Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Necítim sa ako legenda. Do pretekov idem s pokorou, tvrdí Svitko

Na oficiálnej stránke Rely Dakar ho talentom prirovnávajú ku krajanovi Petrovi Saganovi. A na motorke mu pribudla nálepka od organizátorov značiaca, že už patrí medzi legendy slávnej rely.

06.01.2019 20:27
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko pri predstavovaní novej motorky na Rely Dakar 2019.
debata (3)

Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko však toto označenie berie s veľkou rezervou. Sám sa za legendu nepovažuje a tvrdí, že sa pred jubilejným desiatym ročníkom cíti takmer rovnako, ako keď sa chystal na štart prvýkrát v roku 2010.

Cíti väčšiu zodpovednosť

„Žiadna nálepka z vás nerobí legendu. Všimol som si však, že nás veľa s týmto označení nie je. Dokopy vo všetkých kategóriách hádam 40. Desať rokov ubehlo veľmi rýchlo,“ usmieva sa 36-ročný Žaškovčan.

Slovensko má na Dakare až dve „legendy“. Okrem Svitka sa rovnakým honorom môže hrdiť aj Ivan Jakeš, ktorý sa na štarte objaví už po jedenásty raz. Z elitnej štyridsiatky sa rovnakým počtom môžu pochváliť už len Paulo Goncalves a Juan Pedredo Garcia.

Svitko verí pred pondelkovou prvou etapou v čo najlepší výsledok, ale do pretekov ide s pokorou. „Sú tam obavy aj jemný strach. Prvýkrát to bolo veľmi podobné. Vtedy som chcel najmä dojazdiť. Z počutia som vedel, že to bude veľmi ťažké. Stres som mal z toho, čo ma čaká. Teraz skôr cítim zodpovednosť voči tímu, sponzorom a fanúšikom. Už nejdem Dakar len odjazdiť, idem sa na ňom pretekať,“ vysvetľuje najväčší rozdiel.

Z deviatich doterajších účastí premenil štyri na umiestnenie v elitnej desiatke. V rokoch 2012 a 2015 mu patrila piata priečka a v roku 2016 dokonca druhá. Napriek tomu si uvedomuje, že konkurencia je každý rok obrovská a povedať, na ktorom mieste skončí, si netrúfa.

„Keď raz obsadíte piatu pozíciu, túžite byť lepší. Potom sa vám podarí skončiť deviaty a poviete si, že môžete ísť zase vyššie. Po piatom ste presvedčený, že to pôjde. Keď ste druhý, je to skvelý pocit. Vtedy som si povedal, že by bolo krásne dostať sa znova na bedňu, no len tak tak som dojazdil a celkovo mi patrila pozícia v tretej desiatke. Skrátka, kým ste v pretekoch, chcete sa zlepšovať. Ale keď vypadnete, hneď by ste brali aj nejakú siedmu pozíciu,“ približuje svoje myšlienkové pochody.

V dunách to bude fuška

Slávna rely má na rozdiel od predošlých rokov menej etáp – len desať. Viacerí jazdci však upozorňujú, že budú o to náročnejšie. V Peru čaká na jazdcov najmä veľa pieskových dún.

„Dakar bude ťažší. Odjazdiť každý deň 450 km v dunách bude fuška, hoci piesok mám rád. Urobil som v príprave maximum, aj keby mi to nevyšlo, nemám čo ľutovať. Je už len na mne a kusisku šťastia, ako to celé dopadne,“ vysvetľuje.

Štefan Svitko s motorkou na Rely Dakar 2019 Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Štefan Svitko pri predstavovaní novej motorky...

Má novú verziu obľúbenej KTM-ky. Je ľahšia, rýchlejšia a lepšie sa ovláda. Svitko si od nej veľa sľubuje.

„Asi desať minút som si na nej v Peru pojazdil. Je rozhodne lepšia ako predošlé roky, rýchlo si na ňu zvyknem. Na mieste sme museli opraviť len druhú nádrž na benzín, lebo s ňou bol problém. Od októbra som nebol v dunách, chvíľu preto potrvá, kým sa do toho dostanem. V piesku si treba dávať pozor na ťažké pády. Vlani som mal problémy od druhej etapy, tomu sa chcem rozhodne vyhnúť. Jazdiť zranený je veľmi ťažké, veľké utrpenie. Preto sa nebudem v úvode naháňať za každú cenu,“ naznačuje.

Účastníkov púštneho dobrodružstva čaká takmer 3000 km meraných úsekov a dokopy skoro 5600 km. Po štvrtej etape nebudú mať jazdci pred ďalšou možnosť využiť pomoc svojich tímov. Celá trasa pretekov sa nachádza v Peru.

Prvenstvo medzi motorkami obhajuje Rakúšan Matthias Walkner, na štvorkolke vlani triumfoval Čiľan Ignacio Casale. V kategórii automobilov je obhajcom Španiel Carlos Sainz a medzi kamionistami Rus Eduard Nikolajev.

Na štart by sa malo postaviť 138 motocyklistov, 29 štvorkolkárov, 101 automobilov, 34 vozidiel SxS a 41 kamionistov. Okrem Svitka a Jakeša bude Slovensko reprezentovať aj mechanik Lukáš Kalanka, člen posádky Čecha Martina Macíka v kategórii kamiónov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar 2019