Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kubica sa vracia do F1. Vo videu ukázal jazvu na ruke, o ktorú takmer prišiel

Osem rokov, štyri mesiace a tri dni. Alebo tiež 3045 dní. Presne toľko uplynie medzi Veľkou cenou Abú Zabí 2010 a Veľkou cenou Austrálie 2019. A presne tak dlho musel čakať Robert Kubica, kým si v monoposte F1 vybojoval pretekársku sedačku.

22.11.2018 08:55 , aktualizované: 11:17
debata

Angažmán v tíme Williams potvrdil Poliak vo štvrtok v Abú Zabí, dejisku víkendového posledného podujatia MS v tejto sezóne.

„Toto je príbeh, ktorému neveril asi nikto,“ povedal 33-ročný Kubica, keď predstúpil pred novinárov. „Jediný človek, ktorý sa nikdy nevzdal, som bol asi ja a okrem toho ľudia okolo mňa, ktorým by som sa chcel poďakovať. Všetci sme vedeli, že to možno bude nedosiahnuteľné, ale dnešok istým spôsobom ukazuje, že nič nie je nemožné. Návrat do F1 je jeden z najväčších úspechov môjho života.“

Rodák z Krakova vstúpil do kráľovnej motoršportu v roku 2016. Hovorilo sa o ňom ako o veľkom talente, čo potvrdzoval aj na trati. Do roku 2010 odjazdil vo farbách tímov BMW Sauber a Renault 76 podujatí, 12-krát skončil na stupni víťazov. Jeho najpamätnejšie okamihy sa spájajú s Veľkou cenou Kanady, v roku 2007 tu mal hororovú haváriu, o rok neskôr dosiahol v Montreale dosiaľ jediné víťazstvo v F1.

Robert Kubica. Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
Robert Kubica Robert Kubica.

Sľubnú kariéru mu však preťala vážna nehoda v rely vo februári 2011, pri ktorej takmer prišiel o život. Nehodu prežil, ale ťažko si poranil ruku a hrozila jej dokonca amputácia. Lekári však ruku zachránili, ale jeho návrat do F1 bol v podstate vylúčený. V júni 2017 však napriek tomu dokázal začať cestu späť do kráľovnej motoršportu. Vo Valencii si vyskúšal prefarbený Lotus E20 z roku 2012. O pár týždňov neskôr si test zopakoval na okruhu Paula Ricarda.

Po Veľkej cene Maďarska zúčastnil sa na sezónnych testoch s aktuálnym vozidlom. Odjazdil 140 kôl.

V Renaulte však nakoniec miesto nenašiel, a tak sa v roku 2018 presunul do Williamsu, kde bol horúcim adeptom na pozíciu súťažného pretekára. Prednosť však dostal Rus Sirotkin, pre Kubicu tak zostala úloha testovacieho a vývojového jazdca. Príležitosť ale dostal v piatkových tréningoch.

Teraz potrebuje všetkým dokázať, že napriek ťažkým zraneniam, ktoré utrpel pred takmer ôsmimi rokmi, na to ešte má.

„Na to, aby ste dokázali jazdiť na top úrovni, musíte jazdiť čo najprirodzenejšie. Musí to prichádzať bez premýšľania, musí to byť len o jazdení. Bodom obratu bol minulý rok, keď som si po niekoľkých testoch v F1 uvedomil, že opäť začínam jazdiť prirodzene,“ poznamenal Kubica, ktorý má pravú ruku po nehode viditeľne chudú a pokrútenú.

„Má úroveň odhodlania, ktorá je pozoruhodná,“ povedala šéfka tímu Claire Williamsová a doplnila: „Stelesňuje bojovného ducha Williamsu.“

Ako dopadne jeden z najväčších návratov v histórii F1 však ukáže až budúca sezóna. V každom prípade si však už teraz zaslúži veľký obdiv.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #F1 #Robert Kubica #Williams F1