Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hrdina Svitko. Slovák v druhej etape Dakaru zachraňoval kolegu

Jeden zachraňoval kolegu, druhému naparili veľkú penalizáciu..

06.01.2020 13:25 , aktualizované: 16:44
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko.
debata

Slovenskí motocyklisti Štefan Svitko a Ivan Jakeš majú za sebou úvodné etapy na 42. ročníku Rely Dakar v Saudskej Arábii.

Púštne dobrodružstvo sa zatiaľ lepšie vyvíja pre Svitka. Druhý muž celkového poradia z roku 2016 v oboch etapách obsadil miesto v elitnej dvadsiatke. V nedeľu ho klasifikovali na 19. priečke, v pondelok bol šestnásty.

Počas pondelkovej etapy medzi mestami Al Wajh a Neom ho z koncentrácie vyviedla nehoda Bolívijčana Daniela Nosigliu, ktorý po nezvládnutom manévri skončil zranený na zemi.

„Približne na 150. kilometri som uvidel na zemi zraneného kolegu. Zostal som pri ňom až do momentu, keď priletel vrtuľník a zobral ho do nemocnice. Hoci ma medzitým predbehlo asi desať jazdcov, celkovo sa mi išlo lepšie ako v nedeľu,“ vravel v cieli etapy Svitko.

Organizátori mu takmer dvanásť minút, ktoré strávil pri zranenom kolegovi, odpočítali z celkového času. Aj vďaka tomu poskočil v celkovom poradí na priebežnú 17. priečku. Na vedúceho Brita Sama Sunderlanda stráca viac ako polhodinu.

Menej sa darí Ivanovi Jakešovi. Ostrieľaný Myjavčan, ktorý štartuje na Dakare dvanástykrát v kariére, skončil v prvej etape na 47. pozícii.

Ivan Jakeš.
RELY DAKAR: Stretnutie s Ivanom Jakešom Ivan Jakeš.

Organizátori mu však v cieli dodatočne nadelili až 40-minútovú penalizáciu, po ktorej klesol na 73. miesto s mankom 90 minút. V pondelok si mierne napravil reputáciu, keď vďaka konštantnej jazde vybojoval 29. pozíciu a priebežne je 48.

Dakar 2020 sa premiérovo koná na Blízkom východe. Svitko už po prvom dni priznal, že podmienky sú náročnejšie ako predpokladal.

„Zistil som, že to, čo som trénoval v novembri a decembri, mi príliš nepomohlo, pretože táto trať je veľmi rýchla. Je tu dosť piesku i menšie duny. Trať je však v prvom rade plná kameňov, čo je dosť nebezpečné,“ uviedol Svitko vo videu na svojom facebooku.

Predchádzajúcich jedenásť ročníkov slávnej rely sa konalo v Južnej Amerike. Premiestnenie pretekov na iný kontinent prinieslo so sebou aj niekoľko zvláštností.

„Jazdí sa tu vo vysokých rýchlostiach. Nie je to nič technické, takže sa musím zžiť s traťou. Je to úplne iné navigovanie ako bolo v Južnej Amerike, keďže tu sa nachádza strašne veľa paralelných ciest vedľa seba. Navigácia je skutočne veľmi náročná,“ dodal Svitko.

V kategórii automobilov bol v druhej etape najrýchlejší Juhoafričan Giniel De Villiers na Toyote, v celkovom hodnotení je na prvej priečke Argentínčan Orlando Terranova na Mini. Čech Miroslav Zapletal so slovenským spolujazdcom Marekom Sýkorom obsadili v pondelok 20. miesto, v súčte časov z oboch etáp im patrí 18. pozícia.

Výsledky – Rely Dakar 2020 – 2. etapa: (Al Wajh – Neom – 401 km, 367 km meraných úsekov):
Motocykle:
1. Ross Branch (Botsw.) KTM 3:39:10 h, 2. Sam Sunderland (V. Brit.) KTM +1:24 min, 3. Pablo Quintanilla (Čile) Husqvarna +2:21, 4. Kevin Benavides (Arg.) Honda +3:40, 5. Luciano Benavides (Arg.) KTM +3:44, 6. Joan Barreda (Šp.) Honda +4:57,… 16. Štefan Svitko (SR) KTM +15:59 min, 29. Ivan Jakeš (obaja SR) KTM +32:18
Celkové poradie (po druhej etape):
1. Sam Sunderland (V. Brit.) KTM 7:05:22 h, 2. Pablo Quintanilla (Čile) Husqvarna +1:18 min, 3. Kevin Benavides (Arg.) Honda +1:32, 4. Matthias Walkner (Rak.) KTM +2:00, 5. Ricky Brabec (USA) Honda +4:11, 6. Ross Branch (Botsw.) KTM +4:19,… 17. Štefan Svitko (SR) KTM +31:27 min, 48. Ivan Jakeš (SR) KTM +1:58:43 h

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Ivan Jakeš #Rely Dakar 2020