Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čierny deň Slovákov na Dakare. Svitko i Jakeš odstúpili

Slovenskí motocykloví fanúšikovia zažili veľmi smutný utorok. Rely Dakar nedokončí ani jeden pretekár spod Tatier.

15.01.2019 13:18 , aktualizované: 16.01.2019 08:14
debata (12)

Prvá zlá správa prišla z Peru hneď ráno miestneho času. Starší z dvojice, štyridsaťpäťročný Ivan Jakeš sa pre veľké bolesti po nepríjemnom páde ani nepostavil na štart ôsmej etapy. Po Jakešovi sa cieľa slávnych pretekov nedočkal ani Štefan Svitko. Podľa informácií Pravdy by mal byť v poriadku.

Jakeš sa od začiatku pretekov trápil, ani raz sa neumiestnil medzi tridsiatimi najlepšími a po pondelku mu v celkovom poradí patrila až 39. pozícia, s veľkou takmer deväťhodinovou stratou na lídra.

Svitkovi sa naopak darilo veľmi dobre. Po pomalšom začiatku sa rozbehol, od tretej etapy sa pravidelne umiestňoval v elitnej desiatke a v celkovom poradí sa vyšvihol na ôsmu priečku (+37:09 min). Druhý muž pretekov spred troch rokov nedokončil Dakar štvrtýkrát v kariére, predtým mu to nevyšlo ani v rokoch 2011, 2013 a vlani.

„Nemôžem ďalej pokračovať v pretekoch, musel som odstúpiť pre zranenia. V nedeľu ma v zdravotníckom centre trochu dali dokopy, ale nie som schopný jazdiť na morfíne. Nespal som celú noc, mám pomliaždenú brušnú dutinu a zlomené rebro. Ďakujem rodine, sponzorom, priateľom a všetkým, ktorí ste mi držali palce a podporujete ma,“ uviedol Jakeš prostredníctvom facebookového konta, ku ktorému priložil fotku zo zdravotníckeho lôžka.

Jakeš štartoval na najslávnejšom púštnom dobrodružstve po jedenásty raz. Preteky dokončil štyrikrát a jeho najlepším umiestnením je štvrtá priečka z roku 2013. Vlani v Južnej Amerike chýbal.

Svitkov koniec najprv potvrdil jeho mechanik Zlatko Novosad prostredníctvom videa na sociálnych sieťach. „Nemáme pre vás dobré správy. Števo mal ťažký pád a previezli ho do nemocnice. Ideme za ním a bližšie informácie budeme mať až na mieste, lebo v bivaku nám nikto nevedel nič povedať,“ skonštatoval Novosad.

Informácie, že Svitko mal pád, sa neukázali ako pravdivé. Skutočný dôvod jeho odstúpenia boli technické problémy.

„Dakar sa pre mňa skončil. Mal som problémy s motocyklom. začali sa už na päťdesiatom kilometri, napokon som prišiel až do 160. km, kde motorka úplne ‚zdochla‘. Usiloval som sa o to, aby som mohol pokračovať, menil som vstrekovanie i sviečku, robil som niečo s čerpadlami, ale, žiaľ, nepodarilo sa mi to ‚oživiť‘,“ povedal 36-ročný Žaškovčan vo videu, ktoré uverejnil jeho oficiálny fanúšikovský profil na facebooku.

Objavili sa tvrdenia, že slovenský pretekár skončil v nemocnici po ťažkom páde. Tieto informácie však nie sú pravdivé. „Šírili sa správy, že som mal pád a som zranený. Nie je to pravda. Som zdravý. Je mi veľmi ľúto, čo sa stalo. Technike nemôžem rozkázať. Verím, že aj o rok prídem na Dakar a budem ešte silnejší ako teraz,“ dodal Svitko.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Ivan Jakeš #Rely Dakar 2019