Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maranello, máme problém. Zo šampióna môže byť nosič vody

Malá chyba, veľké sklamanie. Ale nemyslím si, že až také zlyhanie.

26.07.2019 23:13
Sebastian Vettel Foto: ,
Sebastian Vettel počas tréningov na domácu VC Nemecka.
debata

Sebastian Vettel by zrejme prehodnotil svoje slová po vlaňajšej Veľkej cene Nemecka, keby vedel, že jeho predčasný koniec po jazdeckej chybe bude jedným z kľúčových momentov v boji o majstrovský titul. Po domácich pretekoch ho na čele priebežného poradia formuly 1 nahradil Lewis Hamilton. A udržal sa na ňom až do konca šampionátu.

Pripomeňme si situáciu z Hockenheimu. Líder Vettel si v závere pretekov udržiaval komfortný náskok a mieril za víťazstvom. Sny o navýšení bodového náskoku mu však naštrbil dážď. Na mokrej trati nezvládol jednu zo zákrut a skončil v bariére. Zábery, na ktorých frustrovane búcha do volantu, dodnes mátajú nejedného fanúšika Ferrari a štvornásobného šampióna.

Nevhodný typ pre Ferrari?

Vettel sa tento víkend vracia na miesto činu (štart v nedeľu o 15.10, priamy prenos Sport 2) v horšom rozpoložení, ako z neho odchádzal po vlaňajšom fiasku. V hodnotení pretekárov zaostáva za Hamiltonom zo štvrtého miesta o priepastných 100 bodov. Nie je to však jediný dôvod, prečo má od ideálnej psychickej pohody ďaleko.

Práve od podujatia na okruhu, ktorý sa nachádza len polhodinu jazdy autom od jeho rodného Heppenheimu, sa dopustil viacerých chýb. Za jazdecké kiksy ho poriadne kritizujú najmä talianske médiá, keďže stajňa z Maranella je pre nich posvätná. Keď Vettel pred dvoma týždňami v Silverstone narazil do Maxa Verstappena a zmaril svoju i súperovu šancu na pódium, temperamentný, až podrezaný jazyk periodík z Apeninského polostrova zažíval raj.

„Ďalšia katastrofa v podaní Vettela. Opäť ukázal, že pre Ferrari nie je vhodným jazdcom. Dokedy ešte?“ napísala La Gazzetta dello Sport. „Maranello, máme problém. Binotto (šéf Ferrari, pozn.) Vettela obraňuje, ale jeho kríza nemá konca,“ dodala La Stampa.

Úvod titulku parafrázoval slávnu vetu z letu Apollo 13 na Mesiac v roku 1970. Hoci sa mu pre výbuch nepodarilo splniť úlohu, posádka sa zachránila. Denník v tejto udalosti videl symboliku boja Ferrari. Pripomenul, že v budúcej sezóne sa čakanie na jazdecký titul Ferrari predĺži na trinásty rok…

Rozprúdi pozitívny vzduch?

Pretekár a spolukomentátor F1 Richard Gonda pozorne sleduje turbulentnú fázu Vettelovej kariéry, poukazuje však aj na jeho doterajšie úspechy v F1. „Netreba zabúdať, že Vettel v minulosti svoje kvality dokázal a stále vie urobiť výbornú prácu, no často ju zatieni chybami v dôležitých momentoch. Veľkej kritike tak dáva stále nové príležitosti,“ myslí si najúspešnejší slovenský formulový jazdec.

V zákulisí F1 sa hovorilo o Vettelovom odchode do dôchodku, čo neskôr poprel. Naznačil však, že jeho budúcnosť závisí aj od nových pravidiel v sezóne 2021 (vo Ferrari má kontrakt do konca ročníka). Vettel je známy tradicionalista a viackrát sa vyjadril, že by najradšej jazdil v minulej ére F1.

Sebastian Vettel mimo trate. Foto: Reuters, MATTHEW CHILDS
Sebastian Vettel Sebastian Vettel mimo trate.

