Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cieľ je splnený. Tím ARC Bratislava pôjde na slávne preteky 24h Le Mans

Motoristický tím ARC Bratislava so slovenským jazdcom Miroslavom Konôpkom sa tento rok predstaví na slávnych pretekoch 24 hodín Le Mans.

24.02.2019 22:04
Miroslav Konôpka Foto: ,
Miroslav Konôpka.
debata

Tento historický úspech dosiahol po víťazstve v celkovom hodnotení triedy LMP2 AM v rámci Ázijskej série Le Mans. V 4. kole na okruhu Sepang v Malajzii dosiahol slovenský tím tretie víťazstvo v tejto sezóne a so ziskom 94 bodov ovládol triedu LMP2 AM pred americkým tímom United Autosport (60) a portugalským Algarve Pro Racing (49).

ARC Bratislava konzistentnými výkonmi dokonca získal trofej aj v hodnotení triedy LMP2. Medzi profesionálnymi jazdcami ako napríklad Paul di Resta či Pipo Derani dokázal pravidelne bodovať a v konečnom hodnotení mu patrí 3. miesto v tomto ročníku.

Posádka Miroslav Konôpka (SR) – Kchang Ling (Čína) – Darren Burke (V. Brit.) vybojovala v 34-stupňovej horúčave na okruhu Sepang 4. miesto v cieli v celkovom poradí. Silná konkurencia doplatila na náročné podmienky a potrápila sa s technickými problémami v poslednej polhodine štvorhodinových pretekov.

ARC Bratislava sa síce v piatok musel vysporiadať s poruchou prevodovky, no v nedeľu už všetko fungovalo na jednotku, čo svedčí o výbornej práci slovenských mechanikov, ktorým s nastavením podvozku pomáha britský tím Greaves Motorsport.

Majiteľ a prvý jazdec tímu Miroslav Konôpka tento historický úspech prežíval so širokým úsmevom:

"Bolo to poriadne ťažké. V prvom stinte som sa snažil neurobiť chybu a vyhnúť sa všetkým problémom. Potom išiel do auta Kchang Ling a po prvej Safety Car fáze a jeho kontakte so súperom som takmer dostal infarkt. No našťastie išlo len o ľahké poškodenie a mohli sme pokračovať.

Ani na začiatku poslednej hodiny to nevyzeralo na náš postup, bolo to stále otázne. No ako sme v piatok nemali šťastie v tréningu, tak v nedeľu stálo pri nás. Napokon sme vyhrali triedu a získali miestenku na štartový rošt 24h Le Mans.

Cieľ je splnený, ideme do Le Mans na najväčšie preteky sveta. Opäť tam bude počuť slovenskú hymnu, tak ako v roku 2017. Som naozaj šťastný a ďakujem všetkým ľuďom, ktorí k tomuto historickému úspechu pomohli: mojim mechanikom z ARC Bratislava pod vedením Andyho Studeniča, anglickému tímu inžinierov okolo Jacoba Greavesa, jazdcom Kchangovi Lingovi a Darrenovi Burkeovi.

Naša manažérka Michaela Dorčíková dostala od organizátorov ocenenie Osobnosť roka, čo svedčí aj o tom, ako nás v tejto spoločnosti vysokých profesionálov berú. Už sa tešíme na jún a najväčší sviatok motoristického športu, pri ktorom Slovensko nebude chýbať."

V Kuala Lumpur štartoval ARC Bratislava aj v triede LMP3. Ginetta s posádkou Michael Simpson (V. Brit.) – Neale Muston (Aus.) skončila na 9. mieste.

debata chyba
Viac na túto tému: #24 hodín Le Mans #Miroslav Konôpka #ARC Bratislava