Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tŕnistá cesta medzi legendy. Rekordér z Kerpenu rozdeľoval aj spájal

Vo formule 1 si prešiel turbulentným obdobím. Užíval si obdiv, ale čelil aj nenávisti. Preslávil sa nekompromisným jazdeckým štýlom, ktorým sa často pohyboval na hranici pravidiel a neraz sa dostal aj za ňu. Ukázal neuveriteľnú húževnatosť, ale aj zraniteľnosť a krehkosť. Pokúsil sa o grandiózny návrat, k odvážnej ambícii posunúť vlastný rekord majstrovských titulov na číslo osem sa však ani nepriblížil.

03.01.2019 08:00
debata
Sústredený Michael Schumacher počas testov F1... Foto: SITA/AP, ANDREU DALMAU
Michael Schumacher Sústredený Michael Schumacher počas testov F1 vo februári 2007.

Michael Schumacher napriek tomu zostáva najúspešnejším pilotom v histórii F1. V kráľovnej motošportu zanechal nezmazateľnú stopu, stal sa športovým fenoménom modernej doby. Statusom globálnej superhviezdy výrazne presiahol hranice svojho odvetvia.

Dnes sa dožíva 50 rokov. Bohužiaľ nie v situácii, v akej si predstavoval pretekársky dôchodok.

Štvorročný zázrak v motokáre

Počas 19 sezón v superrýchlych monopostoch hazardoval so životom, paradoxne oň takmer prišiel po skončení kariéry. Mohla za to nehoda pri voľných chvíľach so synom a priateľmi, ďaleko od riskantného sveta okruhov. V slnečnú nedeľu 29. decembra 2013 spadol pri lyžovačke vo francúzskych Alpách a utrpel vážne zranenie hlavy.

Odvtedy sa na verejnosti neobjavil a rodina o jeho zdravotnom stave neinformuje. Z času na čas médiá prinesú informácie, ktoré naznačujú, že F1 zostala v jeho srdci. Bývalý šéf stajne Ferrari Jean Todt nedávno uviedol, že so Schumacherom sledovali Veľkú cenu Brazílie.

Príbeh Schumacherovej nezlomnej vôle pri ceste za doteraz neprekonanými siedmimi honormi šampióna F1 sa začal v Kerpene neďaleko Kolína nad Rýnom.

Odmalička ho obklopovala vôňa benzínu, aj keď v rodine nemal predchodcov, ktorí by holdovali motošportu. Vyrastal v skromných pomeroch, jeho otec Rolf bol murár a zároveň vypomáhal v motokárovom klube, mama Elisabeth pracovala v blízkej kaviarni. Michael si sadol do motokáry už ako štvorročný. Zakrátko sa v miestnych novinách písalo o zázračnom dieťati. Aj napriek tomu, že jazdilo na podomácky skonštruovanom vozidle, ktoré malo motor z mopedu a nádrž z plechovky.

Na motokáry nedal dopustiť. Michael Schumacher... Foto: SITA/AP, Nabor Goulart
Michael Schumacher Na motokáry nedal dopustiť. Michael Schumacher na exhibícii v Sao Paule novembri 2009.

„V motokáre by som najradšej sedel nonstop. Ihneď som bojoval o víťazstvá a zároveň sa zabával, tie dve veci sa spojili. Nikdy som nemal v pláne dostať sa do F1. Z jediného dôvodu – doma sme na to nemali prostriedky,“ spomína Schumacher v biografii od Jamesa Allena.

Skoré zmýšľanie dospelého

Úspechy ho posúvali každý rok vyššie. Keď mal dvanásť, túžil po štarte v oficiálnych majstrovstvách Nemecka, no mohli sa v nich predstaviť len jazdci od štrnástich rokov.

"Podnikol som veľa krokov na to, aby Michael súťažil so staršími súpermi. Nakoniec nám to vyšlo – ale museli sme získať luxemburskú licenciu,“ povedal otec Rolf pre Auto Bild. Schumi, ako fanúšikovia neskoršieho šampióna prezývali, viackrát spomenul, že vďaka pretekaniu predčasne dospel a často sa musel spoľahnúť sám na seba. Formovalo ho to aj počas začiatkov profesionálnej kariéry.

