Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská stopa v prestížnom GT Open. Gonda sa nestratil ani v Silverstone

Richard Gonda má za sebou ďalší vydarený víkend v prestížnom automobilovom seriáli International GT Open.

09.09.2019 14:54
Richard Gonda Foto:
Richard Gonda v Silverstone.
debata

Slovenský pretekár využil za volantom BMW M6 GT3 svoje znalosti z legendárneho okruhu Silverstone a spolu s holandskou spolujazdkyňou Beitske Visserovou si odniesli z Anglicka ôsme a štvrté miesto.

Zohratá dvojica tak po júlovom pódiu v rakúskom Spielbergu opäť zviditeľnila farby českého tímu Šenkýř Motorsport na medzinárodnej scéne. Brnianske zoskupenie účinkuje v šampionáte so štatútom BMW Motorsport Junior Teamu.

Sobotňajšie úvodné preteky odštartoval Banskobystričan z 11. miesta. Pozícia mohla byť výhodnejšia, no športoví komisári neuznali jeho najrýchlejší kvalifikačný čas pre porušenie limitov trate.

Tím nechal po štarte skúseného Gondu na okruhu čo najdlhšie a bol to dobrý ťah. Po niekoľkých úspešných predbiehacích manévroch zamieril do boxov na výmenu jazdcov zo skvelej tretej priečky! Visserová sa vrátila na trať ako šiesta, napokon finišovala ôsma.

Richard Gonda v Silverstone. Foto: Sophidea agency
Richard Gonda Richard Gonda v Silverstone.

Z ôsmeho miesta odštartovala Visserová aj v nedeľňajších hodinových pretekoch. Gondovi odovzdala auto na rovnakej pozícii a Banskobystričan sa zaradil medzi najrýchlejších jazdcov na trati. Vďaka tomu stiahol náskok súpera pred sebou a v závere využil zaváhanie dvoch pretekárov, ktorí bojovali o stupne víťazov. Do cieľa prišiel na piatej priečke, po penalizácii jedného z jazdcov sa napokon tešil z výbornej štvrtej pozície.

Najbližšie podujatie International GT Open sa uskutoční 21. – 22. 9. v Barcelone.

„V Silverstone bol začiatkom sezóny preasfaltovaný povrch a prvé dni sme s tým trochu bojovali. Na nedeľu sme však zariskovali a vymysleli úplne nové nastavenie, ktoré už fungovalo perfektne. V aute som sa potom cítil skvelo, ráno mi vyšlo snáď jedno z mojich najlepších kvalifikačných kôl. Pretekový úsek som si musel správne rozvrhnúť, keďže som jazdil dlhšiu časť a tempo bolo rovnako skvelé. Na Lamborghini a Mercedes sme tento víkend nemali, no napriek tomu sme maximalizovali náš potenciál. Pred Barcelonou sme tak v celom tíme dobre naladení,“ uviedol Richard Gonda.

„Bol to pre nás dobrý víkend. Dosiahli sme maximum, čo sa dalo. Na konci druhých pretekov sme dokonca jazdili najrýchlejšie kolá zo všetkých áut, úprava nastavenia pred nedeľňajšími pretekmi priniesla úspech. Našu prvú účasť na anglickej pôde sme si užili a odchádzame spokojní,“ doplnil šéf tímu Robert Šenkýř.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Gonda #International GT Open