Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rely Dakar sa opäť sťahuje. Dejiskom bude bohatá Saudská Arábia

Motoristické púštne dobrodružstvo Rely Dakar sa minimálne na päť rokov sťahuje z Južnej Ameriky do Saudskej Arábie.

12.03.2019 09:12
Peru Dakar Rally svitko Foto: ,
Štefan Svitko na Rely Dakar 2019.
debata

Trojnásobný víťaz v kategórii automobilov Katarčan Nasser Al-Attiyah tvrdí, že už podpísali dohodu medzi promotérom podujatia, spoločnosťou Amaury Sport Organisation (ASO), a vládou Saudskej Arábie. Informácie priniesol špecializovaný portál motosvet.cz.

Podľa predmetnej zmluvy bude jedna z najbohatších krajín sveta Saudská Arábia platiť spoločnosti ASO 16 miliónov dolárov ročne počas nastávajúcich piatich rokov. Je to o 10 miliónov USD viac, než poskytlo v roku 2018 doterajšie hlavné dejisko Peru.

Juhoamerické prostredie hostilo najprestížnejšiu rely sveta od roku 2009, dovtedy mala domov na africkom kontinente. Pre obavy z teroristických útokov v Mauritánii sa však od roku 2009 presunula do Južnej Ameriky. Aktuálne teda nasleduje nová – ázijská kapitola na Blízkom východe.

„Keď sa pozrieme na Saudskú Arábiu, je to krajina poväčšine tvorená púšťou. A Rely Dakar je prapôvodom púšťová rely, keďže sa zrodila na nekonečných diaľavách Alžírska a Nigeru. Saudská Arábia má rozlohu púšte takmer tridsaťkrát väčšiu ako Peru a Čile dohromady,“ informuje Motosvet na svojom webe.

TV Pravda: Ukončí niekto nadvládu Mercedesu? Kto bude čiernym koňom šampionátu? Ako dopadne návrat Roberta Kubicu? Komentátor F1 Števo Eisele a automobilový pretekár Richard Gonda prognózujú novú sezónu formuly 1 v relácii Týždeň v športe – formulový špeciál:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar #Ivan Jakeš