Veľký vplyv mal na ňu Willi Weber. Vyhľadávač talentov a vtedajší majiteľ tímu v nemeckej Formule podpísal s talentovaným Schumacherom v roku 1989 zmluvu na dve sezóny v F3. Vtedy ani jeden nemohol tušiť, že ich spolupráca vydrží dvadsaťtri rokov. „Nebol strojom, ako ho často prezentovali, ale neuveriteľne vnímavým, nekonečne srdečným a citlivým človekom,“ znegoval Weber v Allenovej biografii nálepku, ktorá prischla Schumacherovi.

Šanca po útoku na taxikára

Príbeh o tom, ako sa mu otvorili dvere do formuly 1, si zaslúži hollywoodske spracovanie. V roku 1991 sa uvoľnilo miesto v stajni Jordan, keď jeho jazdec Bertrand Gachot zaútočil slzným plynom na taxikára a dostal dvojmesačné väzenie. Schumacherovi sa naskytla šanca zažiariť – a chopil sa jej parádne.

V premiére na Veľkej cene Belgicka zajazdil v kvalifikácii v priemernom monoposte siedmy najrýchlejší čas. "Nemyslím si, že sa stanem novým Borisom Beckerom,“ vravel skromne pred debutom. V padoku vzbudil veľký rozruch, hoci v pretekoch musel odstúpiť už v úvode pre poruchu spojky.

Kvalitné výkony ho posunuli do Benettonu. Získal ho úspešný, ale najmä v ďalších rokoch aj kontroverzný manažér Flavio Briatore. Dvadsaťtriročný Schumacher hneď v prvých pretekoch zdolal svojho tímového kolegu, legendu a trojnásobného šampióna Nelsona Piqueta. Prvé pódiové umiestnenie si vyjazdil na VC Mexika v roku 1992, keď skončil tretí. Premiérové víťazstvo z rekordných 91 v F1 prišlo v tom istom roku v Belgicku. K nemu má Schumacher špecifický vzťah.

"Trať Spa je ako moja obývačka, ide o moje obľúbené miesto. Spájajú sa mi s ním výnimočné momenty – prvé preteky, prvé víťazstvo či prvý majstrovský titul,“ tvrdil Schumacher. V Belgicku drží aj rekord v počte triumfov, tešil sa z nich šesťkrát.

Podvodník Schumi

Vytúžený titul si vybojoval v sezóne 1994 ako prvý nemecký pretekár v histórii. „Najmä preto si získal svojich rodákov viac ako neskorší majstri sveta Sebastian Vettel či Nico Rosberg. Fanúšikovia ho majú v srdci podobne ako tenisové legendy Borisa Beckera či Steffi Grafovú,“ uviedol pred časom v rozhovore pre Pravdu motoristický novinár Stephan Heublein.

Michael Schumacher na čele Veľkej ceny Belgicka... Foto: SITA/AP, Yves Logghe
Michael Schumacher Michael Schumacher na čele Veľkej ceny Belgicka v septembri 2002.

Úvodný titul mal však trochu rozpačitú príchuť. Médiá šampiónovi adresovali titulky ako Schummel Schumi (Podvodník Schumi). Stala sa z neho postava, ktorá rozdeľovala fanúšikov a kolotoč F1 na dva tábory. Nielen Schumachera, ale aj tím Benetton v priebehu ročníka obvinili z podvodov a dvakrát diskvalifikovali. Vyčítali mu agresívny spôsob jazdy a tieň nešportového správania sa vznášal aj nad majstrovskou bodkou.

Schumacher v nej zdolal najväčšieho rivala Damona Hilla. Honor šampióna spečatil v austrálskom Adelaide práve po kolízii s Britom. Tá oboch vyradila z pretekov, Nemec mal však o bod viac, čo mu v konečnom účtovaní stačilo.

Nová éra v červenom

Začalo sa špekulovať o jeho prestupe, no v Benettone ešte rok potiahol. A urobil dobre. Titul obhájil dominantným spôsobom – zaistil si ho už tri veľké ceny pred koncom.

Nasledoval veľký boj o Schumacherove služby. V hlavných úlohách figuroval trojlístok Williams, McLaren a Ferrari. Napokon uspela talianska stajňa, čím sa začala písať nová kapitola formuly 1.

Radostné gesto Michaela Schumachera po triumfe... Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Michael Schumacher Radostné gesto Michaela Schumachera po triumfe na Veľkej cene San Marina v apríli 2006.

„Ferrari bolo legendou, Michaela vždy fascinovalo. Vedel, že v ňom drieme neuveriteľný potenciál,“ vysvetlil rozhodnutie manažér Weber. A Schumacher jeho slová potvrdil: „Bola výzva pridať sa k nim, keďže v poslednom období boli neúspešní. Je úžasné sledovať, akí sú Taliani hrdí na svoj tím. Je pre nich ako rodič alebo pápež. Za Ferrari stojí celá krajina, nielen mesto ako pri futbalovom klube.“

Začiatok v červenej kombinéze však nevyšiel podľa predstáv jeho ambiciózneho zamestnávateľa. V prvej sezóne skončil celkovo tretí, v druhej ho v rozhodujúcich záverečných pretekoch v Španielsku zdolal Jacques Villeneuve. Incident z Jerezu sa natrvalo zapísal do histórie F1. Schumacher do Kanaďana z Wiliamsu úmyselne vrazil, diskvalifikovali ho z celej sezóny a musel si odpracovať šesťdesiat hodín verejnoprospešných prác. "Keby som mohol vrátiť čas späť, určite by som to nespravil. Z vlastných chýb sa však človek učí,“ kajal sa po rokoch.

Nehoda ho zomkla

V ďalších dvoch sezónach nestačil v súbojoch na Fína Miku Häkkinena na McLarene. Treba však dodať, že v roku 1999 ho vyradila z hry nehoda vo Veľkej Británii, pri ktorej si zlomil nohu. Zranenie ho však zomklo a vrátil sa silnejší – vo Ferrari získal aj s pomocou šéfa Jeana Todta, konštruktéra Rossa Brawna, ale aj spolujazdca Rubensa Barichella päť individuálnych titulov v rade, čo sa zatiaľ nikomu nepodarilo.

Michael Schumacher po víťazstve na Veľkej cene... Foto: SITA/AP, FRANK GUNN
Michael Schumacher Michael Schumacher po víťazstve na Veľkej cene Kanady v júni 2002.

Najbližšie k tomuto kúsku mal štvornásobný majster sveta a Schumacherov krajan Sebastian Vettel. Šnúru mu však prekazil Lewis Hamilton. Práve ten je momentálne najhorúcejším adeptom na priblíženie sa k prvenstvám Schumachera. Na jubilujúcu legendu stráca dva tituly a 18 triumfov.

„Nemyslím si, že mojou najdôležitejšou úlohou je prekonať jeho rekordy. Aj keby sa mi to podarilo, Schumacher zostane najväčšou legendou všetkých čias,“ vyjadril Hamilton nemeckému velikánovi úctu pre Bild.

Rozpačitý návrat

Schumacherovu nadvládu prerušil v roku 2005 Fernando Alonso z Renaultu. Schumacher sa rozlúčil o rok neskôr – nie však nadlho. Po vyše troch rokoch, keď pôsobil ako poradca Ferrari, zistil, že mu kolotoč formuly 1 z pozície jazdca chýba.

Jeho návrat v sezóne 2010, keď mal 41 rokov, považovali priaznivci za udalosť desaťročia. Akurát sa však odohral vo farbách Mercedesu. "Ferrari je stále mojou srdcovou záležitosťou a kusom života,“ snažil sa udobriť si časť rozladených fanúšikov stajne z Maranella.

Michael Schumacher v kokpite Mercedesu. Foto: SITA/AP, Victor Caivano
Michael Schumacher Michael Schumacher v kokpite Mercedesu.

Napokon mu však útok na titul nevyšiel. Za zmienku stojí kvalifikačné víťazstvo v Monaku a tretie miesto na VC Európy vo Valencii v roku 2012. Na Schumachera sa aj zásluhou médií zniesla vlna kritiky. "Končím, teraz už asi naozaj. V roku 2006 som povedal, že mám vybité baterky a teraz som sa opäť ocitol v červenej zóne. Teším sa na svoju slobodu,“ vyhlásil v októbri 2012.

