Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mesiac v Maroku? Bez rodiny mi bude smutno, vraví Svitko

V posledný augustový deň potvrdil svoje víťazstvo na Serres Rally v Grécku. O dva dni sa v Gelnici tešil z jubilejného dvadsiateho domáceho titulu v endure.

10.09.2018 05:00
Svitko Foto: ,
Štefan Svitko po návrate z Rely Dakar 2018.
debata (1)

Po vydarenom týždni si slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko (36) oddýchol na dovolenke v Chorvátsku a už začína myslieť na budúcoročný Dakar.

„Som zdravý, to je pre mňa najdôležitejšie. Už riešime prípravu na Dakar, v rámci ktorej by som mal absolvovať ešte dve rely a dva tréningové pobyty v Afrike. Čochvíľa by mala doraziť aj nová motorka,“ prezrádza deväťnásobný účastník Dakaru a druhý muž celkového poradia spred dvoch rokov.

Pred pár dňami ste zaokrúhlili počet titulov majstra Slovenska na 20. Pekná méta?

Veľmi pekná, mám z nej radosť. Teraz som triumfoval v kategórii E2 aj celkovo bez rozdielu kubatúr. Spolu to robí už dvadsať titulov vrátane juniorských. V posledných rokoch som nevyhrával vždy, lebo som mal aj iné povinnosti. Vlani som pre účasť na rely vynechal jedno podujatie domáceho šampionátu a bodovú stratu som už nedohnal.

Čo vás motivovalo štartovať v Gelnici na druhý deň po závere Serres Rally?

Práve fakt, aby som získal ďalšie dva tituly. Rád súťažím a vyhrávam. V piatok som skončil v Grécku, letel domov a v sobotu a v nedeľu som už jazdil v Gelnici.

Aká bola Serres Rally?

Tretíkrát po sebe som tam vyhral. Je to výborný tréning. Najazdíme veľa kilometrov a bivak je v hoteli s bazénom. Etapu skončíme o druhej alebo tretej popoludní a môžeme si oddýchnuť v peknom prostredí. Je to úplná pohodička, aj vstávať nám stačí o pol ôsmej ráno. Žiadne nočné budenie ako na Dakare. V Grécku sa vždy stretne dobrá partia, jazdí tam aj viacero Slovákov. A dôležité je, že Serres nie je ani taká drahá ako mnohé iné rely.

Máte tam postačujúcu konkurenciu?

Tento rok bola výrazne slabšia. Z pravidelných jazdcov z Dakaru prišiel len Wesley Pittens, majster Holandska v rely. Časť jazdcov absolvuje rely na veľkej dakarskej motorke, ja som jazdil na menšej enduráckej.

Na veľkej ste už tento rok súťažili?

Išiel som Merzouga Rally v Maroku a Baju v Maďarsku. Na Merzouge boli všetci, ktorí jazdia Dakar. Skončil som deviaty, ale vôbec som nebol sklamaný. Boli to prvé vážne preteky po zranení na ostatnom Dakare a následnej operácii. Doma som absolvoval enduro v Borskom Mikuláši a potom som šiel po pár tréningoch rovno do Maroka. Nemal som najazdené a ešte som podľa lekárov ani nemal jazdiť. Návrat som trošku urýchlil, aby som preteky stihol.

V akom stave je vaše operované ľavé rameno?

Malo by byť stopercentné. Bolesť necítim, nijako ma neobmedzuje. Keď som začal jazdiť, prvé dva mesiace bolelo. Aj som rozmýšľal, či som neurobil chybu, že som tak rýchlo naskočil na motorku, ale už je všetko v poriadku. V rámci rekonvalescencie som poctivo absolvoval rehabilitáciu, chodil som do kryokomory a pomaličky aj trénoval.

Do konca roka máte ešte nabitý program…

Súťaží na malej motorke už bude málo, tak sa sústreďujem na Dakar. Program ešte riešime, ale v októbri sú dvoje preteky v Maroku, ktoré by som chcel odjazdiť. Rely Maroko je posledný diel seriálu MS, tam budú zase všetci najlepší motocyklisti. Päť dní po jej skončení štartuje Srdce Afriky. Tam je síce menšia konkurencia, ale jazdí sa podľa navigačných prístrojov na Dakar. Preto by som rád absolvoval obe podujatia. Nevýhoda je, že strávim celý mesiac v Maroku. V novembri by som ešte mal ísť na týždeň trénovať do Maroka a v decembri do Tuniska.

Znamená to, že máte viac peňazí na prípravu?

Reálne ešte nemáme takmer nič vybavené, pustíme sa do toho tento týždeň. Mám však dobrého kamaráta Maťa Benka, s ktorým všetko absolvujem. Pomôže mi, zaplatí celé Maroko. Tiež jazdí, počas Dakaru plánuje štart na Eco race v Afrike po stopách pôvodnej dakarskej rely. Má rád motorky aj mňa a chce mi pomôcť. Jeho firma Norwit je po Slovnafte môj druhý najväčší sponzor. No nejde mu o reklamu, ale aby som sa zlepšoval a urobil na Dakare čo najlepší výsledok.

Manželka sa nesťažuje, že plánujete skoro celý október stráviť v Maroku?

Ešte o tom úplne nevie, ale mne bude tiež smutno. Odísť od najbližších na mesiac je dlhá doba.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Serres Rally