Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iný, ako si ho pamätáme. Neurochirurg je v mozaike Schumachera opatrný

Žiadny z pretekárov v histórii formuly 1 sa nepýši takou bilanciou ako Michael Schumacher, ktorý má dnes 51 rokov.

03.01.2020 10:10
Michael Schumacher Foto: ,
Legendárny pilot formuly 1 Nemec Michael Schumacher získal najviac titulov vo farbách Ferrari.
debata

V najprestížnejšom automobilovom šampionáte si vybojoval rekordných sedem majstrovských titulov a 91 víťazstiev. Do pretekárskeho dôchodku definitívne odišiel na konci sezóny 2012. Počas 19 ročníkov v riskantnom svete rýchlych kolies sa nehodám nevyhol, najvážnejšia sa mu paradoxne stala po ukončení kariéry a ďaleko od okruhov.

V nedeľu 29. decembra 2013 utrpel pri lyžovačke vo francúzskych Alpách vážne zranenie hlavy. Odvtedy sa na verejnosti neobjavil. Aby sa predišlo zbytočným špekuláciám, rodina o jeho zdravotnom stave neinformuje. Ak áno, tak len v náznakoch.

„Veľké veci sa začínajú malými krokmi. Malé časti dokážu vytvoriť obrovskú mozaiku. Spolu sme silnejší, dodávame si silu vo vzájomnej podpore,“ uviedla pred niekoľkými dňami jeho manželka Corinna.

Aj k týmto slovám sa pre Motorsport.com vyjadril neurochirurg z Bologne Nicola Acciarri. „V ich hodnotení som veľmi opatrný. Nikto nemá dôkazy o tom, čo sa hovorí verejne a okrem iného sa uvádza len veľmi málo informácií. Z takýchto dlhodobých zranení môžu vyplynúť viaceré komplikácie,“ uviedol.

„V Schumacherovom prípade si musíme predstaviť osobu, ktorá je veľmi odlišná od tej, ktorú si pamätáme z pretekárskych okruhov. Napriek intenzívnej starostlivosti, ktorú podstupuje – v jeho prípade sa označuje ako dlhodobá – sa v jeho prípade zmenila organická, svalová a kostrová štruktúra. To všetko je výsledkom poškodenia mozgu,“ hovorí Acciarri.

Michael Schumacher na čele Veľkej ceny Belgicka... Foto: SITA/AP, Yves Logghe
Michael Schumacher Michael Schumacher na čele Veľkej ceny Belgicka v septembri 2002.

Corinna Schumacherová dala zmeniť časť rodinného sídla vo švajčiarskom Glande na kliniku, ktorá zabezpečuje prítomnosť špecialistov i rodiny.

Denník Le Parisien v septembri informoval, že Schumachera hospitalizovali v parížskej nemocnici na oddelení kardiovaskulárnej chirurgie u profesora Philippa Menaschého, priekopníka bunkovej terapie pri liečbe ochorení srdca. Do tela dostával infúzie kmeňových buniek, ktoré majú protizápalový účinok.

Acciarri zdôraznil, že kardiologické ošetrenie kmeňovými bunkami je v otázke udržiavania životne dôležitých orgánov stále experimentálnym krokom.

„Jeho zdravotný stav si vyžaduje maximálnu pozornosť, ktorá sa nesústreďuje len na samotné poškodenie mozgu,“ vraví odborník, ktorý tiež spomenul dôležitosť fyzioterapeutov v podobných prípadoch.

„Existujú komplikácie, akými sú svalová atrofia, narušenie šliach, osteoporóza, ale aj organické poruchy. Je to veľmi chúlostivá téma. V prípade ľudí, ktorí majú z ekonomického hľadiska menej šťastia, vedú často k predčasnej smrti, pretože dochádza k nezvratnému poškodeniu tela,“ uzatvára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher