Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mick Schumacher skrýval slávne meno. Pomôže mu pri vstupe do F1?

Každý, kto sleduje jeho rozbiehajúcu sa formulovú kariéru, musí vidieť, že je takmer dokonalým klonom svojho legendárneho otca. Reč tela sa nedá oklamať.

26.09.2018 15:38
Mick Schumacher Foto: ,
Mick Schumacher.
debata (5)

Nielen jazdecké umenie Micka Schumachera, ale aj chôdza v boxovej uličke, gestá pri rozhovoroch a v neposlednom rade vychutnávanie si triumfu pripomína časy slávnej éry rodáka z Hürthu. Na zábery zaťatej päste, ukazovania na mechanikov z pódia a voľného priechodu emócií populárneho Schumiho v červenom overale fanúšikovia motošportu určite nezabudli.

V jeho šľapajach kráča devätnásťročný pretekár s prezývkou Quick Mick (Rýchly Mick). Syn sedemnásobného šampióna formuly 1 bojuje o sedačku v kráľovskej triede automobilov. Po slabšom rozbehu sezóny európskeho šampionátu F3 predvádza v posledných mesiacoch bravúrne výkony.

Z uplynulých trinástich pretekov stál na pódiu až desaťkrát a v ôsmich prípadoch si vypočul nemeckú hymnu z najvyššieho stupienka. Majstrovský titul môže ambiciózny jazdec tímu Prema osláviť cez víkend 13. – 14. októbra na domácom okruhu v Hockenheime. Na čele má náskok 49 bodov a maximálny počet, ktorý sa ešte dá získať, je 75.

Nech sa mladý zabáva

Nie je prekvapením, že tínedžer zaujal elitné stajne F1. Vrátane Ferrari, v ktorom sa jeho otec vďaka piatim titulom v sérii stal legendou. Prijme ho taliansky tím do svojej jazdeckej akadémie?

Mick Schumacher (vpravo) s jazdcom Ferrari... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Mick Schumacher, Mick Schumacher (vpravo) s jazdcom Ferrari Kimim Räikkönenom po kvalifikácii na VC Talianska 2018.

„Pri Mickovi je najdôležitejšie nechať ho rásť a nezvyšovať naňho tlak. Jeho posledné výsledky sú veľmi dobré a želám mu skvelú kariéru. Jeho menu, ktoré prepisovalo históriu Ferrari, sú v Maranelle dvere stále otvorené. Ako by sme mu mohli povedať nie?“ pýtal sa šéf aktuálne druhého tímu v Pohár konštuktérov F1 Maurizio Arrivabene.

Pre Reuters zároveň pokračoval: „Závisí to od rozhodnutia Schumacherovej rodiny. Teraz mladého nechajme, nech sa zabáva. To opakujem vždy – buďte koncentrovaní, ale medzitým sa bavte. Dospievajte pomaly, ale isto a v budúcnosti sa uvidí.“

Po sezóne bude Mick spĺňať bodové podmienky v superlicencii na vstup do F1. S podobným scenárom sa dostali medzi elitu Max Verstappen (Red Bull) a Lance Stroll (Williams). Mick je však trpezlivý a pravdepodobnejším krokom je jeho posun do F2.

„Dávalo by to väčší zmysel. Skok z F3 do F1 je obrovský, no nie nemožný. Vo vyššej sérii by sa mohol spojiť s tímom formuly 1 a absolvovať niekoľko tréningov. Je veľa spôsobov, ako sa pripraviť na vrcholný šampionát,“ tvrdí pre Autosport.com šéf Sauberu Frédéric Vasseur.

Talentovaný jazdec netají, že jeho cieľom je dostať sa medzi špičku. A vyhrávať v nej. „Teší ma, že si vo formule 1 všimli moje výkony. Znamená pre mňa veľa, že s ňou spájajú moje meno. Momentálne sa sústreďujem na F3. O niečom diskutujeme, ale nič nie je fixné,“ naznačil Mick pre Auto Bild.

