Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na motorke mal pocit, že mu režú zápästie. Po výhre prišiel o vlasy

Zopár týždňov pred štartom Dakaru si zlomil kostičku v zápästí pravej ruky. Očakával, že v bolestiach vydrží na motorke len dve etapy.

18.01.2019 15:06
Toby Price Foto: ,
Austrálčan Toby Price.
debata

Vďaka nezlomnosti, podpore tímu i kusisku potrebného šťastia však zvládol celé preteky. A nie hocijako. Toby Price je od štvrtka už dvojnásobný víťaz najslávnejšej rely na svete.

Tridsaťjedenročný Austrálčan patrí medzi najväčšie hviezdy motocyklového športu. Od čias dvojice veľkých rivalov Marca Comu a Cyrila Despresa (na striedačku dominovali v rokoch 2005 až 2015) je aj najúspešnejším mužom na Dakare. Vyhral hneď prvý ročník bez oboch velikánov a teraz uspel druhý raz. Medzitým sa z triumfu tešili Brit Sam Sunderland a Rakúšan Matthias Walkner.

Päť nožov v zápästí

Rodák z Nového Južného Walesu patril medzi favoritov aktuálneho ročníka, no adeptov na celkové prvenstvo bolo tradične veľa. Spočiatku sa na čele držal Joan Barreda Bort na Honde, vystriedal ho Pablo Quintanilla na Husquarne a Ricky Brabec na Honde, aby sa nakoniec aj tak – už po osemnásty raz za sebou – tešil jazdec na KTM.

Price sa od začiatku pretekov držal medzi najlepšími, nepotreboval na to ani víťazstvá v etapách. Po treťom mieste v ôsmej etape (vypadol v nej Štefan Svitko, ale aj dovtedajší líder Ricky Brabec) sa prvýkrát posunul na prvú pozíciu a už si ju umne udržal až do konca. Dakar ukončil symbolicky – víťazstvom vo štvrtkovej záverečnej etape do Limy.

„Bolesti a všetko, čo som počas pretekov preskákal, rozhodne stáli za to. Mal som pocit, ako keby mi päť ľudí naraz jazdilo nožom v zápästí. Nebolo to príjemné. Je bláznivé, že tu môžem sedieť a tešiť sa z triumfu na Dakare, hoci som vyhral až poslednú etapu. Ozaj bláznivé. Od radosti lietam v oblakoch,“ priznal Price.

Dakar mal tento rok len desať etáp, čo sa mnohým málilo. Svitko priznal, že fyzicky bol menej náročný ako predošlé. Priceovi však kratšia verzia vyhovovala. „Bolo to dlhých desať dní života,“ vravel so smiechom. „Teraz si počkám, aké následky zanechali preteky na mojom utrápenom zápästí.“

Zlomená noha a tretie miesta

Price štartoval na Dakare päťkrát. Pri premiére obsadil, pre mnohých ešte neznámy jazdec, vynikajúce tretie miesto. V roku 2017 bol jasným favoritom na obhajobu titulu, ale nádej mu prekazil pád vo štvrtej etape.

„Viem, že som do niečoho veľmi tvrdo narazil. Bolo to v riečisku, pravdepodobne nejaká skala. Posledné, čo si pamätám je, že som ležal tvárou na zemi potom, ako som dlho letel vzduchom. Kamene podo mnou sa hýbali strašne rýchlo. Noha ma začala okamžite bolieť. Bolo mi jasné, že je zlomená, vôbec som ňou nemohol pohnúť. Ukázalo sa, že stehennú kosť som si zlomil na štyri časti,“ opisoval trápenie krátko po nepríjemnom zranení.

Čo bolo horšie, rekonvalescencia trvala oveľa dlhšie, než sa očakávalo. Pred minulým ročníkom Dakaru podstúpil minimálnu prípravu a neabsolvoval žiadne preteky. Napriek tomu potvrdil výnimočné jazdecké kvality a obsadil tretiu priečku, čo bolo veľké prekvapenie.

„Potešilo ma už to, že som prišiel do cieľa. Tretie miesto som naozaj nečakal,“ priznal v cieli.

Strihanie a bozk

Rok 2018 už bol o niečom inom. Price jazdil výborne a na konci sezóny sa tešil z titulu majstra sveta v seriáli cross-country rely.

„V úvode sezóny sa mi až tak nedarilo, no potom som sa rozbehol a vždy skončil na pódiu. Titul majstra sveta a triumf na Rely Maroko boli nesmierne sladké. Moja najväčšia motivácia je sadnúť si každé ráno na motorku. Milujem jazdenie a pretekanie sa. Užívam si i tie najťažšie rely na svete,“ vysvetlil v rozhovore pre oficiálnu stránku Dakaru.

Na druhé víťazstvo v Južnej Amerike mu zostane špeciálna spomienka. Vďaka stávke s najlepšou motocyklistkou Laiou Sanzovou prišiel o dlhé vlasy, ktoré boli jeho poznávacím znamením. Sanzovej úlohou bolo skončiť do 15. miesta, v cieli jej patrila jedenásta pozícia. Price zverejnil video zo strihania vlasov na profile na instagrame.

Súčasťou dohody bolo aj to, že ak Price obsadí priečku v prvej päťke, venuje Sanzovej päťsekundový bozk. Na sociálnej sieti sa však objavili len obrázky, ako ju bozkáva na ruku…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toby Price #Rely Dakar 2019