O štrnásť mesiacov nato utrpel úraz, ktorý navždy zmenil jeho život. A spolu s rodinou odštartoval najnáročnejší boj v kariére.

Zaujímavosti z kariéry a života

  • Získal sedem majstrovských titulov, vyhral 91 veľkých cien, zaznamenal 68 kvalifikačných prvenstiev a 77 najrýchlejších pretekových kôl, 155-krát vystúpil na pódium. Minimálne jedno víťazstvo si pripísal v pätnástich po sebe idúcich sezónach. Má 22 hetrikov grand prix (pole position, víťazstvo a najrýchlejšie kolo v pretekoch).
  • Na trati kraľoval aj v daždi, viackrát sa v upršaných pretekoch dokázal prepracovať z chvosta štartového poľa na čelné pozície.
  • S manželkou Corinnou (49), ktorú si vzal v roku 1995, má dve deti. Dcéra Gina-Maria (21) sa úspešne venuje westernovému jazdeniu na koni, syn Mick (19) je úradujúci pretekársky šampión v európskej F3 a v ďalšej sezóne sa predstaví vo vyššej sérii F2.
  • Michaelov mladší brat Ralf takisto jazdil vo formule 1, vyhral šesť pretekov. Keď ich matka v apríli 2003 zomrela, obaja si ju uctili štartom v San Maríne. "Priala by si to,“ povedal vtedy Michael, ktorý v Imole triumfoval.
  • Pred nehodou si rád zahral futbal, či už v charitatívnych zápasoch, alebo v nižšej švajčiarskej súťaži. Jeho vzorom bol bývalý brankár a menovec Toni Schumacher.
Vášnivý futbalista. Michael Schumacher (vpravo)... Foto: SITA/AP, Matthias Hangst
Michael Schumacher Vášnivý futbalista. Michael Schumacher (vpravo) na tréningu nemeckej reprezentácie s Marcom Reusom v máji 2012.
  • Každý okruh si pred pretekmi prešiel na bicykli.
  • Po smrti Ayrtona Sennu na VC San Marína v roku 1994 uvažoval o úplnom odchode z motoristického športu.

Chronológia zranenia

  • December 2013: Tri dni pred koncom roka približne o 11.00 Schumacher nešťastne spadol pri lyžovačke vo francúzskom Méribeli. Tesne pred incidentom sa snažil pomôcť známemu na neupravenom teréne. Po páde narazil hlavou do skaly a napriek tomu, že mal prilbu, upadol do bezvedomia.
  • Vrtuľníkom ho previezli do nemocnice v Grenobli, kde podstúpil operáciu mozgu. Lekári mu odstránili krvné zrazeniny, ktoré mu ohrozovali život. Uviedli ho do umelého spánku, aby znížili opuch na mozgu.
  • Jún 2014: Prebudili ho z kómy. Z jednotky intenzívnej starostlivosti nemocnice v Grenobli ho presunuli do rehabilitačného centra v Lausanne. Rodina informovala, že jeho rehabilitácia prebehne mimo zraku verejnosti.
Michael Schumacher s manželkou Corinnou v... Foto: SITA/AP, ERIC GAILLARD
Michael Schumacher Michael Schumacher s manželkou Corinnou v decembri 2006. Pri zotavovaní zohráva veľkú úlohu.
  • September 2014: Previezli ho do Glandu neďaleko Ženevy, kde žije jeho rodina. Odvtedy sa zotavuje v domácom prostredí.
  • Máj 2015: Manažérka a hovorkyňa rodiny Sabine Kehmová zopakovala, že Schumacher robí pokroky, ktoré zodpovedajú jeho zraneniu a je v procese rehabilitácie.
  • December 2016: Rodina oznámila, že nehodlá poskytovať správy o jeho zdravotnom stave. „Nie je to téma pre verejnosť, musíme chrániť jeho súkromie,“ uviedla manažérka. Schumacherov právnik uviedol, že jeho klient sám nezvláda chodiť. To je aj doteraz posledná oficiálna informácia o jeho zdravotnom stave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher