Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kvalifikačný maratón v Baku vyhral Bottas. Najrýchlejší z tréningov Leclerc havaroval

Do nedeľňajšej Veľkej ceny Azerbajdžanu formuly 1 odštartujú z prvého radu monoposty stajne Mercedes. Kvalifikáciu vyhral Valtteri Bottas pred obhajcom titulu Lewisom Hamiltonom. Opäť sa nedarilo Ferrari, pretože Sebastian Vettel bol tretí a Charles Leclerc po nehode odštartuje až z deviateho miesta.

27.04.2019 17:13 , aktualizované: 17:57
Charles Leclerc Foto: ,
Havarovaný monopost Charlesa Leclerca počas kvalifikácie na VC Azerbajdžanu.
debata

Leclerc pritom na mestskom okruhu v Baku ovládol s veľkým náskokom všetky tréningy, ale v druhej časti kvalifikácie vrazil v zákrute pri hradnej veži do bariéry a odlomil pravé predné koleso. Do záverečných jázd už preto nezasiahol a na deviate štartové miesto mu pomohla penalizácia pôvodne ôsmeho Antonia Giovinazziho z Alfy Romeo.

„Som veľmi sklamaný. Od piatka som jazdil dobre…“ povzdychol si Leclerc, ktorého už nečakané technické problémy pripravili v Bahrajne o prvé víťazstvo v kariére. „Musím sa z toho poučiť, ale aj tak som presvedčený, že v nedeľu odjazdíme slušné preteky,“ dodal.

Bottas si po druhú pole position v sezóne došiel časom 1:40,495 a Hamiltona zdolal o 59 stotín. Vettel síce ako jediný dokázal v tréningoch držať s Leclercom krok, ale ani on rýchlosť Ferrari nakoniec nepotvrdil a za Bottas zaostal o tri desatiny. Štvrtý bol Max Verstappen z Red Bullu.

„Ferrari tu bolo veľmi silné a navyše Charlesa vyradila z hry nehoda. Ale zajazdil som dobré kolo, takže mám radosť a ako tím sme na dobrej ceste,“ povedal Bottas. „Bolo to tesné a dúfam, že v pretekoch budem mať rovnakú rýchlosť ako Valtteri, ktorému sa tu vždy darí,“ doplnil Hamilton.

Mercedes je tak v ideálnej pozícii zaútočiť na štvrté double v sezóne. Jeho jazdci ovládli všetky troje doterajšie preteky v sezóne, čo sa naposledy podarilo Williamsu v roku 1992.

Bottas vyhral v Austrálii a nasledujúce Veľké ceny v Bahrajne a Číne patrili Hamiltonovi. Keby Mercedes ovládol aj nedeľné preteky, napodobnil by výkon Ferrari, ktoré ako jediné dokázalo v roku 1952 vyhrať prvých štvoro pretekov v sezóne.

Okrem Leclercovej nehody výrazne predĺžila kvalifikáciu aj nehoda Roberta Kubicu, ktorý havaroval na rovnakom mieste ako pilot Ferrari. Stajňa Williams tak neprežíva vydarené preteky, pretože prvý piatkový tréning zrušili po tom, ako monopost druhého jazdca britského tímu George Russela poškodil uvoľnený kryt kanála a nováčik kvôli tomu vynechal druhý tréning.

Veľká cena Azerbajdžanu F1

Kvalifikácia: Bottas (Fín./Mercedes) 1:40,495, 2. Hamilton (V. Brit./Mercedes) –0,059, 3. Vettel (Nem./Ferrari) –0,302, 4. Verstappen (Hol./Red Bull) –0,574, 5. Pérez (Mex./Racing Point) –1,098, 6. Kvjat (Rus./Toro Rosso) –1,186, 7. Norris (V. Brit./McLaren) –1,391, 8. Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo) –1,929, 9. Räikkönen (Fín./Alfa Romeo) –2,573, 10. Leclerc (Mon./Ferrari) bez času.
//Pozn.:// Giovinazzi kvôli nepovolenej výmene súčastí motoru príde na štarte o 10. miest.

TV Pravda: Ukončí niekto nadvládu Mercedesu? Kto bude čiernym koňom šampionátu? Ako dopadne návrat Roberta Kubicu? Komentátor F1 Števo Eisele a automobilový pretekár Richard Gonda prognózujú novú sezónu formuly 1 v relácii Týždeň v športe – formulový špeciál:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena Azerbajdžanu #Valtteri Bottas #Charles Leclerc