Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Revolúcia sa blíži. F1 sa bude jazdiť na širších a odolnejších pneumatikách

Vo formule 1 sa bude od roku 2021 jazdiť na širších a odolnejších pneumatikách. Namiesto doterajších trinásťpalcových budú mať stajne k dispozícii osemnásťpalcové, od ktorých si vedenie šampionátu sľubuje, že spolu s väčšou výdržou prinesú dramatickejšie preteky.

22.07.2019 08:08
debata

„Zmena bola navrhnutá kvôli tomu, aby sa pneumatiky vo formule priblížili pneumatikám na bežných autách a pri ich vývoji sa tak mohli používať podobné technológie,“ citovala agentúra AP vyhlásenie spoločnosti Pirelli, ktorá formulám dodáva pneumatiky od roku 2011. Pred tým firma bola tiež u prvých štyroch ročníkov formule 1.

Ďalšie zásadnou zmenou bude tiež väčšia výdrž pneumatík. „Chceme mať také pneumatiky, ktoré by jazdcom umožnili medzi sebou bojovať bez toho, aby rýchlo odchádzali alebo na predbehnutie dávali len minimálny časový úsek,“ citoval server motorsport.com Nikolasa Tombazisa, ​​ktorý je v Medzinárodnej automobilovej federácii (FIA) šéfom skupiny pre monoposty.

FIA však ešte musí v spolupráci s Pirelli a stajňami vyriešiť nastavenie pravidiel, pretože nechce, aby kvôli odolnejším gumám z pretekov vymizli zastávky v boxoch.

„Robíme veľa simulácií a testov, pretože vieme, že fanúšikovia ich majú radi. Možno najjednoduchšie by bolo mať pneumatiky ako v Le Mans, na ktorých budete môcť ísť veľmi, veľmi dlho, ale budete potom prichádzať o možnosť zastávky v depe,“ dodal.

Podľa zástupcov Pirelli bude k vývoju nových gúm prizvať stajne i jazdcov, ktorí sa v minulosti sťažovali, že do zmien v pravidlách nemajú možnosť príliš zasahovať.

„Potrebujeme stopercentnú podporu tímov i pilotov, aby sme vedeli, že ideme správnym smerom. Musíme byť všetci na jednej lodi,“ uviedol šéf Pirelli pre pretekárske vozidlá Mario Isola.

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #monopost