Belgická symbolika

Monopost F1 si už vyskúšal, aj keď išlo o model z nedávnej histórie a symbolickú jazdu na počesť svojho otca. Ten sa stále zotavuje z ťažkého zranenia po páde na lyžiach pred necelými piatimi rokmi. V rámci minuloročnej Veľkej ceny Belgicka si Mick sadol do majstrovského Benettonu B194-Ford a odkrúžil niekoľko kôl pred štartom nedeľňajších pretekov. Schumacher senior v ňom v roku 1994 získal prvý titul.

Počas úspešných sezón bol s traťou Spa-Francorchamps úzko spojený, nazýval ju svojou obývačkou. V sezóne 1991 v ardenských lesoch debutoval medzi elitou, o rok sa tu tešil z prvého z rekordných 91 triumfov. „Bolo to neuveriteľné. Ale cítil som trochu nedotáčavosti, bolo by dobré trochu popracovať,“ opísal Mick s úsmevom ostro sledovanú vsuvku v sprievodnom programe.

Aj týmito slovami pripomenul otcov povestný perfekcionizmus. Aby bola symbolika dokonalá – Mick sa takmer presne o rok v Belgicku dočkal premiérového triumfu v F3…

Inšpirácia v otcovi

„Otec mal na moju kariéru veľký vplyv. Je mojím idolom, snažím sa odsledovať všetko, čo dokázal,“ povedal Mick pre nemecké médiá. Aj keď sa hovorí, že protekcia medzi formulovou smotánkou nemá miesto a slávne meno nie je vstupenkou na štart v prestížnom kolotoči, Mick priznal, že meno mu pomohlo a pomáha. „O to viac sa snažím dokázať, že som skutočný pretekár a nielen nositeľ priezviska Schumacher.“

V motokárových začiatkoch pritom štartoval ako Mick Betsch (podľa priezviska svojej mamy Corinny za slobodna) či Mick Junior, aby nevzbudil zbytočný rozruch. Zaujímavosťou je, že rovnakú „taktiku“ zvolil pri svojom potomkovi aj Ralf Schumacher, Michaelov mladší brat a bývalý jazdec F1. Jeho šestnásťročný syn, najlepší nováčik v nemeckej F4 David Schumacher, sa ešte nedávno skrýval za dievčenské priezvisko mamy – Brinkmann.

Mick Schumacher v monoposte Benetton, s ktorým... Foto: SITA/AP, Olivier Matthys
Mick Schumacher Mick Schumacher v monoposte Benetton, s ktorým jeho otec Michael vyhral prvý zo siedmich titulov vo formule 1.

Vopred prehratý boj?

Ďalší Schumacher je pre sponzorov a propagovanie formulových seriálov nepochybne silným magnetom. Ale nesie so sebou aj úskalia.

Angličan Dan Ticktum, juniorská nádej Red Bullu, vyjadril na Instagrame podozrenie, že jeho najväčšieho rivala v šampionáte F3 uprednostňujú. „Micka rešpektujem, v posledných rokoch toho musel prežiť veľa. Skutočný príbeh tejto sezóny však nepoznáte, pretože nejazdíte na trati a nemáte prístup k dátam. Môj boj je, bohužiaľ, vopred prehratý, pretože sa nevolám Schumacher,“ napísal okrem iného priebežne druhý muž hodnotenia F3 v príspevku, ktorý neskôr vymazal.

„Takéto veci nepočúvam,“ reagoval Mick a súperovi poprial veľa šťastia.

Schumacherovské gény sa zaprieť nedajú.

Bol pri nešťastnom páde

Zdravotný stav Michaela Schumachera (49), ktorý koncom decembra 2013 spadol pri lyžovaní vo francúzskych Alpách, drží rodina už viac ako dva roky v prísnej tajnosti. Vtedy štrnásťročný Mick bol jeden z mála svedkov nešťastnej udalosti, pri ktorej jeho otec narazil hlavou do skaly, upadol do kómy a podstúpil operácie mozgu. Na otázky novinárov v súvislosti s incidentom neodpovedá. Legendárny pretekár sa zotavuje v prísne stráženom domove v meste Gland na brehu Ženevského jazera.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher #Mick Schumacher #F3