Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sila hladu z ulice. Hamiltonovi impérium v F1 nestačí

V ošarpanom Fiate Cinquecento sedia otec a syn. Anthony a Lewis Hamiltonovci mieria na preteky motokár v anglickom grófstve Hertfordshire. Počas cesty ich predbiehajú luxusné automobily. Nad tým, ako okolo nich preletí športové Lamborghini, sa osemročný talentovaný jazdec príliš nevzrušuje. A nič s ním nerobia ani vrtuľníky v dejisku pretekov. Vystupujú z nich jeho súperi v rovnakom veku, no s neporovnateľným zázemím.

29.10.2018 07:41
Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton si užil objatie aj od fyzioterapeutky Mercedes Angely Cullenovej.
debata

Asi takto vyzerali prvé motoristické kroky odvčera päťnásobného majstra sveta formuly 1 Lewisa Hamiltona. Brit aj vďaka sonde do svojej mladíckej duše načrtol cestu, ktorá ho vyniesla medzi legendy kráľovského automobilového šampionátu.

„Pri tých chlapcoch som si pomyslel: ,Teraz si to užívajte, ale na trati nebudete mať šancu,“ vracal sa pre ESPN k svojim prvým rivalom, ktorí boli zvyknutí na život v prepychu. Hamilton junior im nezávidel, práve naopak. Kontrast medzi nimi mu pridával motiváciu dosiahnuť viac. Darilo sa mu posúvať úroveň svojho napredovania a chrbát im v cieli ukazoval čoraz častejšie.

Opäť bližšie k Schumacherovi

Strih o štvrťstoročie neskôr. Superhviezda formuly 1 na Veľkej cene Mexika v predstihu dvoch veľkých cien obhájila zisk majstrovského titulu. Stačilo jej finišovať na štvrtom mieste.

Lewis Hamilton je opäť šampiónom F1 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Lewis Hamilton si užil objatie aj od...

Hamilton piatym titulom vyrovnal legendárneho Argentínčana Juana Manuela Fangia a priblížil sa k rekordérovi Michaelovi Schumacherovi na rozdiel dvoch.

V kvalifikačných triumfoch nemeckého velikána prekonal už vlani v Monze, keď sa tešil zo 69. štartu z pole position (celkovo vyhral kvalifikáciu už 81-krát). Na ďalšie prvenstvo Nemca v historických štatistikách – 91 víťazstiev v pretekoch – stráca Hamilton 20 triumfov.

„Lewisa by som zaradil pred Michaela. O celé míle,“ povedal pre Reuters Jacques Villeneuve, šampión z roku 1997. „Schumachera sprevádzalo veľa negatívnych príbehov, v prípade Hamiltona ich je veľmi málo. Máloktorý z pilotov sa s Lewisom môže porovnávať,“ neskrýval obdiv Kanaďan.

Aj sám Schumacher vycítil talent ambiciózneho Brita. Už pred 10 rokmi v rozhovore pre BBC vyhlásil, že Hamilton zlomí aj jeho prvenstvo v počte titulov. „Jednoznačne. Nikto neveril, že môžem prekonať Fangia, dokonca ani ja. Ale zvládol som to. Rekordy sú na to, aby sa prekonávali,“ povedal vtedy Schumacher o mladíkovi. Ten, ešte vo farbách McLarenu, o niekoľko dní získal prvý titul v F1.

Michael Schumacher (vľavo) a Lewis Hamilton v... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Michael Schumacher, Lewis Hamilton Michael Schumacher (vľavo) a Lewis Hamilton v máji 2012.

Kľúčovým krokom k Hamiltonovým úspechom bol jeho prestup do Mercedesu v roku 2013. Okrem prvej sezóny v novom pôsobisku a pamätného ročníka 2016, keď padol v boji s vtedajším tímovým kolegom Nicom Rosbergom, si v Mercedese zakaždým vyjazdil titul.

Hviezda sociálnych sietí

Tridsaťtriročný rodák zo Stevenage už svojím vplyvom dávno prekonal hranice F1. Prestížna značka mu vďačí za spopularizovanie aj medzi ľuďmi, ktorí si zo sledovania pretekov formúl neurobili rituál na 21 nedieľ od marca do novembra.

Na Instagrame sleduje Hamiltona takmer 8 miliónov ľudí. V profile na tejto sociálnej sieti vyzdvihuje vegánsky štýl života, lásku k zvieratám a Bohu. Dopĺňa ho riadkami o hľadaní dobrodružstva či poukazovania na pozitívny a otvorený pohľad na svet. Takáto je v skratke prezentácia svetového šampióna.

Na prvý pohľad sú jeho aktivity mimo padoku bohatšie ako v ňom. Rozbehol viacero „neformulových“ projektov. Nedávno podpísal lukratívnu zmluvu s odevnou značkou Tommy Hilfiger, v ktorej predstavil vlastnú kolekciu. Jej zakladateľ ho označil za ikonu zajtrajška. Hamiltonovou vášňou je aj hudba. Pod pseudonymom XNDA spolupracoval na albume speváčky Christiny Aguilery. Jeho hlas je počuť v pesničke Pipe.

Video

„Zasadil som pár semienok v rôznych oblastiach a sledujem, čo z nich vyrastie,“ tvrdí. „Stáva sa, že odštartujete aktivitu, no dopadnete zle, pretože si ju už neužívate tak ako na začiatku. Ja sa pokúšam vytvoriť vlastné impérium,“ netají plány po skončení kariéry vo formule 1.

„Rád by som svoj biznis riešil vlastnou cestou a bol v ňom úspešný. V prvom rade som však pretekár,“ dodal.

Ako Ali či Tyson

Veľmi rád spomína Ayrtona Sennu, ktorého obdivuje od detstva. „Nikdy nezabudnem na to, ako sme s otcom, ktorý v ošúchanom oblečení vyzeral ako tulák, sledovali Sennu v televízii. Je neuveriteľné, že jeho meno môže zaznieť v rovnakej vete ako moje,“ vraví o trojnásobnom kráľovi F1, ktorý tragicky zahynul pri havárii na Veľkej cene San Marína 1994.

Hamilton dúfa, že jeho príbeh chudobného chlapca inšpiruje aj iných začínajúcich pretekárov s ťažšou sociálnou situáciou. Tvrdí, že je medzi nimi viacero neopracovaných diamantov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Tokyo was lit Feels awesome launching my designer collection in Japan. The energy was dope! #tommyxlewis #iconsoftomorrow @tommyhilfiger

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton),

„Verím, že tento ,surový' stav nezmizne z ďalšej generácie. V každom športe môže vyniknúť prirodzený hlad po úspechu, ktorý sa nedá nijako zničiť. Vezmite si napríklad Muhammada Aliho alebo Mika Tysona. Obaja sú chlapci z ulice. Keby som mal dnes syna, mal by oveľa jednoduchší život a je nemožné, že by pociťoval hlad po vyniknutí ako ja,“ zamyslel sa.

Aj tieto slová potvrdzujú, že jeho cesta za prekonávaním rekordov sa nekončí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena Mexika