Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vettel je trojnásobný otec. Prišiel s oneskorením a havaroval

Pilotov Maxa Verstappena z Red Bullu a Charlesa Leclerca z Ferrari čaká v záverečných pretekoch sezóny formuly 1 Veľkej cene Abú Zabí súboj o tretie miesto v konečnom poradí.

29.11.2019 13:27
Sebastian Vettel Foto: ,
Problémy Sebastiana Vettela na prvom tréningu v Abú Zabí.
debata

O víťazstvo sa bude usilovať aj už istý majster sveta Lewis Hamilton z Mercedesu, ktorý sa chystá na jubilejný 250. štart v šampionáte.

Leclerc mal dlho v súboji o tretie miesto navrch, ale pred dvoma týždňami v Brazílii po kolízii so Sebastianom Vettelom ani jeden z jazdcov Ferrari preteky nedokončil. Verstappen naopak zvíťazil a na treťom mieste má pred takisto 22-ročným súperom náskok 11 bodov.

Pre Ferrari nešlo o prvý konflikt medzi jeho pilotmi a pred pretekmi na okruhu Yas Marina preto situáciu riešilo vedenie talianskej stajne. „Prebrali sme to a myslím, že obaja pochopili, že to, čo sa stalo, bolo neprijateľné,“ vyhlásil šéf Ferrari Mattia Binotto.

Mercedes do Spojených arabských emirátov prišiel s istotou titulu, druhej priečky Valtteriho Bottasa aj triumfu v Pohári konštruktérov, ale na koniec sezóny si chce spraviť chuť po nevydarenom vystúpení v Brazílii. Hamilton, ktorý bol na okruhu Interlagos po penalizáciu až siedmy, zase túži dôstojne osláviť svoj jubilejný štart vo formule.

V Brazílii sa na pódiu zoradili Verstappen, Pierre Gasly z Toro Rosso a Carlos Sainz z McLarenu a s priemerným vekom 23 rokov, osem mesiacov a 23 dní sa postarali o najmladší stupeň víťazov v histórii formule. „Je jasné, že mladí jazdci budú čím ďalej nebezpečnejší,“ uviedol tridsaťštyriročný Hamilton.

„Ale myslím si, že stále mám na to s nimi držať krok a teším sa na ďalšiu sezónu,“ povedal šesťnásobný majster sveta. „Snáď v budúcej sezóne budú o titul bojovať traja, štyria jazdci. Formule by to len prospelo,“ vyhlásil Hamilton, ktorý je so štyrmi triumfami najúspešnejším jazdcom pretekov v Abú Zabí. Mercedes tam ovládol päť posledných pretekov.

Veľká cena Abú Zabí bude pre niektorých jazdcov rozlúčkou s formulou 1. Posledné preteky čakajú Roberta Kubicu, ktorý sa v tejto sezóne vrátil vo farbách Williamsu do seriálu po osemročnej pauze a vážnom zranení ruky. Naposledy sa predstaví aj Nico Hülkenberg, ktorého v Renaulte v nadchádzajúcej sezóne nahradí Esteban Ocon.

Nemecký pilot chýbal na štvrtkových mediálnych aktivitách. Stal sa tretíkrát otcom a po narodení prvého syna dorazil do Abú Zabí s oneskorením.

V závere prvého tréningu poškodil monopost po náraze do bariéry a tréning predčasne ukončili. Ovládol ho Bottas pol sekundy pred Verstappenom a tretí bol so stratou šesť desatín istý majster sveta a druhý pilot Mercedesu Hamilton.

Kvôli prekročeniu povoleného limitu pohonných jednotiek má Bottas istotu, že do nedeľných pretekov odštartuje z posledného miesta.

Sobotňajšia kvalifikácia odštartuje o 14.00 SEČ, nedeľné preteky sa začnú o 14:10.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sebastian Vettel #Veľká cena Abú Zabí #Max Verstappen