Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jakeš si vezme starší model. Karavan nechá doma, stačí mu dobrá posteľ

Dakarskú motorku si otestoval v Maroku. Dobre si zajazdil a oživil si navigáciu. Domov si však priniesol infekciu.

21.11.2018 15:26
debata (1)
Video

„Nie je to bohviečo. Z Afriky som si na nohách doniesol nejakú pliagu. Je to nepríjemné a na pohľad to nevyzerá dobre. No liečime to. Pravý palec sa mi už zahojil a ľavý čaká to isté. Popri tom naplno trénujem, aby som bol čo najlepšie pripravený na Dakar,“ tvrdí Ivan Jakeš. Včera predstavil svoju KTM-ku, na ktorej absolvuje budúcoročnú Rely Dakar (6. až 17. januára v Peru).

Hoci zatiaľ kríva, nepochybuje, že do štartu prestížnych pretekov bude zdravotne úplne v poriadku. „Nemôže ma to na Dakare limitovať. Dovtedy musím byť stopercentný. Je to na dobrej ceste,“ hovorí presvedčivo.

Trojčlenný tím a jedno auto

Keďže tohtoročnú edíciu Dakaru vynechal, na január sa teší ešte viac než zvyčajne.

„Už tam chcem znova byť a zažiť všetko okolo. Ročník, čo som na Dakare chýbal, bol pre mňa veľmi divný. Dúfam, že začiatok budúceho roka bude fantastický a nakopne ma aj do ďalšej roboty,“ naznačuje a k náročnosti budúceho ročníka dodáva:

„Bude v podstate rovnaký ako predošlé dva-tri roky, keď na mieste vždy trať skracovali. Bolívia mi rozhodne chýbať nebude. V Peru bude veľa piesku, jazdil som tam, poznám to. Či bude ťažší alebo ľahší ako predošlé sa mi ťažko hodnotí. Dakar je skrátka vždy veľmi náročný. Musíte zvládnuť dážď, sneh, čokoľvek a byť neustále stopercentne koncentrovaný. Keď viete čítať mapu, je to jednoduchšie.“

Ivan Jakeš. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Ivan Jakeš Ivan Jakeš.

V Peru sa bude spoliehať na trojčlenný tím. Okrem Jakeša ho tvoria dvaja mechanici Boris Marko a Vlado Kušnier.

„Vraciame sa k menšiemu tímu, ako sme jazdili aj pred piatimi rokmi, keď som skončil štvrtý. Karavan nechávame doma. Má byť veľmi teplo a autá nepôjdu do hôr, takže ho nebudeme potrebovať. V sprievodnom aute máme kvalitné postele, traja sa tam bez problémov vyspíme,“ vysvetľuje zmenu.

Najvyššie ambície a vyššie náklady

Nemení však motorku. Spolieha sa na starší model, ktorý má dostatočne otestovaný a je s ním zžitý.

„Je overená a dali sme do nej to najlepšie, čo sme vedeli a mohli. Je vo vynikajúcej kondícii a perfektnom stave. Motor sme vylepšili, pérovanie tiež. Je najlepšie, aké sa dalo zohnať. Motorku som otestoval v Maroku a som veľmi spokojný,“ naznačuje.

Okrem štartu na Rely Heart of Morocco, kde obsadil druhú priečku, by si ešte rád zatrénoval v decembri v Abú Zabí. „Mám naplánovaných šesť dní intenzívneho jazdenia. Ak by to náhodou nevyšlo, zájdem si aspoň na Záhorie,“ poznamená.

Ivan Jakeš. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Ivan Jakeš Ivan Jakeš.

Štartovné si zaplatil už pred rokom, organizátori mu ho presunuli na ďalší ročník. Hoci bude slávna rely tentoraz o čosi kratšia, žiadnu zľavu nedostal. „Štartovné držia na úrovni 60 000 eur pre náš tím. Ostatné náklady sa však stále zvyšujú a je čoraz náročnejšie naplniť rozpočet. Dúfam, že to ešte chvíľu udržíme,“ vraví s úsmevom.

Na Dakare rozhodne nebude riskovať, no ambície má tradične najvyššie. „V minulosti som už bol štvrtý, dokážem vyhrať etapu. Pokúsim sa priblížiť k takýmto métam a prípadne ich prekonať. Bude zaujímavé si opätovne overiť, nakoľko som konkurencie schopný voči najlepším jazdcom. Rád by som jazdil ešte dlho,“ prezrádza.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Jakeš #Rely Dakar 2019