Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Viedeň sa rozlúčila s legendou. Laudu pochovali v kombinéze Ferrari

Smútok za legendou v upršanom a veternom počasí, ale aj oslava jej života a výnimočnej kariéry.

29.05.2019 12:29 , aktualizované: 18:19
debata (1)
Rozlúčka s Nikim Laudom vo Viedni Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Rakva s Nikim Laudom pred Dómom svätého Štefana...

Davy ľudí prichádzali od skorého rána do viedenského Dómu svätého Štefana, aby sa navždy rozlúčili s ikonou formuly 1 Nikim Laudom. Trojnásobný majster sveta zomrel v pondelok 20. mája na komplikácie súvisiace s minuloročnou transplantáciou pľúc. Mal 70 rokov.

„Šampión sa vydal na poslednú cestu. Ďakujeme, Niki!“ písali rakúske médiá v deň pohrebu. V jednej z najvýznamnejších rakúskych gotických pamiatok si takýmto spôsobom uctili vôbec prvého športovca.

Lauda bol rodákom z Viedne a 800-ročný symbol metropoly rád navštevoval. Tisícky jeho fanúšikov a obdivovateľov všetkých farebných kategórií nezastavil ani dážď a v dlhočiznom zástupe sa presúvali k rakve vystavenej pred oltárom. Na bezpečnosť dohliadalo približne 150 policajtov.

TV Pravda: Pozrite si v našom videu zábery z hlavného mesta Rakúska pred rozlúčkou s Nikim Laudom:

Video

Červené šiltovky boli na každom kroku, už na eskalátoroch v metre usmerňovali ľudí k miestu rozlúčky. Po ťažkých popáleninách po nehode na Nürburgringu v roku 1976 ju Lauda len výnimočne snímal z hlavy.

Pri uzavretej rakve sa vynímal veľký veniec z červených ruží. Ešte pred návalom prvých fanúšikov na ňu Laudova manželka Birgit s deťmi umiestnili červenú prilbu, ktorú jeden z najslávnejších Rakúšanov nosil pri zisku prvého titulu v roku 1975.

„Prišiel som sem, pretože Niki je mimoriadny človek – ľudsky, športovo aj kariérne. Najviac, čo som si z neho vzal, bolo, že keď chcete v živote niečo dokázať, musíte za to zaplatiť nejakú cenu. Je to môj veľký vzor, inšpirujúci človek a je škoda, že nás opustil,“ povedal fanúšik z Česka.

Prilba Nikiho Laudu na rakve počas rozlúčky v... Foto: Reuters, LISI NIESNER
Niki Lauda, prilba Prilba Nikiho Laudu na rakve počas rozlúčky v Dóme svätého Štefana.

Od hlavy po päty v červených farbách bol aj Heinrich: „Navštevoval som rovnakú školu ako Niki a vyrastali sme v rovnakej štvrti. Neimponovali mi len jeho jazdecké kvality, ale aj jeho večný úsmev a zmysel pre humor. Aj vďaka nemu som hrdý na to, že som Rakúšan.“

O 13.00 sa začala zádušná omša s vyše 500 pozvanými hosťami a zúčastnila sa na nej aj približne tisícka priaznivcov.

Aj keď sa spočiatku hovorilo o priamom prenose z vyše hodinovej omše vo verejnoprávnej stanici ORF, na prianie rodiny, najmä manželky Birgit, sa neuskutočnil. Počas rekviem si nepriala zhotovovať videozáznamy ani fotografie.

Okrem rodiny a Laudových detí vpredu nechýbali osobnosti svetového motošportu, spoločenského i politického života. Veľkú skupinu tvorili najmä z tímu F1 Mercedes, v ktorom Lauda pôsobil ako predseda dozornej rady.

Arnold Schwarzenegger s priateľkou Heather... Foto: Reuters, ANTONIO BRONIC
Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger s priateľkou Heather Milliganovou odchádzajú z rozlúčky s Nikim Laudom.

K smútiacim sa pridali šéf tímu Toto Wolff, a obaja jazdci – Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. K trúchliacemu davu sa prihovorili štvornásobný majster sveta F1 a Laudov bývalý tímový kolega Alain Prost, populárny domáci jazdec Gerhard Berger či herec a rakúsky rodák Arnold Schwarzenegger.

„Niki bol človek bez limitov. Či už išlo o lásku k pretekaniu, k rodine alebo životu,“ povedal hollywoodsky herec. V smútočných aranžmánoch zazneli Laudove obľúbené piesne Fast Car a Baby Can I Hold You od Tracy Chapmanovej či Imagine od Johna Lennona.

Na krajana spomínali v príhovoroch aj prezident Alexander Van der Belle a bývalý kancelár Sebastian Kurz.

Z „neformulových“ športovcov prišli dať Laudovi posledné zbohom niekdajší hviezdny tenista Boris Becker či lyžiari Franz Klammer a Hermann Maier. Nechýbal ani herec Daniel Brühl, ktorý stvárnil Laudovu postavu vo filme Rivali.

Krátko pred 15.00 vyprevadili rakvu pri bráne katedrály. V prednej časti sprievodu kráčali bývalí aj súčasní predstavitelia F1. Zaujímavosťou bola prítomnosť Artura Merzaria. Talian patril k jazdcom, ktorí Laudovi pri vážnej nehode na Nürburgringu zachránili život.

Lauda bol známy perfekcionista a mal cit pre dôkladné plánovanie. Nič nenechal na náhodu ani na deň svojej rozlúčky. Na vlastné prianie ho pochovali v pretekárskej kombinéze Ferrari, v ktorej získal dva z troch titulov majstra sveta.

Lewis Hamilton kráča popri truhle po rozlúčke s... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Lewis Hamilton Lewis Hamilton kráča popri truhle po rozlúčke s Nikim Laudom v Dóme svätého Štefana.

Podľa neoficiálnych informácií médií sa pohreb uskutočnil na cintoríne v časti Döbling v úzkom kruhu rodiny a niekoľkých najbližších známych. Aj keď mesto rodine ponúklo čestný hrob na Centrálnom cintoríne vo Viedni, rodina to odmietla. Vychádzala z ďalšieho želania Laudu, ktorý si prial večný odpočinok neďaleko svojho bydliska.

Nie je vylúčené, že na najväčšom cintoríne slávnemu rodákovi neskôr vytvoria pamätník.

Ecclestone: Niki je pre mňa stále živý

Medzi trúchliacimi osobnosťami chýbal Bernie Ecclestone. Bývalý šéf F1 a v rokoch 1972 – 1985 majiteľ tímu Brabham, v ktorom koncom 70. rokov Lauda pretekal, pohreby nenavštevuje. „Niki je pre mňa stále živý. Koncom apríla sme ho s manželkou navštívili vo Švajčiarsku a dalo sa vidieť, aký je slabý. Sme smutní, ale je dobré, že už dlhšie nebude trpieť,“ povedal britský biznismen pre Bild.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #formula 1 #Viedeň #Ferrari #niki lauda