Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krv, teror a petrodoláre. Saudi čelia kritike

Po dekádach strávených na africkom a juhoamerickom kontinente sa Rely Dakar presunula do juhozápadnej Ázie.

07.01.2020 17:12
Erik Van Loon Foto: ,
Erik Van Loon počas 3. etapy Rely Dakar so štartom i cieľom v Neome.
debata (5)

Prestížne púštne dobrodružstvo v Saudskej Arábii ponúka scenérie vyrážajúce dych, špičkové výkony zástupcov motoršportu či napätie a drámu do poslednej etapy.

Nie všetko je ale také ideálne, ako vyzerá na prvý pohľad. Usporiadateľská krajina čelí masívnej kritike, že šport je len zástierkou hrubého porušovania ľudských práv.

Pozlátko skrývajúce násilie

Najnáročnejšia rely sveta sa cez televízny signál vysiela do 190 krajín sveta. Utorňajšia etapa sa začínala a končila vo futuristickom meste Neom, výstavba ktorého bude stáť 500 miliárd dolárov a v budúcnosti ponúkne mix najmodernejších počítačových a robotických technológií.

„Dakar poslúži Saudskej Arábii rovnako, ako sa Tour de France každý rok vypláca Francúzom. Divoká príroda, nekonečné piesočné duny či kultúrne a historické dedičstvo – krajina sa prostredníctvom rely otvorí turistom z celého sveta,“ vraví Quentin de Pimodan, expert na arabský svet z Inštitútu pre európske a americké štúdie v Londýne.

Dakar 2020 je ďalšou športovou akciou, ktorá má vďaka miliónom petrodolárov vylepšiť pošramotený imidž arabskej krajiny.

Pred mesiacom sa v nej konala odveta titulového zápasu v boxe medzi Anthonym Joshuom a Andym Ruizom. Hypermodernú Diriyah arénu postavili organizátori len pre potreby ostro sledovaného súboja.

Kráľovstvo je pod drobnohľadom organizácií, ktoré dohliadajú na ochranu a podporu ľudských práv, od momentu, keď o život prišiel prominentný kritik saudskoarabského režimu a novinár Džamál Chášakdží. Zavraždili ho na istanbulskom konzuláte v októbri 2018.

Susedom na arabskom polostrove sa nepáčila ani Saudmi vedená vojenská intervencia do Jemenu. Celosvetové pobúrenie vyvolalo aj hromadné zatýkanie feministických aktivistiek, ktoré vo väzení čelia sexuálnemu obťažovaniu a násiliu.

Ženy na Dakare

V roku 2019 sa v Saudskej Arábii uskutočnilo 187 popráv. Ide o najvyšší počet od roku 1995, keď úrady odsúdili na smrť 195 ľudí.

Humanitárna organizácia Al-Qst vyzvala francúzskych funkcionárov zo spoločnosti Amaury Sport Organisation (ASO), ktorá okrem Dakaru organizuje aj cyklistické preteky Tour de France či Paríž-Nice, aby nezatvárali oči pred porušovaním ľudských práv.

„Sú dôležitejšie veci ako peniaze a prestíž. ASO má vďaka športu pozitívy imidž. Nemala by sa zapredať a ignorovať násilie a teror,“ tvrdí aktivistka Yahia Assiri.

Juhoafričanka Kirsten Landmanová je jednou z... Foto: SITA/AP, Amr Nabil
Kirsten Landmanová Juhoafričanka Kirsten Landmanová je jednou z pretekárok na Rely Dakar 2020.

Antoine Madelin z Medzinárodnej federácie pre ľudské práva upozorňuje, že hoci na Dakare štartuje viac ako tucet žien, v saudských väzniciach sedia stovky zástupkýň nežného pohlavia. Dôvod? Počas uplynulých rokov lobovali za právo žien viesť motorové vozidlo. Hoci úrady zrušili zákaz v roku 2018, v celách zostáva ešte množstvo odsúdených.

Dakar a násilie majú bohatú spoločnú minulosť. Od roku 1978 zahynulo podľa rôznych zdrojov na slávnej rely až 28 súťažiacich. Presná štatistika o zranených divákoch nie je známa, ale v roku 2006 organizátori zrušili jednu zo záverečných etáp pre úmrtie dvoch chlapcov, ktorých zrazil súťažiaci kamión.

„Rely Dakar, podujatie, ktoré mnohí klasifikujú ako športovú udalosť, má v skutočnosti len málo spoločné so súťaživosťou. Krvavá stopa je rok čo rok hlbšia,“ napísal pred časom vatikánsky denník L’Osservatore Romano.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rely Dakar