Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nespadol. Svitka zradila motorka a museli ho hľadať

Nikto najprv nevedel, čo sa mu stalo. Najbližší doma, ani jeho tímoví kolegovia priamo v Peru. Prvé informácie hovorili o ťažkom páde, po ktorom museli Štefana Svitka previezť vrtuľníkom do nemocnice. Neskôr sa na stránke organizátora Rely Dakar objavila správa, že si zranil hlavu.

16.01.2019 18:54
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko na Rely Dakar 2019.
debata

Nakoniec sa ukázalo, že pravdou bol len prevoz vrtuľníkom do nemocnice. Slovenský motocyklový reprezentant počas utorňajšej ôsmej etapy nespadol a nemal žiadne zranenie. Službu mu vypovedala nová motorka KTM, ktorú si dovtedy veľmi pochvaľoval. Vrtuľník si privolal sám.

„Dakar sa pre mňa skončil. Mal som problémy s motocyklom. Začali sa už na päťdesiatom kilometri, napokon som prišiel až na 160-ty, kde motorka úplne zdochla. Snažil som sa ju opraviť, vymenil som vstrekovanie aj sviečku, robil som niečo s čerpadlami, ale už sa mi ju nepodarilo oživiť,“ prezradil 36-ročný Žaškovčan vo videu na svojom profile na facebooku.

Keď sa jeho meno dlhšie nezjavovalo na medzičasoch na kontrolných bodoch, kolegovia z tímu predpokladali, resp. dúfali, že ho len systém nezaznamenal a normálne je ďalej na trati. Po informáciách o páde a prevoze do nemocnice nasledovali chvíle nervov a stresu.

„Keď sa objavila správa, že je zranený, vybrali sme sa rýchlo za ním do nemocnice vzdialenej 60 km. Po našom príchode sme ho tam už nenašli. Keďže mu nič nebolo, tak podpísal nejaké papiere a odišiel do bivaku. Našťastie ho vrátili späť, že mu ešte jeden papier chýba, a tak sme sa stretli o čosi neskôr v nemocnici. Až vtedy sme sa dozvedeli, že je v poriadku a žiaden pád nemal,“ priblížil pre Pravdu manažér tímu Maroš Kubačka.

Keď Svitkovi zdochla motorka, privolal si na pomoc vrtuľník. „Keby ho odviezli priamo do bivaku, mali by sme všetci pokoj. No oni ho automaticky zobrali do nemocnice,“ vysvetľuje Kubačka. „Keď sme o ňom nemali žiadne informácie, prišli nervy, stres aj panika. V nemocnici všetci hovorili len po španielsky, nevedeli sme, kde ho hľadať. Nakoniec sa nám uľavilo, ale zároveň sme všetci veľmi sklamaní.“

V stredu podvečer ešte stále čakali, kedy im zberné vozidlo privezie Svitkovu motorku. Sú zvedaví, čo sa v nej pokazilo. „Vyzerá to ako problém s elektronikou. Pôjdeme asi aj do fabriky, nech nám povedia, čo sa stalo, ale to už na výsledku nič nezmení. Števo je veľmi sklamaný. Mohol dosiahnuť veľmi dobrý výsledok. Ťažko ho teraz niečím utešiť,“ uviedol Kubačka.

Boj Štefana Svitka na Rely Dakar 2019 Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Štefan Svitko pred začiatkom Rely Dakar 2019.

Kompletný Slovnaft Rally Team vo štvrtok zamieri spolu s ostatnými sprievodnými automobilmi do Limy, kde je koniec Dakaru. Svitkovci zavezú všetky veci do prístavu, kým tam nebude plno a už v piatok letia domov.

Svitko, ktorý sa minulý týždeň postavil na štart slávnych pretekov už jubilejný desiatykrát, napriek veľkému sklamaniu nestratil chuť vrátiť sa späť do Južnej Ameriky.

„Je mi veľmi ľúto, čo sa stalo. Technike nemôžem rozkázať. Verím, že aj o rok prídem na Dakar a budem ešte silnejší ako teraz,“ odkázal fanúšikom prostredníctvom sociálnych sietí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar 2019