Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Top momenty sezóny F1: Nadvláda Hamiltona, zlyhanie Ferrari i svätožiara

V poradí 69. ročník MS automobilov F1 nepriniesol z pohľadu konečných výsledkov nič nové. Šampiónom medzi jazdcami sa stal v predstihu obhajca Lewis Hamilton, v Pohári konštruktérov obhájil titul Mercedes. Celkovo 21 pretekov však prinieslo množstvo dramatických i kontroverzných situácií, o ktorých sa bude ešte dlho diskutovať. Vybrali sme šesť momentov, ktoré zaujali na trati i mimo nej.

26.11.2018 14:09
Lewis Hamilton, Sebastian Vettel Foto: ,
Boj Lewisa Hamiltona (vpravo) a Sebastiana Vettela dopadol rovnako ako vlani majstrovským titulom Brita.
debata

Dominancia Hamiltona a Mercedesu

Hoci to začiatok nenaznačoval, aj tento ročník potvrdil nadvládu tímu Mercedes a najmä Lewisa Hamiltona (vyhral 11 z 21 pretekov). Nemecká stajňa získala v nepretržitej sérii už piaty titul medzi jednotlivcami (4× Hamilton, 1× Rosberg) a v Pohári konštruktérov.

„Pre nás to bol zatiaľ najťažší šampionát a preto je aj úľava, ktorú aktuálne cítim, dosiaľ najväčšia,“ skonštatoval šéf tímu Toto Wolff. Ešte lepšou bilanciou sa však môže pochváliť Ferrari, ktoré za čias Michaela Schumachera dosiahlo šesť konštruktérskych titulov v rade.

Zlyhanie Ferrari po letnej prestávke

Ferrari v prvej polovici sezóny a v úvodných pretekoch po letnej prestávke ukazovalo svoju silu a bojovalo o titul. V talianskom tíme sa však začali kopiť chyby. Strategické zlyhania prichádzali nielen v pretekoch, ale aj v kvalifikáciách. Hovorilo sa o tom, že po smrti bývalého šéfa koncernu Sergia Marchionneho tradičná stajňa nedokázala nájsť prirodzeného lídra, brzdili ju vnútorné rozpory.

Pridali sa k nim aj individuálne zlyhania nádeje na jazdecký titul Sebastiana Vettela. „Boli okamihy, keď sa prejavila jeho impulzívnosť. Aj tak je však skvelý jazdec a ešte nepovedal posledné slovo,“ uviedol o Nemcovi bývalý pilot Damon Hill.

Kimi Räikkönen

Viac ako päť rokov musel čakať Kimi Räikkönen na ďalšie víťazstvo v F1. Na Veľkej cene USA sa však Fín dočkal a po 113 podujatiach zaznamenal 21. triumf v kariére.

„Bol to skvelý víkend, auto bolo dobré celý čas. Plán nám vyšiel dokonale a som šťastný, že som konečne vyhral. Bola to dlhá doba,“ poznamenal. Po málo očakávanom triumfe porušil svoje tradície a hovoril viac, než sa od chladného severana očakáva. Otázkou je, či pridá aj 22. víťazstvo, keďže po sezóne odchádza do priemerného Sauberu.

Alonsova rozlúčka pre trojkorunu

Veľkú cenu Monaka F1 vyhral dvakrát (2006, 2007), tento rok v júni si podmanil v debute aj slávnu dvadsaťštyriho­dinovku v Le Mans. Fernando Alonso potrebuje na zisk prestížnej motoristickej trojkoruny už len triumf v podujatí 500 míľ Indianapolis. Práve táto výzva podnietila Španiela k tomu, aby sa rozlúčil s formulou 1, v ktorej získal dva tituly.

Fernando Alonso pred štartom poslednej Veľkej... Foto: SITA/AP, Kamran Jebreili
Fernando Alonso Fernando Alonso pred štartom poslednej Veľkej ceny v kariére.

„Trojkoruna je pre mňa dôležitá. Je to sen, pekelná výzva, ale prijímam ju,“ uviedol Alonso. Doteraz si ju vybojoval len jeden jazdec, Brit Graham Hill. Alonso sa ho pokúsi napodobniť s tímom McLaren 26. mája.

Prvýkrát pod svätožiarou

Piloti F1 v tejto sezóne prvýkrát odštartovali s neodkrytým monopostom. Nad ich hlavy pribudol nie príliš populárny ochranný systém, tzv. halo (svätožiara). Dôležitosť zavedenia novinky ukázal najmä moment z augustovej Veľkej ceny Belgicka. Krátko po štarte katapultoval McLaren Fernanda Alonsa do vzduchu neskorým brzdením Nico Hülkenberg z Renaultu.

Španielov monopost sa odrazil od ochranného kruhu Charlesa Leclerca (Sauber) na trať. „Neviem, ako by to dopadlo, keby som svätožiaru nemal. Zacítil som úder, ale v aute to až také hrozné nebolo,“ povedal Leclerc.

Verstappen vs. Ocon

Podobnú strkanicu nezažila formula 1 už veľmi dlho. Po Veľkej cene Brazílie, v miestnosti na váženie, Max Verstappen trikrát strčil do Estebana Ocona. Takýmto spôsobom si chcel vydiskutovať vzajomnú kolíziu na trati, po ktorej prišiel mladý Holanďan o víťazstvo.

„Dnes sme urobili všetko správne. A potom príde ten idiot a vyradí nás, keď ide o kolo späť,“ čertil sa jazdec Red Bullu, ktorý má na incidente tiež svoj podiel viny. Verstappen za fyzický útok na Francúza dostal dva dni verejnoprospešných prác v prospech FIA.


Preteky Dátum Čas štartu (SEČ) Víťaz  
VC Austrálie 25. marca 7.10 Sebastian Vettel  
VC Bahrajnu 8. apríla 17.10 Sebastian Vettel  
VC Číny 15. apríla 8.10 Daniel Ricciardo    
VC Azerbajdžanu 29. apríla 14.10 Lewis Hamilton    
VC Španielska 13. mája 15.10 Lewis Hamilton    
VC Monaka 27. mája 15.10 Daniel Ricciardo    
VC Kanady 10. júna 18.10 Sebastian Vettel    
VC Francúzska 24. júna 16.10 Lewis Hamilton    
VC Rakúska 1. júla 15.10 Max Verstappen    
VC V. Británie 8. júla 15.10 Sebastian Vettel    
VC Nemecka 22. júla 15.10 Lewis Hamilton    
VC Maďarska 29. júla 15.10 Lewis Hamilton    
VC Belgicka 26. augusta 15.10 Sebastian Vettel    
VC Talianska 2. septembra 15.10 Lewis Hamilton    
VC Singapuru 16. septembra 14.10 Lewis Hamilton    
VC Ruska 30. septembra 13.10 Lewis Hamilton    
VC Japonska 7. októbra 7.10 Lewis Hamilton    
VC USA 21. októbra 20.10 Kimi Räikkönen    
VC Mexika 28. októbra 20.10 Max Verstappen    
VC Brazílie 11. novembra 18.10 Lewis Hamilton    
VC Abú Zabí 25. novembra 14.10   Lewis Hamilton  

Konečné poradie MS po 21 pretekoch: 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 408 bodov, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 320, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 251, 4. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 249, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 247, 6. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 170

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 655 bodov, 2. Ferrari 571, 3. Red Bull 419, 4. Renault 122, 5. Haas 93, 6. McLaren 62

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Ferrari #Sebastian Vettel