Tridsaťdvaročnému pretekárovi nepomáha ani velebenie mladíka Charlesa Leclerca (21). Monačan bol počas premiérovej sezóny v červenej kombinéze dvakrát blízko k vytúženému víťazstvu. V internom súboji s tímovým kolegom sa mu na uplynulých troch zastávkach darilo viac v kvalifikáciách i pretekoch. Vďaka tomu sa k Vettelovi priblížil na rozdiel troch bodov. Viacerí experti a médiá skúsenejšieho pilota posúvajú na úlohu nosiča vody a tímu odporúčajú spraviť z neho dvojku.

„Spraviť z Leclerca jednotku by Ferrari vpred neposunulo a Vettel by úplne stratil dôveru v tím. Leclerc je nabudený, rýchly a s čistou hlavou. Pre neho je tretie miesto radosť, pre Vettela už menšia, pretože ho Hamilton s Bottasom a Mercedesom opäť porazili,“ tvrdí Gonda.

Pomoc? Čisté pretekárske víkendy

Vettel má (nielen v Hockenheime) čo naprávať, bez čistej hlavy to však nejde. „Svoju latku nasadil vysoko s čím súvisia aj jeho vlastné ambície a rovnako očakávania od vonkajšieho sveta. Z toho vzniká nepohoda, pretože chce vyhrávať, no Ferrari mu to neumožňuje. Motivácia, sústredenie a výkon tak pomaly klesajú a chyby sa kopia,“ pokračuje Gonda. Ako by sa mohol z tejto krízy dostať?

Sebastian Vettel si sadá do monopostu počas... Foto: SITA/AP, Jens Meyer
Sebastian Vettel Sebastian Vettel si sadá do monopostu počas tréningov na Veľkú cenu Nemecka.

„Ako športovec chcete byť stále na pozitívnej vlne. Čím dlhšie bude v tomto negatívnom víre, o to ťažšie sa z neho dostane. Svet F1 je však veľmi dynamický, preto potrebuje dva-tri čisté pretekárske víkendy, na tratiach, kde by Ferrari mohlo vyhrať. Potrebuje opäť zažiariť a roztočiť okolo seba pozitívny vzduch,“ uzatvára Gonda.

Podpora domácich tribún je na reštart ideálna.

Osobnosti o Vettelovej kríze

  • Alain Prost, štvornásobný majster sveta: „Prechádza veľmi ťažkým obdobím. Zrejme sa nevie dostatočne skoncentrovať alebo má problém s motiváciou. Pri incidente s Verstappenom v Silverstone ukázal nedostatočný úsudok. Hneď, ako ho predbehol, chcel si pozíciu vziať späť. Bol to ťažký a trochu nedbanlivý manéver. Možno neberie dosť vážne situáciu, do ktorej sa dostal. Je pod obrovským tlakom, k čomu mohli prispieť aj špekulácie o jeho konci kariéry. Počúval o nich z každej strany.“
  • Martin Brundle, komentátor a bývalý jazdec: „Mám ho rád z ľudskej stránky a obdivujem jeho rekordy, intelekt a hodnoty. Musím sa však vyjadriť ako expert. Viacerí jazdci na konci kariéry stratili úsudok a reakcie v súbojoch koleso na koleso. Je možné, že sa to deje aj jemu alebo je to možno len o nešťastnej sérii. Lewis (Hamilton) je o dva a pol roka starší a také chyby nerobí. Seb má rýchlosť, otázne je, či sa ešte dokáže vzchopiť. A jeho tímový kolega Charles je čoraz rýchlejší a sebavedomejší.“
Zľava Charles Leclerc, Sebastian Vettel a šéf... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Charles Leclerc, Sebastian Vettel, Mattia Binotto Zľava Charles Leclerc, Sebastian Vettel a šéf tímu Ferrari šéf tímu Ferrari Mattia Binotto.
  • Luca Baldisserri, bývalý inžinier Ferrari: „Musím byť voči nemu kritický. Myslím si, že je preceňovaný pretekár a nie nástupca Michaela Schumachera. Iste, stále je to štvornásobný šampión, ale robí priveľa chýb a mal by nejakým spôsobom nájsť svoju stratenú formu. Keď sa Leclerc stane vyspelejším a skúsenejším jazdcom, bude potrebovať kolegu, ktorý mu pomôže a podporí ho. Verím, že Vettel má skúsenosti na to, aby zvládol túto pozíciu.“

