Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekvapivý víťaz kvalifikácie F1. Hamilton prišiel o neporaziteľnosť na okruhu

Do nedeľnej Veľkej ceny Británie formuly 1 odštartuje z prvého miesta Valtteri Bottas.

13.07.2019 17:12 , aktualizované: 18:35
Bottas Foto: ,
Valtteri Bottas sa stal víťazom kvalifikácie VC Veľkej Británie F1.
debata

Na druhom mieste v kvalifikácii skončil líder šampionátu a obhajca titulu Lewis Hamilton rovnako z Mercedesu a minimálny odstup si udržal aj tretí Charles Leclerc z Ferrari.

Bottas si pre štvrtú pole position v sezóne došiel v rekordnom čase 1: 25,093 a Hamiltona porazil o šesť tisícin. „Opäť mi to skvele sadlo a to človeku vždy pripomenie, prečo vlastne preteká,“ uviedol Bottas. „Vedel som, že prvé kolo bolo skvelé, ale nie dokonalé. V druhom som mal ísť lepšie, ale nakoniec to aj tak stačilo,“ dodal.

Päťnásobný majster sveta Hamilton po štyroch rokoch prišiel o neporaziteľnosť v kvalifikáciách domácich pretekov. Napriek tomu môže stále pomýšľať na šiesty triumf v Silverstone, ktorým by sa osamostatnil na čele historickej tabuľky pred dvojicou Jim Clark a Alain Prost.

„Nebol som dosť dobrý. V druhej časti kvalifikácie som jedno kolo obetoval a myslel som si, že mi to pomôže. Ale v tretej časti som nešiel veľmi dobre,“ povedal Hamilton. „Ale zajtra to bude dlhú preteky, poženú ma skvelí fanúšikovia, takže uvidíme, ako to dopadne,“ dodal.

O pole position sa pri poslednom pokuse dlho usiloval aj Leclerc, ktorý ale nakoniec skončil tretí so stratou 79 tisícin na Bottasa. Do druhého radu sa pilot Ferrari postaví vedľa štvrtého Maxa Verstappena z Red Bullu, ktorý za prvou priečkou zaostal o takmer dve desatiny.

„V druhej časti to vyzeralo skvele, ale v tretej Mercedes pridal na rýchlosti. Musíme popracovať predovšetkým na rýchlosti v zákrutách, ale dnes sme predviedli maximum, takže nakoniec spokojnosť,“ uviedol Leclerc. „Vieme, že v pretekoch sa nám darí o niečo viac, takže to nebolo zlé,“ pridal Verstappen.

Dobrú formu v Silverstone potvrdil piatym miestom Pierre Gasly z Red Bullu, kvalifikácia naopak nevyšla obhajcovi vlaňajšieho prvenstva Sebastianovi Vettelovi z Ferrari. Štvornásobný majster sveta obsadil šieste miesto, keď bol o sedem desatín pomalší ako Bottas.

„Máme problémy nájsť balans medzi nastavením vozidla a gumami. Celú noc sme preto strávili na simulátore a dnes to bolo trochu lepšie,“ uviedol šéf Ferrari Mattia Binotto. „Sebastian sa s tým vyrovnával horšie a nebol tak dobrý ako Charles. Musíme zistiť prečo,“ dodal.

Výsledky kvalifikácie Veľkej ceny Spojeného kráľovstva F1:

1. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 1:25,093 min, 2. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +0,006 s, 3. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) +0,079, 4. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +0,183, 5. Pierre Gasly (Fr./Red Bull) +0,497, 6. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +0,694, 7. Daniel Ricciardo (Aus./Renault) +1,089, 8. Lando Norris (V. Brit./McLaren) +1,131, 9. Alexander Albon (Thaj./Toro Rosso) +1,252, 10. Nico Hülkenberg (Nem./Renault) +1,293

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Valtteri Bottas