Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Auto Ondrej je rarita. Konôpka stojí v rade na Mt. Everest motorizmu

Po dvoch rokoch si zopakuje účasť na najprestížnejších vytrvalostných motoristických pretekoch. Miroslav Konôpka sa počas budúceho víkendu predstaví so svojím tímom ARC Bratislava na 24-hodinovke v Le Mans.

05.06.2019 10:00
debata
Miroslav Konôpka má pred štartom na... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Konôpka motorizmus Miroslav Konôpka má pred štartom na 24-hodinovke Le Mans dobrú náladu.

Starší než dvaja spolujazdci dokopy

Na štart sa celkovo postaví až 62 posádok, o dve viac než býva zvykom. Päťdesiatsedemročný Konôpka vytvorí tím v triede LMP2 s dvoma mladíkmi Švédom Henningom Enqvistom a Rusom Konstantinom Tereščenkom.

„Ako sa už stalo tradíciou, dokopy sú mladší než ja. Bohužiaľ, už som si na to musel zvyknúť. Obaja majú za sebou balík peňazí, silných sponzorov, zázemie, vlastných inžinierov a manažérov. Svoju jazdeckú kariéru berú veľmi profesionálne a tak vyzerajú aj ich výsledky,“ vysvetľuje Konôpka.

Vo vytrvalostných pretekoch ho vždy brali ako raritu zo Slovenska.

„Slovensko nemá históriu v motošporte. Ešte pred týždňom nás na oficiálnej stránke medzinárodnej federácie uvádzali ako Slovincov, našťastie už máme pri tíme správnu vlajku. Vždy ma teší, keď zahrajú našu hymnu a vejú slovenské vlajky. Som v tomto prostredí rarita – stále sa na nás pozerajú ako na Angolu v hokeji,“ smeje sa skúsený pretekár.

Štyridsaťčlenný tím

Pochvaľuje si, že ľudia v zázemí aj organizátori pretekov slovenskému tímu často fandia.

„Vnímajú nás ako Dávida v boji s Goliášmi. Niektorí súperi majú rozpočty v desiatkach miliónov eur,“ priznáva, ale o vlastnom rozpočte hovoriť nechce. Tvrdí, že takéto čiastky zbytočne vzbudzujú medzi Slovákmi závisť.

V Le Mans bude mať tentoraz 40-členný tím, v ktorom je 30 mechanikov a sedem národností. Každý Konôpkov pretekársky špeciál má svoje vlastné meno. V roku 2017 jazdil na slávnej 24-hodinovke na Anči, teraz sa predvedie Ondrej.

„Rád by som skončil do dvadsiateho miesta, ale v automobilovom športe sa umiestnenie nedá predvídať. Konkurencia je stále silnejšia a účasť finančne náročnejšia. Máme o čosi pomalšie auto ako súperi, ale pri 24-hodinovke ide najmä o konzistentnú jazdu. Ak sa nám vyhne smola, môžeme spraviť dobrý výsledok,“ naznačuje.

Čo je pre neho hlavná motivácia vrážať do motorizmu obrovské množstvo vlastných peňazí?

„A akú motiváciu majú horolezci – ísť na Mt. Everest, keď tam polovica z nich stojí v rade a zamrzne? Skrátka, Le Mans je vrchol, čo sa dá v motošporte dosiahnuť,“ vysvetlí.

debata chyba
Viac na túto tému: #24 hodín Le Mans #Miroslav Konôpka #ARC Bratislava