Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V daždivej kvalifikácii kraľoval Mercedes. Hamilton: Bolo to ako balet

Náročnú kvalifikáciu na Veľkú cenu Maďarska, ktorá sa išla v búrke, zvládli najlepšie monoposty Mercedesu.

28.07.2018 16:29 , aktualizované: 18:11
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton počas kvalifikácie.
debata

Prvé miesto na štarte si zaistil obhajcu titulu a vedúci pilot priebežného poradia majstrovstiev sveta Lewis Hamilton, druhý skončil jeho tímový kolega Valtteri Bottas.

Hamilton dosiahol piatu pole position v sezóne a rekordnú 77. v kariére. Dnes zajazdil najrýchlejší čas 1:35,658 a Bottasa zdolal o takmer tri desatiny. Za dvojicu mercedesov sa do druhého radu na štarte postavia jazdci Ferrari, tretí Kimi Räikkonen rovnako ako štvrtý Vettel boli už o viac ako pol sekundy pomalší ako štvornásobný majster sveta.

Dramatická kvalifikácia na VC Maďarska F1 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Monoposty v boxovej uličke počas kvalifikácie...

„Toto sme nečakali. Ferrari tu bolo od začiatku rýchlejšie a my sa ho len snažili dobehnúť, ale hneď ako začalo pršať, začal sa nový a vyrovnaný boj,“ priznal Hamilton, pretože v tréningoch na suchej trati na Vettela nestačil.

„Na mokrej trati to bolo trochu ako balet, pretože som išiel po špičkách a snažil sa mať najlepšie stopu. Pre zajtrajšok máme skvelú pozíciu a urobíme všetko pre to, aby sme udržali chlapcov v červenom za nami,“ dodal.

„Bolo ťažké dostať z auta maximum, pretože to vyzerá, že na mokrej trati nemáme toľko sebavedomia ako na suchu,“ povedal Vettel. „Kým sa išlo na suchu, mali sme všetko pod kontrolou. V nedeľu to nebude ľahké, ale pripravíme sa tak, aby sme vyhrali zo štvrtého miesta,“ dodal.

Kvalifikáciu, ktorú okrem hustého dažďa sprevádzali aj hromy a blesky, naopak vôbec nezvládol Daniel Ricciardo z Red Bullu. Piaty jazdec priebežného poradia a víťaz prvého piatkového tréningu nepostúpil do záverečnej časti kvalifikácie a na štarte mu bude patriť až dvanásta priečka.

Hamilton, ktorý v Maďarsku v tréningoch na suchej trati na Vettela nestačil, druhýkrát za sebou využil náročné podmienky. Pred týždňom v Nemecku si totiž jeho rival z Ferrari išiel po jasné víťazstvo, ale v závere na mokrej trati nezvládol zákrutu a skončil v bariére.

Pilot Mercedesu sa tak vďaka nečakanému víťazstvu vrátil na prvé miesto priebežného poradia a po jedenástich z 21 Veľkých cien má pred Vettelom náskok 17 bodov. V nedeľu bude mať veľkú šancu vedenie pred mesačnou pauzou ešte zvýšiť, pretože na Hungaroringu sa veľmi zle predbieha.

„Ferrari má najlepšie auto, takže zajtra musíme byť pozorní už od štartu, pretože sa ide po dlhej rovinke, kde potrebujeme ubrániť pozície,“ doplnil šéf Mercedesu Toto Wolff.

Kvalifikácia na VC Maďarska F1

1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:35,658, 2. Bottas (Fín./Mercedes) –0,260, 3. Räikkönen (Fín./Ferrari) –0,528, 4. Vettel (Nem./Ferrari) –0,552, 5. Sainz (Šp./Renault) –1,085, 6. Gasly (Fr./Toro Rosso) –1,933, 7. Verstappen (Hol./Red Bull) –2,374, 8. Hartley (N. Zél./Toro Rosso) –2,470, 9. Magnussen (Dán./Haas) –4,200, 10. Grosjean (Fr./Haas) –5,935.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľka cena Maďarska