(Zdroje: Canal+, Sky Sports, Pit-Talk)


Kalendár sezóny F1 2019

Preteky Dátum Čas štartu (SEČ) Víťaz  
VC Austrálie 17. marca 6.10 Valtteri Bottas  
VC Bahrajnu 31. marca 17.10 Lewis Hamilton  
VC Číny 14. apríla 8.10 Lewis Hamilton  
VC Azerbajdžanu 28. apríla 14.10 Valtteri Bottas  
VC Španielska 12. mája 15.10 Lewis Hamilton  
VC Monaka 26. mája 15.10 Lewis Hamilton  
VC Kanady 9. júna 20.10 Lewis Hamilton  
VC Francúzska 23. júna 15.10 Lewis Hamilton  
VC Rakúska 30. júna 15.10 Max Verstappen  
VC V. Británie 14. júla 15.10 Lewis Hamilton  
VC Nemecka 28. júla 15.10 Max Verstappen  
VC Maďarska 4. augusta 15.10 Lewis Hamilton  
VC Belgicka 1. septembra 15.10 Charles Leclerc  
VC Talianska 8. septembra 15.10 Charles Leclerc  
VC Singapuru 22. septembra 14.10 Sebastian Vettel  
VC Ruska 29. septembra 13.10 Lewis Hamilton  
VC Japonska 13. októbra 7.10 Valtteri Bottas  
VC Mexika 27. októbra 20.10 Lewis Hamilton  
VC USA 3. novembra 20.10 Valtteri Bottas  
VC Brazílie 17. novembra 18.10 Max Verstappen  
VC Abú Zabí 1. decembra 14.10 Lewis Hamilton  
Jazdci a tímy pre sezónu 2019
Mercedes 44 Lewis Hamilton (GBR) 77 Valtteri Bottas (FIN)
Ferrari 5 Sebastian Vettel (GER) 16 Charles Leclerc (MON)
Red Bull 23 Alexander Albon (THA) 33 Max Verstappen (NED)
Renault 3 Daniel Ricciardo (AUS) 27 Nico Hülkenberg (GER)
Haas 8 Romain Grosjean (FRA) 20 Kevin Magnussen (DEN)
McLaren 55 Carlos Sainz jr. (ESP) 4 Lando Norris (GBR)
Racing Point 11 Sergio Pérez (MEX) 18 Lance Stroll (CAN)
Alfa Romeo 7 Kimi Räikkönen (FIN) 99 Antonio Giovinazzi (ITA)
Toro Rosso 26 Daniil Kvjat (RUS) 10 Pierre Gasly (FRA)
Williams 88 Robert Kubica (POL) 63 George Russell (GBR)
Tím, štartové číslo, prvý jazdec, štartové číslo, druhý jazdec.    

Konečné poradie MS

Jazdci: 1. Hamilton 413 bodov, 2. Bottas 326, 3. Verstappen 278, 4. Leclerc 264, 5. Vettel 240, 6. Sainz 96, 7. Gasly 95, 8. Albon 92, 9. Ricciardo 54, 10. Perez 52, 11. Norris 49, 12. Räikkönen 43, 13. Kvjat 37, 14. Hülkenberg 37, 15. Stroll 21, 16. Magnussen 20, 17. Giovinazzi 14, 18. Grosjean 8, 19. Kubica 1, 20. Russell 0.

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 739 bodov, 2. Ferrari 504, 3. Red Bull Racing Honda 417, 4. Mclaren Renault 145, 5. Renault 91, 6. Scuderia Toro Rosso Honda 85, 7. Racing Point BWT Mercedes 73, 8. Alfa Romeo Racing Ferrari 57, 9. Haas Ferrari 28, 10. Williams Mercedes 1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #Sebastian Vettel #Richard Gonda #Veľká cena Nemecka #Charles Leclerc