Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nové pravidlá? Riskujeme, že budeme pomalší ako F2, znie z tímu F1

Šéf tímu formuly 1 Racing Point Otmar Szafnauer sa obáva, že pri prijatí nových pravidiel v šampionáte v roku 2021 budú monoposty F1 pomalšie ako autá nižšej série F2.

08.01.2020 11:11
Lance Stroll Foto: ,
Lance Stroll v monoposte tímu Force India.
debata

Súbor regúl vypracovala Medzinárodná automobilová federácia FIA v spolupráci s vlastníkom F1 Liberty Media a s tímami. Cieľom je, aby sa najprestížnejší seriál vyrovnal.

„Nové nariadenia by som mal milovať, ale obávam sa, že tomuto športu uškodili snahy zariadiť, aby v nedeľu mohol hocikto vyhrať. Ak budeme pomalší o 6 sekúnd na kolo, už to nebude formula 1. Kým si to uvedomíme, budeme musieť spomaliť F2,“ narážal Szafnauer pre Motorsport.com na avizované zníženie rýchlosti nových monopostov – aspoň na začiatku.

„Ak si nedáme pozor, tak auto, ktoré stojí 2 milióny dolárov bude rýchlejšie ako to, za ktoré utratíme 200 miliónov. Na tomto je niečo zlé,“ pokračoval Szafnauer.

Motosport.com porovnal časy formúl spomínaných sérií. V poslednom podujatí sezón v Abú Zabí si Lewis Hamilton vybojoval pole position časom 1:34.779 min, ktorý bol o 15 sekúnd lepší ako najrýchlejší Sergio Sette Camara 1:49.751. Naj­pomalší jazdec v kvalifikácii F1 Robert Kubica však zaostal len o 10 sekúnd, v Monaku iba o 7.

Podľa simulácií FIA a F1 sa v roku 2021 tento rozdiel zúži len na 2 sekundy, otázkou však je, ako sa v tomto roku zžijú monoposty F2 s 18-palcovými pneumatikami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Racing Point