Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rely plná výziev. Ogier útočí na siedmy titul, preveria ho rekordér aj päťdesiatnik

Na rovnakom mieste ako pred rokom a s rovnakým favoritom sa začne vo štvrtok nová sezóna majstrovstiev sveta v rely.

24.01.2019 14:00
Sébastien Loeb Foto: ,
Sébastien Loeb na tohtoročnej Rely Dakar.
debata

Prvým podujatím seriálu bude opäť Rely Monte Carlo a nezmenil sa ani hlavný ašpirant na víťazstvo. Sébastien Ogier sa na svoje obľúbenej súťaži pokúsi vykročiť za siedmym titulom v rade.

Nič ľahké však na tridsaťpäťročného Francúza, ktorý v kniežatstve kraľoval v predošlých piatich rokoch a celkovo šesťkrát v kariére, nečaká. Po sezóne zmenil farby a bude jazdiť za Citroën, zoznam jeho vyzývateľov sa navyše rozrástol.

Ukončiť sériu druhých miest chce Belgičan Thierry Neuville, výborné výkony v závere predošlej sezóny podával Ott Tänak z Estónska a do šampionátu sa výraznejšie vracia aj deväťnásobný šampión Sébastien Loeb z Francúzska.

Ogierov predchodca na tróne rely by mal absolvovať šesť pretekov v továrenskom tíme Hyundai.

„Mám za sebou tri a pol dňa testovania, pri ktorom sa menili podmienky, čo je dobre. Mám zo všetkého dobrý pocit, ale pred prvými pretekmi v novom aute je vždy ťažké niečo odhadovať,“ povedal Ogier, ktorý sa chystá na jubilejný desiaty štart v Monte Carle. „Chystám sa robiť to, čo som vždy robil. Dôverovať svojim pocitom,“ podotkol.

Ogier verí, že dokáže zužitkovať skúsenosti zo štartov v náročnej rely. „V Monte je pravdepodobnejšie, že vyhráte vďaka jazdeckej inteligencii než skutočnosti, že pôjdete na hrane. Je tu veľa miest, kde za to môžete zaplatiť. Darilo sa mi tu a dúfam, že mi skúsenosti opäť pomôžu,“ povedal Ogier.

Jeho najväčší rival z posledných rokov Neuville verí, že tentoraz začne sezónu úspešne. V Monte Carle sa mu dlhodobo príliš nedarí, jeho maximom je tretie miesto z roku 2016. Vlani bol piaty.

„V minulých sezónach sme tu boli konkurencieschopní, ale výsledky sme nemali. Očakávam, dúfam, že budeme teraz bojovať o pódium, a ak to bude možné, že pôjdem o víťazstvo,“ povedal Neuville.

Už sedemkrát v Monte Carle vyhral Loeb, ktorý sa postaví na štart krátko po skončení Rely Dakar. „Je to jedna z našich obľúbených rely. Daniel (spolujazdec Elena), je z Monaka a všetky etapy sú vo Francúzsku, takže aj pre mňa je to domáce preteky. Čakajú nás prvé preteky v novom tíme as novým autom, takže to bude veľa špeciálne. Rovnako ako celý rok,“ uviedol Loeb.

Pre pilotov je pripravených dokopy 14 podujatí, novinkou bude uprostred mája Rely Čile. Sezónu uzavrie v polovici novembra tak ako v ostatných rokoch Rely Austrálie.

Prvýkrát od roku 2010 si vo WRC zasúťaží aj fínsky dvojnásobný majster sveta z rokov 2000 a 2002 Marcus Grönholm, ktorý odjazdí februárové podujatie Rely Švédska v automobile Toyota Yaris.

„Užijem si tam moje narodeniny. Zo švédskej rely mám plno nezabudnuteľných spomienok, v roku 2000 som tam dosiahol prvé víťazstvo. Na jazdca rely som trochu pristarý, takže tomu prispôsobím aj jazdu,“ uviedol Grönholm, ktorý týždeň spomenutými pretekmi dovŕši 51 rokov.

Program seriálu majstrovstiev sveta v rely:
24. – 27. januára Rely Monte Carlo – Gap (Fr.)
14. – 17. februára Rely Švédska – Torsby
7. – 10. marca Rely Mexika – León
28. – 31. marca Rely Korziky – Bastia
25. – 28. apríla Rely Argentíny
9. – 12. mája Rely Čile – Concepción
30. mája – 2. júna Rely Portugalska
13. – 16. júna Rely Sardínie
1. – 4. augusta Rely Fínska – Jyväskylä
22. – 25. augusta Rely Nemecka
12. – 15. septembra Rely Turecka
3. – 6. októbra Rely Walesu
24. – 27. októbra Rely Katalánska
14. – 17. novembra Rely Austrálie – Coffs Harbour
debata chyba
Viac na túto tému: #Sébastien Loeb #Rely #Sébastien Ogier