Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko je po polovici Dakaru spokojný: Musím byť opatrný, nechcem sa rozbiť

Po prvej polovici pretekov sa drží v elitnej desiatke. Štefan Svitko (36) potvrdzuje na Rely Dakar svoju pozíciu jedného z favoritov súťaže motocyklistov. Po piatej etape mu patrí celková deviata priečka s odstupom necelej polhodiny na vedúceho Američana Rickyho Brabeca.

13.01.2019 09:56
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko na Rely Dakar 2019.
debata

„Moja pozícia je veľmi dobrá. Ešte nás čakajú náročné etapy a niektorí jazdci aj vypadnú. Všetci predo mnou chcú Dakar vyhrať,“ tvrdí úspešný slovenský reprezentant. Jeho maximom na Dakare je druhá priečka spred troch rokov.

Ako sa vám zatiaľ jazdí na tratiach v Peru?

Zatiaľ je všetko v pohode. Tri siedme miesta po sebe sú super výsledok. V piatok som mohol skončiť aj o čosi lepšie, ale v závere nás čakali náročné duny, ktoré mi nešlo vyjsť, keďže som už mal po maratónskej etape poriadne opotrebované pneumatiky. No tam sa trápili viacerí, aj minuloročný víťaz Matthias Walkner.

Čo vám naznačujú tri umiestnenia v prvej desiatke z hľadiska celkových ambícií?

Snažím sa ísť čo najlepšie, ale je tu mnoho pretekárov, ktorí jazdia veľmi rýchlo a nie je jednoduché s nimi súťažiť. Dôležité je, dávať si na seba pozor a zbytočne neriskovať. Nechcem sa rozbiť. Ešte nás čakajú náročné etapy a niektorí jazdci aj vypadnú. Všetci predo mnou chcú Dakar vyhrať.

Boj Štefana Svitka na Rely Dakar 2019 Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Štefan Svitko pred začiatkom Rely Dakar 2019.

S pozíciou v celkovom hodnotení ste spokojný?

Po polovici pretekov je to veľmi dobrá pozícia. Ani moja strata na lídra nie je veľká. Pamätám si, že vlani bol neskorší víťaz Walkner tri alebo štyri etapy pred koncom ešte len na piatej priečke. O všetkom sa ešte len bude rozhodovať.

Po jednej z etáp ste spomínali ľahší pád. Koľkokrát ste sa už ocitli na zemi?

Zatiaľ som spadol dva alebo trikrát. Vždy v malej rýchlosti, takže sa mne ani motorke nič nestalo. Som fyzicky v pohode, nič ma netrápi a všetko zatiaľ ide, ako má.

Motorku ste si pred štartom pochvaľovali. Spĺňa vaše očakávania?

Som s ňou veľmi spokojný. Jazdí sa na nej výborne. Dúfam, že to bude platiť aj v druhej polovici pretekov.

Ako ste strávili sobotu – voľný deň?

Doobeda som si trošku oddýchol, zabavil sa s chlapcami z tímu. Fyzicky som absolútne v poriadku, nič ma nebolí, nie som prehnane unavený. Psychický oddych a deň bez jazdenia aj navigácie však vždy padne vhod. Poobede som sa nachystal na ďalšiu etapu a o piatej večer sme museli všetci motorkári odísť z bivaku na iné miesto, kde bude štart nedeľňajšej etapy. Bude akoby polmaratónska, teda pred ňou nemáme k dispozícii naše tímy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar 2019