Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neprajníci sa mýlili. Rekordér Räikkönen: Starnem, ale nie je to také zlé

"Nemám čo stratiť. Budem sa snažiť utiecť na štarte a potom sa uvidí. Myslím si, že by to malo byť v poriadku," avizoval Kimi Räikkönen po kvalifikácii na Veľkú cenu USA formuly 1. Slová veterána z Ferrari sa naplnili do bodky.

22.10.2018 09:01
Kimi Räikkönen Foto: ,
Kimi Räikkönen dosiahol v Austine 21. víťazstvo vo formule 1.
debata

Po jeho triumfe v dramatických pretekoch na okruhu v Austine sa posunula korunovácia Lewisa Hamiltona. Brit z Mercedesu finišoval tretí a na spečatenie piateho titulu si bude musieť počkať minimálne do najbližšej nedele. Dvojicu doplnil na pódiu druhý Max Verstappen (Red Bull).

Tesne pred stupňom víťazov skončil Hamiltonov súper v boji o celkové prvenstvo Sebastian Vettel, čo mu v prepočtoch udržalo aspoň teoretickú nádej.

Räikkönen, ktorý pred pár dňami oslávil 39. narodeniny, si pocit z víťazstva pripomenul po dlhom čase a prepísal ním rekordy. Medzi jeho prvým a doteraz posledným triumfom uplynulo 15 rokov a 212 dní, v tejto štatistike bol doteraz na prvom mieste legendárny Michael Schumacher.

Vďaka 21. víťazstvu v F1 sa stal najúspešnejším fínskym pretekárom v histórii šampionátu. Na to, aby odštartoval druhú dvadsiatku triumfov, čakal od marca 2013 – dovedna 2044 dní a 113 pretekov. Najdlhším čakateľom bol do nedele Ricardo Patrese (99 veľkých cien).

Od návratu do Ferrari oslavoval vôbec prvý raz. „Konečne, bol to dlhý čas. Plán nám vyšiel dokonale a mám radosť aj z toho, že som niektorých ľudí presvedčil, že nemali pravdu,“ tešil sa Räikkönen. Poukazoval na reči, že po oznámení svojho budúcoročného prestupu do Sauberu už počet svojich víťazstiev nezvýši.

Zároveň však priznal, že jeho úspech vnímajú intenzívnejšie iní ľudia ako on sám. „Fanúšikovia to možno prežívajú viac ako ja. Som ale šťastnejší, ako keby som skončil druhý,“ nezaprel svoju prostorekosť. Aj vďaka nej si získal srdcia miliónov priaznivcov. Takmer stotisíc z nich dokonca podpísalo petíciu, aby zostal vo Ferrari. Márne.

Kimi Räikkonen na pódiu spoločne s Maxom... Foto: SITA/AP, Darron Cummings
Kimi Räikkonen Kimi Räikkonen na pódiu spoločne s Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom.

Zaujímavosťou je, že sa stal najstarším víťazom pretekov od sezóny 1994. V Austrálii vtedy triumfoval 41-ročný Nigel Mansell. „Možno starnem, ale stále to nie je také zlé. Viem si predstaviť odjazdiť ešte niekoľko rokov. Užívam si to a vždy sa snažím bojovať o čelo. Nie je to jednoduché, inak by to dokázal každý,“ dodal s úsmevom.

K prezývke Iceman (Ľadový muž), ktorú má vytetovanú na predlaktí, mu vďaka videám na internete prischla ďalšia – Bwoah. Pripomína jeho prvú reakciu pri rozhovoroch, ktoré nepatria medzi jeho obľúbené súčasti kolotoča. Preto v nedeľu prekvapil a rozrozprával sa viac ako obvykle.

Jeho tímový kolega Vettel prežil päť viacero smolných momentov. Kvôli trestu za porušenie pravidiel pri piatkovom tréningu prišiel na štarte o tri miesta a z druhého sa posunul na piate miesto.

Paradoxne to možno aj pomohlo Räikkönenovi, ktorý z pôvodne kolegovej pozície predstihol víťaza kvalifikácie Hamiltona a kvalitným výkonom si udržal líderskú pozíciu až do konca.

Vettel sa krátko po štarte po súboji s Danielom Ricciardom z Red Bullu dostal do šmyku. Nešťastný moment znamenal prepad na 15. miesto. Stíhacia jazda ho vyniesla na konečné štvrté.

Najlepším jazdcom dňa sa však podľa hlasovania fanúšikov stal mladík Verstappen. Po štarte z 18. priečky finišoval aj vďaka dobre zvolenej stratégii Red Bullu druhý. S opotrebovanými pneumatikami sa v závere blysol brilantným odrážaním útokov Hamiltona.

Suverénne vedúci pretekár celkového poradia zvýšil svoj náskok na 70 bodov. Na to, aby si zabezpečil piaty titul, mu v Mexiku stačí prísť do cieľa na siedmom mieste.


Preteky Dátum Čas štartu (SEČ) Víťaz  
VC Austrálie 25. marca 7.10 Sebastian Vettel  
VC Bahrajnu 8. apríla 17.10 Sebastian Vettel  
VC Číny 15. apríla 8.10 Daniel Ricciardo    
VC Azerbajdžanu 29. apríla 14.10 Lewis Hamilton    
VC Španielska 13. mája 15.10 Lewis Hamilton    
VC Monaka 27. mája 15.10 Daniel Ricciardo    
VC Kanady 10. júna 18.10 Sebastian Vettel    
VC Francúzska 24. júna 16.10 Lewis Hamilton    
VC Rakúska 1. júla 15.10 Max Verstappen    
VC V. Británie 8. júla 15.10 Sebastian Vettel    
VC Nemecka 22. júla 15.10 Lewis Hamilton    
VC Maďarska 29. júla 15.10 Lewis Hamilton    
VC Belgicka 26. augusta 15.10 Sebastian Vettel    
VC Talianska 2. septembra 15.10 Lewis Hamilton    
VC Singapuru 16. septembra 14.10 Lewis Hamilton    
VC Ruska 30. septembra 13.10 Lewis Hamilton    
VC Japonska 7. októbra 7.10 Lewis Hamilton    
VC USA 21. októbra 20.10 Kimi Räikkönen    
VC Mexika 28. októbra 20.10 Max Verstappen    
VC Brazílie 11. novembra 18.10 Lewis Hamilton    
VC Abú Zabí 25. novembra 14.10   Lewis Hamilton  

Konečné poradie MS po 21 pretekoch: 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 408 bodov, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 320, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 251, 4. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 249, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 247, 6. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 170

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 655 bodov, 2. Ferrari 571, 3. Red Bull 419, 4. Renault 122, 5. Haas 93, 6. McLaren 62

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Kimi Räikkönen #Sebastian Vettel #Veľká cena USA