je pre mnohých mužov aj dnes nielen terčom posmechu, ale aj príčinou strachu.

09.01.2020 18:12
Laia Sanzová Foto: ,
Laia Sanzová počas lanských pretekov Rely Dakar.
debata

Staromódne tvrdenie – žena patrí do kuchyne – však už neobstojí. Dôkazom je Laia Sanzová.

Súboj s Jakešom

Sympatická Barcelončanka sa posadila na motorku prvýkrát v dvoch rokoch. Pravda, vlastnými silami by sa v sedle neudržala.

Sedela na nádrži a zozadu ju pridržiaval otec, vášnivý fanúšik motorov na dvoch kolesách. O dva roky už riadila vlastný stroj, keď po staršom bratovi zdedila maličkú Montesu s kubatúrou 25cc.

Laia Sanzová (KTM) na trati 7. etapy 41.... Foto: TASR/AP, Ricardo Mazalan
Laia Sanzová Laia Sanzová (KTM) na trati 7. etapy 41. ročníka Rely Dakar v San Juan de Marcona.

„Motošportu som prepadla takmer okamžite. Vibrácie motora, mechanická sila, vietor vo vlasoch – to všetko mi učarovalo. Rýchlo som si uvedomila, že nechcem robiť nič iné,“ spomína Sanzová na svoje začiatky.

Prvé preteky absolvovala ako sedemročná. Od pokračovania v kariére ju neodradil ani fakt, že pri premiére skončila posledná. Ako tínedžerka už pravidelne zdolávala chlapcov, jej dominantnou disciplínou bol trial.

V tejto disciplíne je trinásťnásobnou majsterkou sveta, desaťkrát ovládla ME. "Trial je moja láska, ale potrebovala som novú výzvu. Prešla som na enduro, odkiaľ je len na skok k Dakaru.

Najbližší má najskôr odhovárali, ale rýchlo zistili, že som neoblomná," vraví s typickým širokým úsmevom.

Výnimočný výsledok dosiahla na Dakare 2015. Ako prvá motocyklistka v histórii vybojovala miesto v elitnej desiatke. O lepšie umiestnenie, ako bola konečná deviata priečka, ju pripravil Ivan Jakeš.

Skúsený Myjavčan triumfoval v posledných troch etapách dvakrát a Sanzovú tesne predstihol v konečnom poradí. Jej filozofia v sedle je jednoduchá.

„Chcem sa zabávať – to je môj cieľ a zároveň motivácia. Veľmi rada by som ešte raz skončila v top desiatke, ale bude to náročné,“ vyjadrila sa pred štartom aktuálneho ročníka, ktorý je pre ňu desiaty v kariére.

Podpora pre saudské sestry

Ženy sú aj na tohtoročnom Dakare v menšine, veď ich štartuje len trinásť. Ich hlas je však počuť hlasnejšie ako po minulé ročníky.

Saudská Arábia je známa a celosvetovo kritizovaná za ultra-konzervatívne zákony, ktoré podľa mnohých porušujú ľudské práva a diskriminujú najmä zástupkyne nežného pohlavia.

„Je dôležité, že sme tu a môžeme ukázať, že ženy sú silné a konkurencieschopné. Chceme podporiť naše saudské sestry, ktoré to v tejto krajine vôbec nemajú jednoduché,“ zdôrazňuje Sanzová.

Saudi sa snažia priblížiť západnému svetu. Na popud korunného princa Muhammada bin Salmána sa v krajine naštartovali viaceré ekonomické a sociálne reformy.

Humanitárne organizácie však tvrdia, že to nestačí. Vo väzení podľa nich stále sedia stovky aktivistiek, ktoré pred rokmi lobovali za zrušenie zákazu pre ženy viesť motorové vozidlo či obdržať pas bez súhlasu partnera.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ha sido una etapa muy dura, con unos últimos 200 kilómetros muy físicos! Si van a ser así las que quedan, van a pasar muchas cosas. He decidido ir con un ritmo seguro y estoy contenta de haber llegado a la meta. Una lástima la caída de Sam Sunderland porque estaba luchando por la victoria, pero lo importante es que se recuperará bien de las lesiones que tiene. Espero que sea rápido! - It’s been a very tough stage, with a very demanding last 200 km! If this is how it's going to be, a lot of things are going to happen. I decided to go at a safe pace and I am happy to have reached the finish line. It's a pity @sundersam crashed because he was fighting for the victory, but the important thing is that he will recover well from his injuries. I hope he recovers quickly! - Ha estat una etapa molt dura, amb uns últims 200 quilòmetres molt físics! Si són així les etapes que queden, passaran moltes coses. He decidit anar amb un ritme segur i estic contenta d'haver arribat a la meta. Una llàstima la caiguda de Sam Sunderland perquè estava lluitant per la victòria, però l'important és que es recuperarà bé de les lesions que té. Espero que sigui ràpid! . @dakarrally #dakar2020 . . @gasgas.official @soficatxerox @Pont_grup @redbullesp @redbullmotorsports @redbulldesertwings @nolangroup @petronieves @ride100percent @alpinestars @madform @nike @clubracc @laika_caravans @autosuministres @arc_racing @uswesports @infisport @michelinmotorsport

Príspevok, ktorý zdieľa Laia Sanz (@laiasanz_85),

Talianska jazdkyňa na štvorkolkách Camelia Liparotiová, ktorá štartuje už na dvanástom Dakare, súhlasí so Sanzovou.

„Ženy môžu robiť všetko, čo dokážu muži. Sme tu aj preto, aby si to kompetentní v Saudskej Arábii uvedomili,“ vraví 51-ročná veteránka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Jakeš #Rely Dakar 2020 #Laia Sanzová