Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dakar v Ázii? Paráda, teší sa Svitko

Africké dobrodružstvo sa sťahuje z Južnej Ameriky do Ázie.

14.03.2019 22:08
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko.
debata

Najslávnejšia rely na svete Rely Dakar zmení po druhý raz vo svojej histórii kontinent, na ktorom sa koná. Po jedenástich rokoch v Južnej Amerike by podľa všetkého mala zakotviť v Saudskej Arábii.

Organizátori zo spoločnosti ASO ešte zmenu oficiálne nepotvrdili, ale v zákulisí sa o nej hovorí ako o hotovej veci. Informácie potvrdil aj trojnásobný víťaz kategórie automobilov Nasser Al-Attiyah. Obe strany údajne podpísali zmluvu na päť rokov ešte minulý týždeň v piatok.

„Saudská Arábia? Paráda! Teším sa na zmenu. Zažijeme niečo nové, uvidíme iný svet a aj trate budú úplne nové. Na druhej strane, čaká nás to, čo vždy – piesok, duny či pisty. Saudská Arábia je veľká krajina a tak dúfam, že sa nám nebudú krížiť a opakovať trasy ako v Južnej Amerike. Niekedy sme totiž išli späť po rozbitých terénoch z predošlých etáp, čo pre nás nie je ideálne,“ hovorí slovenský motocyklista Štefan Svitko, druhý muž celkového poradia v roku 2016.

Dôvod zmeny je jasný – peniaze. Organizátori mali v posledných rokoch veľký problém dohodnúť sa s krajinami (Argentína, Čile, Peru, Bolívia a Paraguaj), v ktorých sa jazdilo, na zmluve. Žiadali príliš veľa peňazí a naposledy bolo ich nároky ochotné splniť len Peru. Preto prvý raz viedla trať len v rámci jednej krajiny.

Štefan Svitko na Rely Dakar 2019. Foto: SITA/AP, Ricardo Mazalan
Štefan Svitko Štefan Svitko na Rely Dakar 2019.

Saudská Arábia, ktorá patrí medzi najbohatšie krajiny sveta, by mala spoločnosti ASO počas najbližších piatich rokov zaplatiť 16 miliónov dolárov ročne, čo je o desať miliónov viac než Peru za ročník 2019.

Pre Európanov by mal byť presun na saudskoarabské púšte príjemnou zmenou. Plusom je kratšia vzdialenosť i jednoduchší prevoz áut, motoriek, kamiónov či štvorkoliek do miesta pretekov.

„Možno by mohol byť pre nás Dakar aj o čosi lacnejší. Minimálne logistika a hádam aj benzín. Napríklad v Bolívii si od nás na pumpe pýtali trikrát toľko ako od domácich. Veď jazdíme Dakar… Radosť však môžu mať aj fanúšikovia. Časový posun je oveľa menší a pre divákov pozitívny. Budú nás môcť jednoduchšie sledovať počas etáp a aj zostrihy etáp nebudú neskoro v noci,“ naznačil Svitko.

Účastník desiatich Dakarov verí, že sa mu napriek nie príliš vydareným vystúpeniam na ostatných troch ročníkoch, podarí získať dostatočný rozpočet, aby sa postavil na štart aj v Saudskej Arábii.

TV Pravda: Ukončí niekto nadvládu Mercedesu? Kto bude čiernym koňom šampionátu? Ako dopadne návrat Roberta Kubicu? Komentátor F1 Števo Eisele a automobilový pretekár Richard Gonda prognózujú novú sezónu formuly 1 v relácii Týždeň v športe – formulový špeciál:

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar