Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veterán je späť. V prvý deň sa Dakar nevyhráva, vraví Jakeš

Minulý ročník Dakaru vynechal, teraz je späť v hre. Ivan Jakeš (45) je pred štartom prvej etapy Rely Dakar optimisticky naladený a tradične si trúfa na dobrý výsledok.

07.01.2019 10:00
Ivan Jakeš Foto: ,
Ivan Jakeš.
debata

Jeho maximom je zatiaľ celkové štvrté miesto z roku 2013, pred štyrmi rokmi skončil ôsmy.

„Som rád, že sa všetko podarilo a som späť na Dakare. Som pripravený najlepšie, ako sa dalo. Navigáciu som si oživil na pretekoch v Maroku. Urobím všetko pre čo najlepšie umiestnenie,“ tvrdí skúsený slovenský motocyklový pretekár.

Čo ste prežívali pri návrate po dvoch rokoch späť do Južnej Ameriky?

Neberiem to nijako špeciálne. Všetci traja sa cítime dobre a sme spokojní. Sme radi, že sme na Dakare. V Lime som bol už asi dvakrát. Teším sa na štart, zatiaľ vládne v našom tíme pohoda.

Ako je na tom vaša motorka?

V sobotu sme absolvovali oficiálnu prebierku strojov, čo je najhoršia a najotravnejšia časť pretekov. Motorka bola dobre pripravená. V Lime sme už len nahodili teleskopy, ktoré sme si doniesli z domu a prehodili nové gumy. Už nebolo treba ani nič testovať či skúšať.

Po návrate z Maroka vás trápila infekcia nôh. Už ste zdravotne v poriadku?

Palce mám bez nechtov, ale inak sú nohy v poriadku. Môžem normálne chodiť, poriadne si obujem tenisky a nohy ma nebolia. Všetko by malo byť úplne v norme, už je to len estetická záležitosť. Telo je bez zápalu, to je dôležité. Inak sme všetci traja zdraví, nič nás netrápi. Len sme dostali ľahké úpaly zo slnka, lebo sme neodhadli jeho silu.

Aké počasie vás privítalo v Peru?

Máme tu slnečno, okolo 26 stupňov, ale to len preto, že pofukuje vietor a sme pri oceáne. Inak by sa teplota istotne vyšplhala na štyridsiatky. Tešíme sa za prvú dunu, kde štyridsiatka aj bude.

Pozdáva sa vám štartovné číslo 21?

Áno, spolu s päťkou a dvadsaťtrojkou patria medzi moje šťastné čísla. Má pre mňa osobitný význam, ale nechcem ho špecifikovať. Skrátka, je to moje obľúbené číslo.

V minulosti ste netajili ambíciu podujatie vyhrať. Máte aj teraz rovnaký cieľ?

Každý športovec robí svoj šport preto, aby v ňom bol najlepší. Chcem vyhrávať. Dokázal som už vyhrať nejaké etapy, som dobre fyzicky pripravený a aj motorka sa mi páči. Uvidíme, ako sú pripravení ostatní pretekári. Vždy je najdôležitejšie prísť do cieľa. Keď som raz skončil štvrtý, nevidím dôvod, prečo by to teraz nemohlo byť ešte lepšie.

Bude dôležitá hneď prvá etapa?

Prológ má len 84 kilometrov. Detaily sa ešte dozvieme, ale čakajú nás najmä mäkké duny a nejaký feš-feš v blízkom okolí. Keď som pred šiestimi rokmi obsadil štvrtú priečku, po prvom dni som figuroval v siedmej desiatke. V prvý deň sa skrátka Dakar nevyhráva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Jakeš #Rely Dakar 2019