Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mercedes napodobnil Ferrari z 50. rokov. V Baku dosiahol štvrté double v sezóne

Fínsky jazdec Valtteri Bottas triumfoval v nedeľňajšej Veľkej cene Azerbajdžanu formuly 1 na Mestskom okruhu v Baku.

28.04.2019 16:05 , aktualizované: 20:08
Valtteri Bottas, Sebastian Vettel Foto: ,
Valtteri Bottas na najvyššom stupni pódia v Baku, vpravo tretí Sebastian Vettel.
debata

Dvadsaťdeväťročný pilot tímu Mercedes zvíťazil s tesným náskokom 1,5 sekundy pred britským tímovým kolegom Lewisom Hamiltonom, tretí s odstupom 11,7 sekundy skončil Nemec Sebastian Vettel na monoposte Ferrari.

Mercedes oslavuje aj štvrté double v tejto sezóne a jasne dominuje v poradí jednotlivcov i Pohári konštruktérov.

Takýto kúsok sa mu podarilo len ako druhé stajni v histórii šampionátu. Doteraz jediným tímom, ktorý dokázal vyhrať prvých štvoro pretekov v ročníku, bolo Ferrari v roku 1952. Mercedes výkon talianskej stajne napodobnil po tom, ako Bottas v úvodnom podujatí ročníka v Austrálii vyhral pred Hamiltonom a v nasledujúcich Veľkých cenách v Bahrajne a Číne si umiestnenia prehodili.

Veľká cena Azerbajdžanu F1 Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Líder celkového poradia Lewis Hamilton pred...

Bottas dosiahol piate víťazstvo v kariére v F1. Extra bod za najrýchlejšie kolo dosiahol Charles Leclerc na Ferrari, ktorý obsadil piatu priečku (+1:09 min).

V poradí jazdcov sa dostal na prvé miesto Bottas o bod pred Hamiltona. Tretí Vettel zaostáva za lídrom už o 35 bodov. Najbližšie preteky sa uskutočnia o dva týždne v španielskej Barcelone.

Štart prebehol pokojne a v úzkych uličkách neprišlo k žiadnej kolízii. Hamilton sa síce v úvode dostal pred víťaza kvalifikácie Bottasa, ale Fín si neskôr vzal stratenú pozíciu. Tretí jazdil Vettel. Leclerc, ktorý štartoval ôsmy, sa prepadol na 10. pozíciu, ale potom už postupne stúpal nahor – v 10. kole mu patrila štvrtá priečka.

Štart Veľkej ceny Azerbajdžanu. Foto: Reuters, MAXIM SHEMETOV
Azerbajdžan, F1 Štart Veľkej ceny Azerbajdžanu.

Mercedesy na čele jazdili veľmi rýchlo, Bottas viedol pred tretím Vettelom už o 10 sekúnd. Po relatívne skorých zastávkach v boxoch sa ocitol na prvom mieste Leclerc, pretože štartoval na tvrdších pneumatikách v porovnaní s jazdcami pred ním. Za Leclercom sa zoradili Bottas, Hamilton, Vettel.

Leclerc zostával na trati aj po prvej polovici veľkej ceny, no Bottas na neho strácal menej ako dve sekundy. Fín predviedol úspešný predbiehací manéver v 32. kole a jeho kolega Hamilton o kolo neskôr. Leclerca onedhlo predstihol aj Vettel. Vzápätí mladý Monačan zamieril po nové pneumatiky. O niečo neskôr odstúpil pre poruchu motora Gasly a vedenie pretekov nasadilo virtuálny safety car.

Po rozsvietení zelených svetiel bolo poradie stabilizované – Bottas viedol pred Hamiltonom s náskokom dvoch sekúnd, tretí Vettel zaostával o ďalších 3,5 sekundy. Hamilton sa v závere nadýchol k útoku na prvé miesto, ale úradujúcemu majstrovi sveta to napokon nevyšlo. Tri kolá pred koncom si bol ešte po nové pneumatiky Leclerc, aby skúsil zajazdiť najrýchlejšie kolo. Monačanovi sa to napokon podarilo.

Hlasy (zdroj: Sport 2):

Valtteri Bottas, víťaz: „Boli to náročné preteky, Lewis na mňa tlačil, preto som rád, že som to udržal. Som pyšný na to, v akom stave sa momentálne nachádzame.“

Lewis Hamilton, 2. miesto: „Gratulujem Valtterimu, boli to pre neho skvelé preteky. Nespravil žiadnu chybu. Ja som si preteky prehral už v kvalifikácii. Som hrdý na náš tím, funguje fantasticky.“

Sebastian Vettel, 3. miesto: „Nevedel som donútiť pneumatiky správne pracovať. Nemal so veľkú dôveru k môjmu monopostu, po prezutí to však bolo lepšie. Chcel som zaútočiť na Mercedesy, no zároveň som sa musel pozerať aj do spätného zrkadla a držať si náskok pred Verstappenom. Tešia nás výkony Leclerca, no je pred nami veľa práce, máme čo dobiehať.“

Veľká cena Azerbajdžanu F1

Výsledky – po 51. kole:1. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 1.32:52,942 hod., 2. Lewis Hamilton (V.Brit./Mercedes) +1,524 sek., 3. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +11,739, 4. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +17,493, 5. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) +1:09,107 min., 6. Sergio Pérez (Mex./Racing Point) +1:16,416, 7. Carlos Sainz (Šp./McLaren) +1:23,826, 8. Lando Norris (V.Brit./McLaren) +1:40,268, 9. Lance Stroll (Kan./Racing Point) +1:43,816, 10. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo), 11. Alexander Albon (V. Brit./Toro Rosso), 12. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo), 13. Kevin Magnussen (Dán./Haas), 14. Nico Hülkenberg (Nem./Renault) všetci + 1 kolo, 15. George Russell (V. Brit./Williams), 16. Robert Kubica (Poľ./Williams) obaja + 2 kolá.

Nedokončili: Daniel Ricciardo (Aus./Renault), Daniil Kvjat (Rus./Toro Rosso), Romain Grosjean (Fr./Haas), Pierre Gasly (Fr./Red Bull)

Poradie MS (po 4 z 21 pretekov): 1. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 87 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 86, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 52, 4. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 51, 5. Charles Leclerc (Mon.) Ferrari 46, 6. Pierre Gasly (Fr.) Red Bull, Kimi Räikkönen (Fín.) Alfa Romeo a Sergio Pérez (Mex.) Racing Point po 13

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 173 bodov, 2. Ferrari 98, 3. Red Bull 63, 4. McLaren 18, 5. Racing Point 17, 6. Alfa Romeo 13

TV Pravda: Ukončí niekto nadvládu Mercedesu? Kto bude čiernym koňom šampionátu? Ako dopadne návrat Roberta Kubicu? Komentátor F1 Števo Eisele a automobilový pretekár Richard Gonda prognózujú novú sezónu formuly 1 v relácii Týždeň v športe – formulový špeciál:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena Azerbajdžanu #Valtteri Bottas